Apie tokius ketinimus viešai prakalbusios mamos viename forume (mamyciuklubas.lt) sulaukė ne tik paplekšnojimo per petį. Vienos moterys piktinosi, kad dabartinės „super mamytės“ nebegali išbūti su savo atžalomis ir nori kuo greičiau jas išgrūsti į darželį. Kitos gi susirūpino, kad norima iš valstybės išplėšti „viską iki cento, kas priklauso“.

Išleidai vaiką į darželį, tai eik dirbt

Žodžiu, pasiskirstė į kelias stovyklas. Besistebinčių netrūko, kaip ir patarimų. Vienas jų aiškus ir trumpas: jei jau išleidai vaiką į darželį, tai eik dirbt.

Visgi buvo prakalbusių ir apie vaiko adaptacijos laikotarpį darželyje – ji vyksta ne taip jau trumpai. Todėl tai puiki proga pratinti mažylį prie naujos aplinkos, kol mamai nereikia grįžti į darbą.

Galimybe susidomėjo ir mamos, auginančios kelias atžalas. Jos pasakojo, kad vyresnėlius norėtų atiduoti į darželį, likti su mažiausiu. Kėlė klausimą, ką daryti tokiu atveju, ar turi teisę tai daryti gaudamos motinystės išmokas.

Paklausta, ar vaiko priežiūros atostogose esanti mama gali leisti vaiką į darželį neprarasdama išmokų, Socialinės apsaugos ir darbo (SADM) ministro patarėja Eglė Samoškaitė patvirtino, kad išmokų nepraras, tačiau yra vienas bet.

Reikės mokėti už darželį

Būdama vaiko priežiūros atostogose mama gali leisti vaiką į darželį ir išmokų dėl to nepraras, tačiau mokės už darželį.

Lietuvoje vaiko priežiūros atostogos gali trukti iki vaikui sukanka treji, bet tretieji vaiko auginimo metai nėra apmokami, o pirmieji ir antrieji gali būti apmokami pagal pasirinktą modelį.

Galima rinktis vaiką prižiūrėti iki jam sukanka vieneri, tuomet išmoka siekia 77,58 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“, arba prižiūrėti vaiką iki jam sukaks dveji – tuomet pirmaisiais metais išmoka siekia 54,31 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“, antraisiais – 31,03 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.

Vaiko priežiūros išmokos skaičiuoklė čia.

Lanko nepastoviai

Išmokų, anot E. Samoškaitės, nepraras tiek auginančios vieną vaiką, tiek nusprendusios į darželį leisti vyrensėlį.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovų pasiteiravus, ar yra daug mamų, kurios būdamos vaiko priežiūros atostogose nori vesti vaikus į darželius sakė, kad tokios informacijos nerenka, tad ir atsakyti negali.

Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Dovilė Ibianskaitė pastebėjo, kad vaikų priežiūros atostogose esančios mamos dažniausiai veda vaikus į darželius, tik tų vaikų lankomumas būna nestabilus.