Panašiai su rinkėjais gudrauja ir LVŽS pirmininkas, Seimo Kultūros komiteto vadovas Ramūnas Karbauskis, kai trečiadienį Delfi paviešinus dalį „valstiečių“ rinkiminio sąrašo kandidatų piktinosi, esą tokių sąrašų partijoje dar nėra.

Delfi turimi vidiniai „valstiečių“ partijos dokumentai rodo, kad S. Skvernelio pavardė ne tik jau seniai buvo įrašyta į šios politinės partijos rinkimų sąrašą, bet dar kovo 23-ąją patvirtinta ir partijos Taryboje.

Šiame sąraše S. Skvernelis įrašytas kandidatu Vilniaus miesto Pilaitės – Karoliniškių vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Tą pačią kovo 23-ąją Taryboje patvirtintas ir abėcėlinis 109 pavardžių daugiamandatės rinkimų apygardos kandidatų sąrašas, kuris vėliau, birželio 5-ąją, papildytas iki 142-ų pavardžių.

Kels socdarbiečius, rems „lenkus“

Birželio 5-ąją Naisiuose vykusiame partijos Tarybos posėdyje sutarta ir dėl to, kaip „valstiečiai“ elgsis su apygardomis, kuriose savo kandidatus kels dabartiniai jų partijai Seimo valdančiojoje koalicijoje – Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškųjų šeimų sąjunga (LLRA – KŠS).

Kaip matyti iš turimų dokumentų, LVŽS nedarys konkurencijos LSDDP keliamiems penkiems kandidatams ir juos kels kaip atstovaujamus kandidatus. Visi jie – dabartiniai Seimo nariai LSDDP frakcijoje.

Antaną Vinkų „valstiečiai“ kels kartu su socialdarbiečiais atstovaujamu kandidatu Kuršo vienmandatėje rinkimų apygardoje, Rimantę Šalaševičiūtę – Telšių, naujai paskirtą ekonomikos ir inovacijų ministrą Rimantą Sinkevičių – Jonavos, žemės ūkio ministrą Andrių Palionį – Dainavos, užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių – Užsienio lietuvių vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Dokumentuose taip pat pažymima, kad „valstiečiai“ nekels savo kandidatų ir Nemenčinės, Šalčininkų – Vilniaus rajono bei Medininkų vienmandatėse rinkimų apygardose.

Čia jie rems „lenkų“ keliamus vidaus reikalų ministrę Ritą Tamašunienę, Seimo narius Leonardą Talmontą ir Česlavą Olševskį.

Delfi žiniomis, „valstiečių“ sąrašo pavardes Kauno vienmandatėse rinkimų apygardose dar turėtų papildyti ir Kauno mero Visvaldo Matijošaičio vadovaujamo „Vieningo Kauno“ atstovai. Viena iš tokių įvardijama buvusi Užimtumo tarnybos direktorė Ligita Valalytė.

Kandidatais – valstybės pareigūnai iš Vyriausybės aparato

„Valstiečių“ rinkiminiame sąraše į akis krenta faktas, kad nemažai pavardžių yra S. Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės ar jai pavaldžių institucijų ir įstaigų darbuotojai.

Kandidatais vienmandatėse rinkimų apygardose keliamas Vyriausybės kancleris Algimantas Stončaitis (Naujoji Vilnia), jo pirmasis pavaduotojas Lukas Savickas (Šeškinės – Šnipiškių), aplinkos ministras Kęstutis Mažeika (Sūduvos pietinė), Ministro Pirmininko patarėjas Giedrius Surplys (Sūduvos šiaurinė), sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga (Panemunės), užsienio reikalų viceministras Eimutis Misiūnas (Utenos), vidaus reikalų viceministras Tautvydas Tamulevičius (Pašilaičių), socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas Liutauras Vičkačka (Panerių – Grigiškių).

Karbauskio tarp vienmandatininkų – nėra

„Valstiečių“ vienmandatininkų sąraše yra ir visa eilė dabartinių Seimo narių: Virginija Vingrienė, Asta Kubileinė, Aušra Papirtienė, Lauras Stacevičius, Dainiuss Gaižauskas, Robertas Šarknickas, Guoda Burokienė, Kęstutis Smirnovas, Gediminas Vasiliauskas, Audronė Jankuvienė, Stasys Tumėnas, Valerijus Simulik, Rima Baškienė, Tomas Tomilinas, Algimantas Dumbrava, Gintautas Kindurys, Arūnas Gumuliauskas, Andriejus Stančikas, Valius Ąžuolas, Juozas Rimkus, Arvydas Nekrošius, Darius Kaminskas, Aušrinė Norkienė, Petras Valiūnas, Zenonas Streikus, Kęstutis Bacvinka, Jonas Jarutis, Audrys Šimas, Aurimas Gaidžiūnas, Juozas Varžgalys, Laimutė Matkevičienė.

Ramūno Karbauskio vienmandatininkų sąraše, turimais duomenimis, nėra. Ties Kauno miesto Šilainių vienmandatės rinkimų apygardos, kurioje R. Karbauskis laimėjo 2016-aisiais, grafa vidiniuose partijos dokumentuose pažymima – „...dar neturim...“

Turimais duomenimis, R. Karbauskis kandidatuos tik daugiamandatės apygardos sąrašuose ir, šaltinių teigimu, bus arba sąrašo lyderiu arba eis antruoju po S. Skvernelio.

Vietoje 2016-aisiais vienmandatėje Kauno rajono Raudondvario apygardoje laimėjusio Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio, kuris į Seimą dabar eina su Liberalų sąjūdžiu, „valstiečiai“ kels Seimo pirmininko pirmosios pavaduotojos Rimos Baškienės patarėjos Laimos Mogenienės kandidatūrą.

Panevėžyje 2016-aisiais su „valstiečiais“ į Seimą patekę, o vėliau iš jų perbėgę į Mišrią grupę bei pas konservatorius Povilas Urbšys ir Bronislovas Matelis keičiami naujais kandidatais.

Panevėžio vakarinėje apygardoje vietoj R. Urbšio kandidatuos Panevėžio miesto vicemeras Deividas Labanavičius, o Nevėžio apygardoje praėjusiuose rinkimuose remtas B. Matelis keičiamas Panevėžio miesto savivaldybės tarybos nariu Kęstučiu Lukoševičiumi.

LVŽS įstatai numato, kad partijos rinkimų kandidatų sąrašą reitinguoja partijos taryba, o tvirtina Valdyba. Pastaroji turi teisę išreitinguotąjį sąrašą koreguoti. Pirminiais duomenimis, galutinį sąrašą R. Karbauskio vadovaujama LVŽS tvirtins liepos 10 dieną.