„Baltijos jūros užterštumą lemia ne tik jos seklumas, ribotas ryšys su vandenynu, lėta vandens apytaka, žemos vandens temperatūros, bet ir žmogaus veikla: tiek tiesioginis jūros ir pakrančių šiukšlinimas, tiek taršos problemos sausumoje. Todėl tai, kas priklauso nuo žmogiškųjų veiksnių, turime keisti“, – BNS perduotame komentare teigia V. Sinkevičius.

Anot eurokomisaro, tai daugiašalis klausimas, kurio viena valstybė išspręsti negali, todėl šiuo metu derinama tarptautinė deklaracija.

„Šiuo metu su Baltijos jūros regiono valstybių aplinkos ir žemės ūkio ministrais yra derinama deklaracija, kuria bus įsipareigota imtis konkrečių veiksmų tam, kad Baltijos jūra nebūtų teršiama, kaip yra dabar“, – sakė V. Sinkevičius.

Baltijos jūra yra viena labiausiai užterštų jūrų visame pasaulyje.

Dėl žemės ūkio veiklos jūrą supančiose šalyse ji smarkiai užteršta cheminėmis medžiagomis, į jūrą taip pat išsilieja naftos produktų.

Problemų kelia ir tai, kad po Antrojo pasaulinio karo keliose Baltijos jūros vietose buvo paskandintos Vokietijoje sukaupto cheminio ginklo atsargos.