„Šis klausimas keliamas arti 30 metų. Manau, kai atsiras pakankamai valios, tada ir bus priimti sprendimai. Dabar yra taip, kaip yra“, – antradienį žurnalistams sakė Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis apgailestauja, kad Seimas nepriėmė įstatymo, kuris reglamentuotų parlamentarų darbą, poilsį, socialines garantijas.

„Seimo narių teisių ir pareigų įstatymo nepriėmėme, jis užsigulėjo Teisės ir teisėtvarkos komitete, principingai jo nepakeliant iš stalčių, iš dugno ir nesprendžiant. Sprendimai galėjo būti neigiami, bet jie turėjo būti daromi. Tai buvo įrašyta į Valstiečių ir žaliųjų sąjungos programą. Jie to nepadarė, nežinau, kaip jie dabar rinkėjams atsiskaitinės, kad mes, deja, to nepadarėme, tai tarp jų ir atostogos, ir posėdžių lankymas, ir atsakomybė. Tai didelis kompleksinis darbas, kuris nepadarytas“, – baigiantis Seimo pavasario sesijai žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Premjeras Saulius Skvernelis nemano, kad Seimo nariai turėtų dirbti pagal darbo santykius reguliuojančius įstatymus. Jo nuomone, tai valstybei kainuotų brangiau.

„Tą pačią plokštelę mes sukame daug metų. Jeigu norime, kad Seimo nariai dirbtų pagal darbo santykius reguliuojančius įstatymus nuo 8 val. iki 17 val. , šeštadienį ir sekmadienį būtų laisvadieniai numatyti, atostogų dienų skaičius, manau, kad valstybei tai būtų gerokai brangiau, nes reikėtų mokėti už darbą po 17 valandos, už darbą šeštadienį, sekmadienį – tai dvigubas ar pusantro karto tarifas“, – žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Jo nuomone, Seimo narių darbą įvertins rinkėjai per rinkimus.
„Visgi Seimo narys yra visą laiką Seimo narys. Jis pareigą savo privalo vykdyti, o kaip jis darbą organizuoja tarp sesijų, ar jis aktyvus, ar jis ilsisi, – tai rinkėjai ir įvertina. Manau, kad tai bus viena iš rinkimų tematikų, kalbant apie atostogas ar kažkokias socialines garantijas, bet aš abejoju, kad mes pasistūmėsime kaip nors į priekį šituo klausimu“, – svarstė Vyriausybės vadovas S. Skvernelis.

2017 metų vasarą Seimas po pateikimo pritarė darbo grupės parengtam Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektui, tačiau jis įstrigo politinėje virtuvėje, primena ELTA.

Ar parlamentarų atostogos vis dėlto gali būti kaip nors įteisintos, sudėtinga prognozuoti, nes Seimo nariai turi įvairių pasiūlymų šiuo klausimu.

Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektu siekiama įgyvendinti Konstitucinio Teismo 2004 m. liepos 1 d. nutarimą ir atskiru įstatymu nustatyti Seimo narių pareigas, teises ir garantijas.

Šiuo metu Seimo nario veiklą reglamentuoja Seimo statutas, Vyriausybės įstatymas bei Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymas.