LVŽS lyderis R. Karbauskis sako, kad klaidų gal ir būta, tačiau, anot jo, klaidos tikrai nebuvo esminės ar labai didelės.

„Klaidų visą laiką pasitaiko. Bet kurį darbą darant, o pirmą kartą darant, visada jų gali būti. Jeigu kalbėtume apie sprendimus dėl koronaviruso, rezultatai Lietuvos yra geri. Jeigu klaidos ir buvo, jos nebuvo esminės. Jeigu kalbėtume apie ekonomiką ir bandymą išvengti krizės, vėlgi galime konstatuoti, kad Lietuva padarė maksimumą ir padarėme teisingai“, – tikino Seimo narys.

Anot jo, mes turėtume turėti vieną iš trumpausių krizių, kokios kada nors buvo Lietuvoje.

„Mūsų ekonomikos sumažėjimas bus tik dėl to, kad mes turime problemą eksporto rinkose, bet tai yra laikinos problemos. Manau, kad ta prognozė, kurią antradienį dalijosi Finansų ministerija, kad bus šioks toks sumažėjimas, kitais metais kilimas, mes turėtume turėti vieną iš trumpausių krizių kada nors Lietuvoje buvusių.“

Ramūnas Karbauskis

Seimo pirmininkas šią savaitę kritikavo, kad valdantieji neįvykdė savo pažadų. Į tokius žodžius laidoje sureagavo R. Karbauskis ir tikino, kad nereikia stebėtis, kad ne visiškai viskas yra taip, kaip norėtųsi.

„Jeigu kalbėtume apie pažadus, žinoma, kad ne viską įmanoma padaryti. Pavyzdžiui, antradienį turėjome tokią situaciją, kai pagrinde opozicijos balsais buvo nubalsuota, kad reikia atšaukti draudimą alkoholiu prekiauti pliažuose, kas yra žingsnis atgal, mes dėl to esame nusivylę, bet neturėjome pakankamai balsų, kad galėtume pasipriešinti opozicijos sprendimui. Taigi ne viskas pavyko ir ne viskas yra taip, kaip norisi, bet mes nuoširdžiai darėme tai, ką galėjome.

Šioje situacijoje mes tikrai atsiprašome, jeigu buvo padarytos klaidos, mes bandome jas suprasti ir taisyti, jeigu jos buvo. Aš pakankamai atvirai sakau, kad šiandien mes suprantame, kad valstybėje matome gana pozityvius rezultatus. Jeigu būtų buvę padaryta tai, kas buvo padaryta 2009-2010 metais, kai buvo krizė, tokiu atveju mes turėtume baisias pasekmes“, – laidoje kalbėjo R. Karbauskis.

Įvertino paskelbtus sąrašus

Paklausus, ar galėtų ateityje dirbti išvien su konservatoriais, politikas tikino, kad galbūt to ir norėtų, tačiau nežinia, kaip sąrašas keisis.

„Mes to labai norėtume. Nežinau, kaip rinkėjai koreguos sąrašą reitinguodami, bet partija parodė, kad du lyderiai, kurie yra visiški liberalai, tai yra Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis, jie nėra tos partijos pasirinkimo kryptis ir reitingavime dominuoja žmonės, kurie turi krikdemišką požiūrį. Jeigu krikdemiškas požiūris įsivyraus konservatorių partijoje, manau, mes galėtume dirbti labai brandžiai. Šiandien mes jaučiamės kaip viena iš dviejų frakcijų Seime, kuriems yra svarbios krikščioniškos vertybės“, – sako politikas.

Paklaustas, ką mano apie valstiečių sąrašą, kuris pasirodė Delfi portale, R. Karbauskis tikino, kad nemano, kad toks sąrašas galėtų būti. „Delfi“ šaltinių žiniomis, premjeras Saulius Skvernelis bus pirmas. Jis jau anksčiau yra oficialiai patvirtinęs, kad kandidatuos ir vienmandatėje sostinės Karoliniškių apygardoje, kurioje buvo išrinktas 2016 metais. Antras sąraše turėtų būti partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Šaltinių teigimu, kol kas jis nutaręs nekandidatuoti vienmandatėje apygardoje, ir dar nėra aišku, kas iš valstiečių ir žaliųjų kandidatuos Šilainiuose (Kaune), kur 2016 m. kandidatavo R. Karbauskis.

