Moteris pasakojo, kad neseniai fotografavo šeimą prie jūros ir pamatė, kaip atėjo vienerių arba pusantrų metų berniukas. Ji pastebėjo, kad tėvelių šalia vaiko nėra ir apskritai 300 metrų spinduliu nebuvo jokių kitų žmonių aplink. „Berniukas bandė rengtis ir lipti į jūrą, aš jį sulaikiau. Galvojau, kaip elgtis, nejaugi reiks man eiti ir pačiai ieškoti tų kvailų tėvų. Po kokių penkių arba dešimties minučių jie grįžo. „Atskaičiau“ jiems moralą, o jų atsakymas buvo, kad „jis pratęs prie jūros“, – teigė ji.

Toks atsainus pasakymas moteriai buvo sunkiai suprantamas. Anot jos, nuo tokio amžiaus vaikų atsitraukti net ir minutei yra labai pavojinga, o šiuo atveju, rodos, tėvams išsakytos pastabos dėl mažamečio saugumo iš viso buvo nė motais. „Tėvas buvo kiek įkaušęs, mamai, be selfių telefone, šiaip niekas nerūpėjo. Iš išvaizdos tikrai neatrodė blogi, bet tokie pasiturintys, kai apie nieką nemąsto“.

Įvykio liudininkė pasakojo, kad po šio pokalbio fotografavo toliau, o tėvai liko stovėti toje vietoje, kur prieš tai stovėjo berniukas. „Jis pasileido bėgti palei jūrą. Nuo tėvų nutolo apie pusę kilometro. Vietoj to, kad jie eitų paskui vaiką ir saugotų, nusisukę į kitą pusę pradėjo selfintis.. Sekiau dar vaiką akimis, kaip jis toliau prižiūrimas ir nebežinojau, kaip elgtis...“, – nuogąsavo moteris.

Ji pridūrė, kad buvo iš tiesų baisu palikti vaiką su tokiais tėvais ir visą vakarą nerimavo, ar jam viskas gerai. „Vos žingsnis iki tragedijos, kai tokia nepriežiūra...“.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikino tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus specialistės Sigitos Zumerytės-Arlauskienės teigimu, vadovaujantis Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymu, tėvai privalo pasirūpinti, kad vaikas iki 6 metų, taip pat vaikas su negalia, atsižvelgiant į jo specialiuosius poreikius ir brandą, be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.

„Palikimu be priežiūros nelaikomas trumpalaikis (iki 15 minučių trukmės) vaiko iki 6 metų palikimas saugioje aplinkoje su 7–13 metų amžiaus asmenimis, kurie pagal savo brandą yra pajėgūs esamoje situacijoje juo pasirūpinti“.

Atstovė akcentavo, jeigu vaikas yra vyresnis negu 6 metų, tėvai taip pat turėtų atsižvelgti į vaiko brandą, įvertinti jo savarankiškumą ir gebėjimą pasirūpinti savimi bei aplinką, kurioje vaikas paliekamas vienas. Visada svarbu įvertinti, kiek saugu vyresnį vaiką palikti vieną, kad jis nekeltų pavojaus nei sau, nei aplinkiniams. Atostogų ir ne tik jų metu, tęsė ji, tėvams svarbu užtikrinti vaiko saugumą, jį prižiūrėti (pavyzdžiui, nepalikti vaiko vieno prie vandens telkinio, kur yra intensyvus automobilių eismas ar kitose vaikui pavojingose vietose).

„Kiekvienas asmuo, pastebėjęs galimos vaiko nepriežiūros atvejus ar kitus vaiko teisių pažeidimus (psichologinį, fizinį, seksualinį smurtą) būtinai apie tai privalo informuoti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos teritorinį Vaiko teisių apsaugos skyrių, nurodant kuo daugiau duomenų apie šeimą (šeimos adresą, jei žinoma, tėvų ir vaiko vardus, pavardes), kad būtų galima imtis reikiamų priemonių vaikui apsaugoti, inicijuoti reikalingos pagalbos šeimai ir vaikui teikimą“, – nurodė S. Zumerytė-Arlauskienė.

Pasak specialistės, neturint minėtų duomenų, pavyzdžiui, matant prie jūros ar kitoje viešoje vietoje be priežiūros paliktą vaiką, reikėtų kreiptis į policiją, nemokamu skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112, kuo aiškiau nurodant situacijos aplinkybes – kurioje vietoje vaikas yra (būna), kokiu laiku jis yra pastebėtas, apibūdinti vaiko išvaizdos požymius ir kt.

„Tarnybos teritoriniai Vaiko teisių apsaugos skyriai į pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus reaguojama visomis dienomis, visą parą. Tačiau darbo dienomis po 17 val. ir savaitgaliais bei švenčių dienomis reikėtų skambinti telefonu 112, o policija, esant reikalui, susisiekia su tuo metu vaiko teisių apsaugos skyriuje dirbančiu budinčiu specialistu“.