SAM savo pranešime spaudai pabrėžia, kad Baltijos valstybėse COVID-19 atvejų stabiliai mažėja, tačiau atsargiau kalba apie Lenkiją, kurios sienų atvėrimo lietuviai taip laukė.

„Pirmadienį vyriausybėje pristatyti epidemiologiniai duomenys rodo, kad Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje naujų nustatomų COVID-19 atvejų skaičius stabiliai mažėja. Mažėjimo tendencija pastebima ir kaimyninėse šalyse, tačiau Rusijoje ir Baltarusijoje naujai nustatomų atvejų skaičius išlieka aukštas, ir atvykimas iš šių šalių kol kas yra ribojamas.

Naujų atvejų kreivė lėčiau leidžiasi ir Lenkijoje, nors ji jau atitinka kriterijus, leidžiančius atvykti iš šios šalies į Lietuvą be jokių apribojimų“, – teigiama pranešime spaudai.

Pirmadienį neformaliame Vyriausybės pasitarime apžvelgus koronaviruso plitimo tendencijas Europoje, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ragina gyventojus atkreipti dėmesį į sergamumo rodiklius užsienio šalyse ir atsargiai rinktis keliavimo kryptis. Nors situacija trijose Baltijos valstybėse gerėja, sergamumas kaimyninėse šalyse tebėra aukštas, o kai kuriose pietryčių Europos šalyse fiksuojamas spartus naujai nustatytų koronaviruso (COVID-19) atvejų kilimas.

SAM primena, kad visi atvykusieji iš užsienio turi galimybę išsitirti, net jeigu nejaučia simptomų. Norintys turėtų skambinti trumpuoju numeriu 1808 ir registruotis.

Ministerija atkreipė dėmesį, kad Skandinavijos regione naujų atvejų daugiausia nustatoma Švedijoje, ji viena iš nedaugelio Europos valstybių netaikė griežtų karantino ribojimų. Švedija tebėra įtraukta į koronaviruso labiausiai paveiktų šalių sąrašą, todėl šios šalies piliečiai ir joje teisėtai gyvenantys asmenys kol kas negali atvykti į Lietuvą. Iš Švedijos arba per ją grįžtantiems Lietuvos piliečiams yra privalomas 14 dienų karantinas.

Situacija kai kuriose Pietryčių Europos valstybėse rodo, kad atšaukus karantino ribojimus atsipalaiduoti nevalia. Bulgarijoje, Rumunijoje, Moldovoje, Šiaurės Makedonijoje, Kroatijoje ir Juodkalnijoje atvejų skaičius pastarosiomis savaitėmis pradėjo sparčiai augti.

Iš Vidurio Europos valstybių didesnis naujų atvejų skaičiaus kilimas užfiksuotas Čekijoje, kur pastarųjų dienų COVID-19 susirgimo atvejai vėl skaičiuojami nebe dešimtimis, o šimtais.

Airijoje naujų atvejų skaičius išlieka stabiliai žemas. Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Italijoje ir Ispanijoje išlieka stabilus, o Portugalijoje pastaruoju metu atvejų daugėja.

Grąžino privalomą saviizoliaciją

„Delfi“ primena, kad nuo pirmadienio vėl įvesta dviejų savaičių saviizoliacijos prievolė Lietuvos piliečiams, grįžusiems iš 50 labiausiai koronaviruso paveiktų valstybių, įskaitant Švediją, Rusiją ir Baltarusiją. Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, tai daroma šiose šalyse augant sergamumo rodikliams.

Iki šiol iš koronaviruso paveiktų valstybių į Lietuvą grįžusiems piliečiams saviizoliacija buvo tik rekomenduojama. Taip pat išlieka draudimas iš šių valstybių atvykti užsieniečiams, išskyrus atskirus Lietuvos Vyriausybės ar kitų įgaliotų institucijų leidimus.

„Anksčiau grįžusiems iš paveiktų šalių buvo tik rekomenduojama izoliuotis, o nuo birželio 29 dienos jiems privaloma 14 dienų izoliacija. Izoliacija nebuvo privaloma, galiojo tik rekomendacija. Buvo renkami duomenys apie atvykstančius iš paveiktų valstybių, tvarka sugriežtinta įvertinus blogėjančius epidemiologinius rodiklius tam tikrose užsienio šalyse“, – BNS pirmadienį nurodė ministerija.

Pasak SAM, remiantis minėtais rodikliais, labiausiai koronaviruso paveiktų valstybių sąrašas atnaujinamas kiekvieną savaitę. Labiausiai paveiktomis laikomos tos valstybės, kuriose 14 dienų sergamumo rodiklis viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Jei užsienio valstybėje per pastarąsias dvi savaites susirgusiųjų COVID-19 skaičius 100 tūkst. gyventojų yra nuo 15 iki 25 atvejų, užsieniečiams iš tokios šalies leidžiama atvykti į Lietuvą, tačiau rekomenduojama izoliuotis.

Šiuo metu į Lietuvą leidžiama atvykti užsieniečiams iš 29 valstybių, nuo pirmadienio tai gali padaryti ir asmenys iš Jungtinės Karalystės.

Ministerija nurodo, kad, pavyzdžiui, Švedijai, kur rodiklis viršija nustatytas maksimalias 25 atvejų ribas, galioja griežtesnės taisyklės, ir iš jos užsieniečiai neįleidžiami, o grįžę lietuviai nuo pirmadienio privalo izoliuotis. Iš Jungtinės Karalystės, kur sergamumas viršija 15, bet nesiekia 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų, užsieniečiai jau gali atvykti, tik jiems, kaip ir grįžusiems Lietuvos piliečiams, izoliuotis rekomenduojama.

Labiausiai paveiktų šalių sąrašas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)