Anot O. Treščenko, salės remontas yra sudėtinė visos rotušės kapitalinio remonto dalis, o šiemet jį vykdant už 33 tūkst. eurų jau buvo įrengtas keltuvas neįgaliesiems.

„Bandome atnaujinti salę ir restauruoti tam tikrus istorinius, su paveldu susijusius salės elementus. Iš tikrųjų, dėl sienų – darbai priklausys nuo to, kokią situaciją ras restauruotojai. Gali tekti tinko elementus restauruoti ir išsaugoti, tai apims sienas ir lubas. Pats tikrasis restauravimas apims durų, langų, kolonų aprėminimus. Šie elementai yra istoriniai, jie reikalaus restauravimo, nes yra apibyrėję, aplūžę“, – BNS sakė ji.

Darbams iš Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto planuojama skirti apie 50 tūkst. eurų. Juos turės atlikti įmonės ar asmenys, turintys leidimą dirbti su kultūros paveldo objektais.

„Mes tikrai neplanuojame užsidaryti, nes išnaudosime šį laikotarpį, kai renginiai persikelia į lauką, t. y. liepos vidurys – rugpjūtis, kai pačioje rotušėje yra mažai vidaus renginių. Dirbsime su viena didžiąja sale, tuo metu fojė, kamerinė salė – jose viskas vyks. Lankytojai turėtų mažai tą pajausti, nes rugsėjį planuojame startuoti vėl, kaip ir gyvenome.“, – sakė O. Treščenko.

Anot jos, per du karantino mėnesius rotušėje nevyko ir įprastos tuoktuvių ceremonijos, jos į įstaigą, laikantis saugumo reikalavimų, grįžo gegužę.

„Dabar viskas vyksta dar drąsiau. Santuokos ceremonijos, registravimas vyksta mero menėje, rugpjūčio mėnesį jos vyks, kaip ir vyko, jų – labai daug“, – sakė rotušės valdytoja.

Manoma, kad pirmoji Vilniaus rotušė pastatyta XIV amžiaus pabaigoje, Vilniui suteikus Magdeburgo teises. Pirmąkart rotušė dabartinėje vietoje paminėta 1432-aisiais, miesto plane 1545 metais ji jau vaizduojama kaip gotikinis dviejų aukštų statinys su bokštu. Pastatas su bokštais keliskart degė, buvo apgriautas. Dabartinę rotušę, atstatytą 1799-aisiais, suprojektavo architektas Laurynas Stuoka-Gucevičius, vėliau statinys rekonstruotas kelis kartus.

Šiuo metu rotušė sostinėje atlieka reprezentacinį vaidmenį, čia vyksta iškilmingi renginiai, apdovanojimai, iškilmingi Vilniaus miesto tarybos posėdžiai, minimos valstybinės šventės, taip pat rengiamos įvairios parodos, konferencijos.