Marijampolėje iš trečiame aukšte esančio buto lango iškrito vos dvejų metukų berniukas, kuris pateko į komą. Rokiškio krašte pro antro aukšto langą iškritusiai penkerių mergaitei prireikė medikų pagalbos, o ketverių berniukas iš Kauno iškritęs iš šešto aukšto namų lango – mirtinai susižalojo.


Atsipalaidavimas privedė prie nelaimių

VVTAĮT vadovė Ilma Skuodienė prašė tėvelių būti dėmesingesniais, nes šiuo laikotarpiu neįtikėtinai didelis skaičius vaikų iškrito per langą. „Aišku viena, per karantiną buvome susikaustę, laukėme jo pabaigos, ilgą laiką praleidome namuose su vaikais. Dabar kibome į darbus, kiti išėjo atostogų – norisi atsipalaiduoti. Pokarantininis atsipalaidavimas – sulaukėme pasekmių“, – ieškojo priežasčių pašnekovė.

Prie nelaimių prisidėjo šiltas oras, dėl ko teko plačiai atverti langus. „Maži vaikai smalsūs iš prigimties. Jie domisi, lipa ant kėdės, palangės, taip ir įvyksta labai skaudūs nelaimingi atsitikimai“, – kalbėjo ji.

Turbūt sunku pasverti įvykius – kiek tai yra vaikų nepriežiūros, kiek smalsumo pasekmės.
„Kiekvienas atvejis individualus, neskubame įvardinti to nepriežiūra. Jei bendrai traktuojant – nepriežiūra, nelaimingi atsitikimai. Kitą kartą užtenka nueiti įpilti vandens į stiklinę. Kaip sako tėveliai ar seneliai – tik galvą pasukau ir...“, – pasakojo I. Skuodienė.

Mažamečiams vaikams reikalingas nuolatinis dėmesys. Pasak VVTAĮT vadovės, jo reikia nei mažiau, nei daugiau – tiek, kad užtikrintume vaikų saugumą.

Aplinka turi būti pritaikyta vaikams. Langai, laiptai, degtukai, aštrūs daiktai turi būti jiems nepasiekiami.

Įvykus nelaimei, kai nukenčia mažamečiai užduodamas standartinis klausimas – ar vaiko teisių apsaugos tarnybai šeima žinoma, ar yra gavusi paslaugas. Kaip sakė I. Skuodienė, – daliai šeimų paslaugos teikiamos, daliai ne. „Susisiekiame, atvykstame, žiūrime bendrą situaciją, įtraukiame psichologus. Įvykis ir situacija kelianti didelį stresą. Ar reikia papildomos pagalbos, atvejo vadybos – sprendžiama kiekvienu atveju atskirai“, – aiškino ji.

Policijos departamento atstovė Revita Janavičiūtė „Delfi“ sakė, kad paprastai tokios nelaimės atsitinka dėl netinkamos vaikų priežiūros (vaikų atvejais), arba padauginus alkoholio (suaugusiųjų atvejais). Visgi kiekvienas vykstantis tyrimas yra individualus.

Pavojų kelia atidaryti langai

Galbūt po tokių sukrečiančių įvykių tėvams reiktų bent jau susirūpinti langų užraktais? „Pavojų kelia atidaryti langai. Per juos girdisi įvairūs garsai, vaikui įdomu pasižiūrėti. Jei patalpoje atidarytas langas atžalas reikia akylai prižiūrėti. Ne maistą gaminti, ne vandenį į stiklinę pilti, o stebėti. Kaip matome iš paskutinių įvykių – atidaryti langai tapo vienu iš pavojingų elementų, galintys prišaukti liūdną nelaimę“, – sakė I. Skuodienė.

Regis, niekada nebus per daug priminimų, kada vaikų negalima vienų palikti namuose. „Visos nelaimės nutiko mažamečiams. Bendrai, vaikų iki šešerių metų negalima palikti vienų namuose, nebent vyresnio brolio ar sesutės globoje, kuriems ne mažiau nei keturiolika metų“, – pabrėžė ji.

I. Skuodienė perspėjo, kad reikia gerai įvertinti vaiko tiek fizinę, tiek emocinę galimybes būti vienam. Įstatymas sako – iki šešerių metų, bet kiti ir aštuonerių dar nėra pasiruošę likti vieni namuose.

Ne visi ir keturiolikmečiai yra pasiruošę pasirūpinti mažesniais broliais arba seserimis: „Tėveliams reiktų įvertinti vaikų galimybes būti vieniems – pagal kiekvieno tiek fizinę, tiek emocinę raidą, taip pat atsižvelgti į tai, kiek yra saugi aplinka.“

Traumos palieka pėdsakus visam gyvenimui

Kaip rodo įvykiai, mažamečių geriau nepalikti vienų ne tik namuose, bet ir kambaryje. Tačiau, I. Skuodienė nelinkusi būti tokia kategoriška – kiekviena situacija, fizinė aplinka esą individuali.

„Jei aplinka saugi, vaikas kambaryje ramiai žaidžia ant kilimo, šalia nėra aštrių daiktų, tai akimirkai gali palikti – nueiti į tualetą ar panašiai. Bet aišku, jei palieki prie atviro lango, kur užsilipęs ant kėdės gali jį pasiekti – situacija pavojinga“, – įžvelgė grėsmių pašnekovė ir pridūrė, kad tokio pobūdžio traumos (iškritus iš aukštai) palieka ryškius pėdsakus visam gyvenimui, yra skaudžios, negrįžtamos.

Ne mažiau pavojinga vaikus vienus palikti lauke – prie laužo ar tvenkinio.

„Prižiūrintys vaikus turi būti dėmesingi ne tik namuose, bet ir lauke. Atšilus orams vis daugiau laiko praleidžiama lauke. Šeimos mėgsta ką nors pasikepti ant laužo, o laužas vaikams taip pat pavojingas. Negalima vaikų vienų palikti prie ugnies. Negalima atsipalaiduoti ir prie vandens. Vanduo juos vilioja, traukia“, – apie pavojus, tykančius ne tik namuose, bet ir lauke kalbėjo I. Skuodienė.

Vaikų chirurgijos rezidentas Benediktas Jonuška viename savo komentarų yra minėjęs, kad šiltuoju periodu priėmimo skyriuje gerokai padaugėja vaikų su traumomis. Vaikų kritimai iš aukštai – dažniausia traumų priežastis, siekia 8 proc. vaikų mirčių priežasčių pasaulyje.

„Delfi“ primena mediko išsakytas pagrindines rekomendacijas:

  • Atidarinėti tik viršutinius langus arba viršutines langų dalis;
  • Vengti baldų po arba prie langų;
  • Stebėti mažus vaikus, ypač žaidžiančius prie langų;
  • Šalia aukštų gyvenamųjų pastatų auginti gyvatvores, kurios kritimo metu galėtų sušvelninti smūgį;
  • Kambariuose, kur vaikai žaidžia, langus laikyti uždarytus;
  • Nepasikliauti tik langų tinkleliais, kurie apsaugo nuo vabzdžių – vaikai vis tiek gali iškristi.