„Reikia būti viskam pasiruošusiems, kiekvieną dieną sekame situaciją valstybėse, kurios taip pat arba mažiau sėkmingai susitvarkė su pirma banga, ir matome labai blogą tendenciją – antros bangos kilimas yra žaibiškas, staigus, gerokai staigesnis negu pirmas. Analizuojame duomenis iš kitų valstybių, kokiuose sektoriuose tai prasidėjo, – viešasis transportas, prekybos centrai, masiniai renginiai. Reikia būti pasiruošusiems“, – po Vyriausybės posėdžio sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Vyriausybės vadovas patikino, kad nekalbama apie kokios nors veiklos uždarymą.

„Bet reikia pasiruošti. (…) Ypač rugsėjį, kai baigsis atostogų metas. Jei būsime stipriai ir smagiai pakeliavę, visko gali būti“, – sakė S. Skvernelis, vildamasis, kad ribojimo priemonių galiausiai ir neprireiks.

Ragina pagalvoti dėl kelionių į Bulgariją, Rumuniją, Kroatiją

Vyriausybė kol kas nepriėmė jokių sprendimų dėl kelionių arba privalomos saviizoliacijos grįžus iš kelionių į Bulgariją, Rumuniją, Kroatiją, tačiau premjeras paragino pagalvoti, ar vykti į šias šalis.

„Jau buvo Sveikatos apsaugos ministerijos viešas įspėjimas, kad žmonės pasirinktų, o ir organizatoriai turėtų gerai įvertinti. (…) Situacijos tose šalyse (…) dramatiškai blogėja, mes galime atsidurti situacijoje, kokioje buvome kovą, kad grįžus vėl reikės privalomai saviizoliuotis. (…) Yra rizika, kad neįvyks skrydžiai“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras informavo, kad antradienį ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius įpareigotas susitikti su kelionių organizatoriais ir įvardyti rizikas.

Ragina žmones elgtis atsakingai

Per praėjusią parą Lietuvoje užfiksuota dešimt naujų koronaviruso atvejų. Ministras pirmininkas sako, kad dabartinėje situacijoje ypač nerimą kelia įvežtiniai atvejai ir žmonių elgesys, kai jie, grįžę iš užsienio, pradeda „nuo bažnyčios, šeimos renginių, ligoninių, masinių renginių lankymo“.

Vyriausybės vadovo nuomone, grįžę iš užsienio žmonės turėtų jausti atsakomybę ir laikytis „nerašytos taisyklės“ saviizoliuotis arba užsiregistruoti ir atlikti testą dėl koronaviruso.

Kalbėdamas apie židinius atskirose gydymo įstaigose, premjeras teigė, kad tai irgi yra susiję „arba su darbuotojų, arba lankytojų buvimu kažkur“.

„Kol kas nenorėčiau sakyti , kad mes esame ties antros bangos riba. Bet matome, kad atsipalaidavome visi. Pažiūrėjus vien į šventinį savaitgalį, masinius renginius, atrodo, kad Lietuvoje nieko nebuvo, grėsmės nėra. Yra grėsmė, saugokimės visi, kad nereikėtų naudoti tų priemonių, kurios būtų sunkiai pakeliamos Lietuvai“, – ragino S. Skvernelis.

Premjeras sakė, kad kol kas nėra jokio sprendimo dėl privalomo kaukių dėvėjimo.

„Siūlau jas dėvėti, kur tik yra galimybė ir padidėjusi rizika gyventojams, – ir viešajame transporte, ir į parduotuves su jomis eiti, ypač tiems, kurie jaučia kurį nors simptomą. Tai – geriausia profilaktinė priemonė. Dėl privalomumo kol kas sprendimo nėra“, – sakė S. Skvernelis.

Pratęsė vidaus sienų kontrolę

Vyriausybė trečiadienį pritarė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūlymui pratęsti vidaus sienų kontrolę 30 dienų, t. y. iki rugpjūčio 15 d., 24 val., – vykdyti į Lietuvos Respubliką atvykusių asmenų patikrinimus prie Europos Sąjungos vidaus sienos: tarptautiniuose oro uostuose ir Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste. Tai reiškia, kad bus tikrinami tik atvykusių lėktuvais arba keltais asmenų pasai. Atvykusių sausumos keliais asmenų pasai nebus tikrinami, teigiama VRM pranešime spaudai.

„Vidaus sienų kontrolė toliau bus tęsiama, atsižvelgus į esamą situaciją, ypatingas dėmesys bus kreipiamas į atvykusius iš labiausiai paveiktų šalių. Mūsų tikslas – kiek įmanoma labiau užtikrinti Lietuvos gyventojų saugumą“, – teigė vidaus reikalų viceministras Tautvydas Tamulevičius.

Vyriausybė nusprendė patikslinti užsieniečių, gyvenančių valstybėse, įtrauktose į ES nustatytą trečiųjų šalių, kurių gyventojams neturėtų būti taikomas ES išorės sienų kirtimo apribojimas, sąrašą. Atvykimas iš trečiųjų šalių nebus ribojamas, nebent sergamumas jose neatitiks Lietuvoje taikomų sergamumo kriterijų (25 atvejai 100 tūkst. gyventojų per 14 kalendorinių dienų).

Taip pat į Lietuvą bus leidžiama atvykti jūrininkams. Toks sprendimas priimtas atsižvelgus į tai, kad jūrininkai atvyksta ne turizmo, o darbo tikslais.

Priėmė sprendimą dėl renginių

Vyriausybės posėdyje pritarta ir Kultūros ministerijos siūlymui didinti dalyvių skaičių renginiuose – numatoma, kad liepos 17–31 d. renginiuose galės dalyvauti ne daugiau nei 1 000 žiūrovų atvirose erdvėse ir ne daugiau nei 400 žiūrovų uždarose erdvėse. Renginių organizatoriams rekomenduojama įvertinti ir tai, kad prireikus renginių uždarose erdvėse metu turi būti laikomasi saugumo reikalavimų (2 metrų atstumo tarp asmenų, o jeigu jis mažesnis, privaloma dėvėti apsaugines priemones).

VRM primena, kad liepos 3 d. Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino labiausiai koronaviruso infekcijos (COVID-19) paveiktų šalių sąrašą. Atvykusiems iš jame nurodytų valstybių bus privaloma izoliacija. Sąrašas taikomas į Lietuvą grįžtantiems mūsų šalies gyventojams ir tiems užsieniečiams, kurie turi leidimą atvykti į Lietuvą. Pagal praplėstą valstybių sąrašą izoliuotis bus privaloma ir atvykusiems iš Ukrainos, Liuksemburgo, Serbijos ir Juodkalnijos.