Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, matematikos valstybinį egzaminą šiemet pasirinko laikyti 15 965 kandidatų. Matematikos valstybinis brandos egzaminas privalomas norintiems studijuoti bet kokioje studijų programoje, išskyrus menus. Asmenims, pretenduojantiems į humanitarinių mokslų studijų programas, privaloma būti išlaikius matematikos valstybinį brandos egzaminą ne žemesniu nei patenkinamu pasiekimų lygiu.

Remiantis matematikos egzamino programa, egzamino užduotis pateikiama kaip atskiras vientisas uždavinių rinkinys ir vertinimui teikiamas tik sprendimų ir atsakymų lapas. Egzamino užduoties taškų suma yra 60.

Egzamino užduotį sudaro: uždaviniai su pasirenkamaisiais atsakymais (10 uždavinių – vertinami po 1 tašką, iš viso 10 taškų); trumpojo atsakymo (nestruktūruoti arba struktūruoti) uždaviniai (4–10 uždavinių – uždavinys arba jo dalys vertinamos po 1 tašką, vertinamas tik atsakymas, iš viso 12 taškų); atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai (6–8 uždaviniai – vertinami ne mažiau kaip 2 taškais, iš viso 38 taškai).

Egzaminas prasidės 9 val. ir truks tris valandas. Jo vertinimas yra kriterinis ir jį laikiusių mokinių darbai koduojami ir vertinami taškais centralizuotai vadovaujantis vertinimo instrukcijomis. Kiekvieną darbą vertina ne mažiau kaip du vertintojai. Jei jų įvertinimas skiriasi, galutinį sprendimą dėl įvertinimo priima trečiasis – vyresnysis vertintojas.

Minimalią egzamino išlaikymo taškų ribą nustato ir tvirtina brandos egzaminų vertinimo komitetas. Mokiniai, pasiekę egzamino išlaikymo taškų ribą, laikomi egzaminą išlaikiusiais. Preliminari egzamino išlaikymo taškų riba sudaro 40 proc. egzamino užduoties bendrojo kurso klausimų ir uždavinių taškų sumos.

Asmenys, nuo 2019 m. Lietuvoje įgiję vidurinį išsilavinimą ir pretenduosiantys į pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų valstybės finansuojamas vietas, turi būti išlaikę lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą; užsienio kalbos (anglų, vokiečių ar prancūzų) egzaminą ne žemesniu nei B1 lygiu pagal Bendruosius Europos kalbų metmenis. Užsienio kalbos mokėjimo lygis būtų nustatomas, laikant valstybinį brandos egzaminą (brandos egzaminas turi būti įvertintas ne mažiau kaip 16 balų) arba tarptautinį užsienio kalbos egzaminą; matematikos valstybinį brandos egzaminą (išskyrus į menų studijų programas).

Taip pat privalomas penkių dalykų geriausių metinių įvertinimų aritmetinis vidurkis, kuris, suapvalintas iki sveiko skaičiaus, turi būti ne mažesnis negu 7, jeigu asmuo pretenduoja studijuoti universitete, ir ne mažesnis negu 6, jeigu asmuo pretenduoja studijuoti kolegijoje, iš šių privalomų mokytis dalykų: lietuvių kalba ir literatūra; gimtoji kalba (baltarusių arba lenkų, arba rusų, arba vokiečių); užsienio kalba; matematika; istorija arba geografija, arba integruotas istorijos ir geografijos kursas; biologija arba fizika, arba chemija, arba integruotas gamtos mokslų kursas; meninio ugdymo srities dalykas arba technologijų programos krypties dalykas, arba integruotas menų ir technologijų kursas, arba specializuoto ugdymo krypties (dailės arba inžinerinio, arba meninio, arba muzikos) programos dalykas; bendroji kūno kultūra arba pasirinkta sporto šaka, arba specializuoto ugdymo krypties (sporto) programos dalykas.

Egzaminų sesija prasidėjo vėliau nei įprasta

Pagrindinės sesijos valstybiniai brandos egzaminai prasidėjo 2020 m. birželio 22 d. ir vyks iki liepos 21 d.

Pakartotinės sesijos egzaminai vyks nuo liepos 22 d. iki rugpjūčio 4 d.

Pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 d.

Didžiajai daliai valstybinius brandos egzaminus išlaikiusių mokinių brandos atestatus mokyklos galėtų pradėti teikti rugpjūčio 7 d.

Apeliacijų ir pakartotinės sesijos rezultatai bus paskelbti iki rugpjūčio 17 d.

Dvyliktokai, pasidalinkite savo įspūdžiais – kaip sekėsi matematikos egzaminas? Kurios užduotys buvo sunkiausios? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Matematikos egzaminas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)