Kaip BNS sakė savivaldybės administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė, ekstremali situacija paskelbta liepos 2-ąją, po to, kai, hidrometeorologų duomenimis, naktį iš birželio 29-osios į birželio 30-ąją Lazdijų rajone per 11 valandų iškrito 104 milimetrai kritulių.

„Padarinių nespėjome likviduoti per 24 valandas, nes patvino ir žmonių namai, ir garažai, išgraužti keliai. Šiuo metu sudaryta Ekstremaliųjų situacijų komisija, apie tai paskelbta vietinėje spaudoje, per mūsų socialinius tinklus, priimame žmonių prašymus, kurie nukentėjo, juos vertiname. Padarinius likviduojame – vienus greičiau, kitus – lėčiau, yra užsikimšusios drenažo sistemos, žmonių rūsiai paskendę“, – teigė administracijos vadovė.

Anot jos, žala gali siekti ir šimtus tūkstančių eurų – skaičiuojama, kad vien išsiurbti vandenį iš rūsių kainuos apie 30 tūkst. eurų. Gyventojai patyrė nuostolių dėl apsemtų namų, rūsių, automobilių, kitos technikos, daržų, kiemų, daugiausiai – Lazdijų mieste.

Prašymams dėl žalos atlyginimo pateikti skirtas mėnuo.

„Paskelbus situaciją, po mėnesio mes suruošime dokumentus ir kreipsimės į Finansų ministeriją. Jei ministerija palaimins, matysime, ar bus kažkoks Vyriausybės nutarimas . Manau, kad tai darysime rugpjūtį“, – sakė I. Šaparauskienė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba nurodo, kad birželio 30-ąją stichinis lietus registruotas aštuoniose stebėjimo stotyse, o per visą birželį Lazdijuose iškrito didžiausias kritulių kiekis Lietuvoje – 201 milimetras.