„Pirmiausia, nemanau, kad jis toks būtų. Jeigu aš asmeniškai savo nuomonę sakyčiau, kadangi aš turiu vieną balsą taryboje, tai aš jį tikrai ne taip matyčiau, bet aš nežinau, kaip reitinguos taryba. Aš noriu pasakyti, kad jis yra sukurtas dirbtinai, jis, matyt, bando pridengti tuos įvykius, kurie vyksta Liberalų sąjūdyje, kai trečiu numeriu išreitinguojamas žmogus, kuris perbėgo iš mūsų į Liberalų sąjūdį, kuris ten nieko gero nėra nuveikęs, o žinant jo charakterį, nemanau, kad jis ten buvo reitinguojamas, manau, kad buvo sutarta, bet čia yra jų reikalas. Mes sakome, kad šaltinis, iš kur tas sąrašas atsiranda, yra iš ten bandant pridengti savo problemas“, – sako R. Karbauskis.

Paklaustas, kaip galiausiai vertintų savo darbą, R. Karbauskis tikino, kad įvertintų 7.

„Valstiečiams mažiau devynių turbūt negalėčiau rašyti“, – tokiu balu pačių valstiečių pastangas įvertino politikas. „O sau pačiam galiu rašyti ir 7.“

Nemano, kad valstiečių ir konservatorių santykiai keisis

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius tikino, kad stebisi, jog R. Karbauskis valstiečių darbą įvertino ne dešimtuku.

„Mane nustebino Karbauskio kuklumas, nes jis neparašė dešimtuko valstiečiams, nors pagal tai, ką jis kalba apie Verygą ir kaip jis su viskuo susitvarko, turbūt turėjo būti 10. O aš rašyčiau 7 valstiečiams ir 8 Karbauskiui, nes jis per tą laiką perėmė iniciatyvą ir yra faktinis valstybės vadovas, nes faktiškai Nausėda tarytum aptarnauja užsakymų stalą, kuriam užsakymus deda Skvernelis ir Karbauskis“, – tikino V. Valentinavičius.

Virgis Valentinavičius

Paklausus, ar gali būti, kad ateityje valstiečiai ir konservatoriai turės visiškai kitokį santykį, politologas tikino, kad ne.

„Atsakymas labai aiškus – ne, negali. Tokie pokyčiai egzistuoja tik Karbauskio galvoje ir jo tekstuose, jis bando įteigti tokią mintį publikai. Jeigu pasižiūrėsite į konservatorių istoriją, savo laiku Kubilius irgi buvo liberalas, buvo krikdemai ir taip toliau.

Krikdemai per visus rinkimus išlieka geriausiai organizuota grupė, o ten gauti pakankamai daug balsų dviem kandidatams yra didelė galimybė. O čia Karbauskis užsiima įprastu dalyku, jis bando kažkiek paskaldyti Tėvynės sąjungą, bet tai yra vienas iš epizodų“, – tikino jis.

Tikina, kad Landsbergis turėtų trauktis

Tiesa, pašnekovas nemano, kad šiuo metu konservatorių partijoje vyksta kažkokie rimti perversmai. Tačiau, jo teigimu, Tėvynės sąjungos narių kantrybės taurė turėtų būti išsemta ir Gabrielius Landsbergis turėtų prisiimti atsakomybę bei trauktis.

„Mano nuomone, konservatorių partijoje nieko ypatingo nevyksta arba vyksta įprasti dalykai. Tiesiog yra grupavimasis prieš rinkimus. Krikdemai gali pasistūmėti keliomis vietomis į priekį, bet jie nevaidina lemiamo vaidmens formuojant rinkimų platformą. Manau, kad rinkimų strategijoje kažkokių rimtų problemų ar nesutarimų nėra.

Jeigu Tėvynės sąjunga pralaimės rinkimus, arba gal ir laimės, bet nesudarys Vyriausybės, mano galva, Gabrielius Landsbergis bet kuriuo atveju turės trauktis, nes turėtų būti jau ir Tėvynės sąjungos narių kantrybės taurė išsemta, Gabrielius turėtų prisiimti atsakomybę“, – laidoje kalbėjo V. Valentinavičius.