Į šį viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės būdu Radvilėnų plente statomą pastatą Kauno apskrities policija per 12 metų investuos 23,5 mln. eurų, čia persikels trys policijos komisariatai bei kiti padaliniai – iš viso apie 450 policijos pareigūnų.

„Tai bus trijų policijos komisariatų pareigūnai ir tam tikri specializuoti padaliniai, čia dirbs apie 450 policijos pareigūnų. Tai yra tikrai efektyvus ir ženklus skaičius, beveik iki 30 procentų visos Kauno policijos“, – žurnalistams antradienį sakė laikinasis Kauno apskrities policijos viršininkas Elanas Jablonskas.

Policijos atstovai pabrėžia, jog šis projektas svarbus tiek siekiant pagerinti darbo sąlygas policijos bendruomenei, tiek čia ateinantiems gyventojams, be to, bus ekonomiškai naudingas.

Nekainuos vėdinimas ir šildymas

2 ha teritorijoje iškils daugiau kaip 6300 kv. metrų dydžio pastatas, šalia jo bus įrengta apie 400 parkavimo vietų.

Pasak projektą įgyvendinančios bendrovės „Merko statyba“ vadovo, siekiama, kad pastatas visą vėdinimui ir šildymui reikalingą energiją pasigamintų pats.

„Žinodami užsakovo norą, kad pastatas būtų draugiškas aplinkai, išsikėlėme sau labai ambicingą tikslą – kad pastato šildymui, vėsinimui ir vėdinimui reikalinga elektros energija būtų sukuriama vietoje, tai reiškia, kad nereikėtų pirkti elektros pastato eksploatavimui“, – sakė UAB „Merko statyba“ generalinis direktorius Saulius Putrimas.

Ant pastato stogų bus įrengta daugiau kaip 300 kilovatų galios saulės jėgainės, jis taip pat bus aprūpinamas geotermine energija.

„Organizacija rūpinasi savo nariais ir tas pastatas, kuris bus artimiausiu metu – tikrai tie du metai labai greitai prabėgs – bus pavyzdys, kad galime dirbti oriai, kai norima eiti į darbą“, – sakė E. Jablonskas.

„Tai leis mums kaip valstybei ir kaip policijai atsisakyti neekonomiškų pastatų ir taip taupyti ne tik policijos, bet ir valstybės lėšas“, – pridūrė jis.

Išsikėlus iš šiuo metu naudojamų pastatų, jie bus perduoti Turto bankui ir parduodami.

Ir toliau naudos PPP modelį

Lietuvos policija šį projektą įgyvendina Viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės (angl. Public Private Partnership, PPP) būdu. Pasak generalinio komisaro Renato Požėlos, šis būdas policijoje pasiteisino, todėl neatmetama, kad tokia partnerystė bus pasitelkiama ir ateityje.

„Viską pasvėrus, tie sprendimai yra tokie priimti ir tai tikrai yra ne pirmas projektas, jau du projektai yra Vilniaus mieste realizuoti ir ką mes išlošiame, kad mes po nepilnų dvejų metų turime darbo vietas, o finansinius įsipareigojimus vykdome ilgiau“, – sakė jis.

„Merko statybos“ vadovo teigimu, Lietuvos policija yra viena iš pirmųjų, pradėjusių vykdyti PPP projektus ir tai daranti profesionaliai.

„Šis būdas Lietuvoje dar yra pakankamai retas. Mūsų Lietuvoje tai yra antras įgyvendinamas projektas tokiu būdu“, – BNS sakė S. Putrimas.

Pasak jo, užsakovui tokie projektai patrauklūs, nes nereikia organizuoti skirtingų darbų, galima juos greičiau įvykdyti.

„Patrauklumas turbūt didžiausias iš perkančiosios organizacijos pusės yra tai, kad visa atsakomybė projektavimo, statybų, investavimo atitenka privačiam subjektui ir tada užsakovas neturi tų problemų, kurias mes dažnai girdime, kai atskirai perkamas projektavimas, atskirai statyba, atskirai – priežiūra ir ne visada tai įvyksta taip, kaip visiems norėtųsi: labai išsitęsia laikas, kartais nutrūksta sandoriai. PPP padeda šito išvengti“, – sakė S. Putrimas.

Bendrovei, pasak jo, jie yra patrauklūs dėl ilgalaikio finansavimo ir galimybės atskleisti savo patirtį ir technologijas.

Naujos patalpos turėtų būti atidarytos 2022 metų pradžioje.

Šiuo metu Kauno apskrities policija veiklą vykdo dvidešimtyje pastatų, kurių bendras plotas siekia 22,7 tūkst. kv. metrų, dalis jų yra nuomojama.

Anksčiau planuota, kad pastačius naujuosius pastatus, Kaune liks tik penkios vietos, kuriose dirbs policija, tarp jų – tarpukarį menantis centrinis komisariato pastatas Vytauto prospekte, jį planuojama renovuoti.

„Jis lieka, jis irgi bus rekonstruojamas artimiausioje ateityje“, – sakė E. Jablonskas.

Pasak jo, šiuo metu jau yra baigtos pirkimų procedūros ir derinamos sąlygos.