„Aš dabar stebiu tai, ką šneka Liberalų sąjūdžio žmonės, kurie stebisi, kaip jis galėjo būti trečias išreitinguotas, jeigu skyriai neatranda tų, kurie jį būtų reitingavę. Labai gerai prisimenu situaciją LVŽS daugiau kaip prieš ketverius metus. Ten buvo ne visuotinis reitingavimas, bet tame posėdyje, kada buvo dėliojamas sąrašas, dalyvavo daug žmonių, kurie galėtų patvirtinti mano žodžius.

Jis pagal pirminį variantą turėjo būti antro dešimtuko pradžioje, po to buvo jo toks gana stiprus spaudimas visiems, aiškinant, kad jis profesorius, mokslų daktaras, labai nusipelnęs, nors partijoje jis kitiems nebuvo labai pažįstamas. (…) Kadangi pas mus yra pakankamai ramu, žmonės nėra pratę lipti per galvas, tas spaudimas, kuris buvo padarytas, davė efektą. Jį įrašė šeštu numeriu“, – pasakojo R. Karbauskis.

Partijos pirmininkas teigė, kad dabar labai gailisi, kad iš to laikotarpio veiksmų, nepadarė išvadų.

„Aš turėjau įtarti, kas atsitiks su tuo žmogumi, kai jis taps Seimo pirmininku. O aš nepadariau išvados , kas mano buvo didžiausia politinė klaida , jeigu vertinčiau visą tą trejų su puse metų laikotarpį. Tas žmogus po kelių dienų pamiršo savo kolegas, ir pradėjo iš aukšto žiūrėti į Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungą“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas įtaria, kad V. Pranckietis iš tikrųjų nebuvo reitinguojamas.

„Neabejočiau, kad buvo susitarta. Jis į viską žiūri per savo interesą“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Partijos pirmininkę prajuokino mintys

Liberalų sąjūdžio pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen prajuokino mintys, kad dėl V. Pranckiečio vietos sąraše buvo susitarta.

„Viena vertus, tai mane stebina, kita vertus, gana dėsninga, kad valstiečių lyderis R. Karbauskis neįžvelgė galimybės, kad demokratiškai taip galėjo išreitinguoti. Dar kartą pabrėžiu, kad mūsų partijos narių reitingavimas buvo demokratiškas, nebuvo jokių susitarimų, nebuvo jokių siūlomų vietų. Nėra galimybės vadovams įkelti į dešimtuką arba kažkaip koreguoti vietas. Tą, ką žadėjome, tas ir įvyko, o partijos nariai, virš tūkstančio žmonių, reitingavo“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Partijos pirmininkė džiaugėsi pasiektu rezultatu.

„Pirmame dešimtuke mes matome gerą miksą – tiek senų, tiek jaunų partijos lyderių, didmiesčių ir regionų atstovų ir du žmones, kurie prie mūsų prisijungė ne taip senai – Raimundas Lopata, kuris neseniai tapo partijos nariu, bet jau aktyviai įsijungė į partinį darbą, ir V. Pranckietis, kuris taip pat buvo išreitinguotas partijos narių labai aukštai“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Su šypsena partijos lyderė padėkojo valstiečių žaliųjų lyderiui už perspėjimą dėl galimų V. Pranckiečio elgesio pasekmių.

„Nebijau“, – sakė ji.

Pranckietis: jūs apie tą žmogų manęs nieko nebeklauskite

Paklaustas apie įtarimus dėl galimų užkulisinių susitarimų, pats V. Pranckietis teigė nebesirūpinąs, kuo tiki R. Karbauskis.

„Man visiškai nerūpi, kuo jis tiki, ir, kuo netiki. Jis matyt dažniausiai sprendžia pagal save“, – sakė V. Pranckietis.

Jis pats sakė, kad žinia apie tai, kad jis po reitingavimo atsidūrė trečioje vietoje Liberalų sąjūdžio sąraše, buvo labai maloni naujiena.

„Tas tris dienas (kai vyko reitingavimas) aš labai ramiai nemiegojau. Jie reitingavo internetiniu būdu“, – sakė V. Pranckietis.

Politikas nenorėjo veltis į samprotavimus, kad jis esą po rinkimų gali išduoti Liberalų sąjūdį.

„Jūs apie tą žmogų manęs nieko nebeklauskite. Iš viso, kam Lietuvoje įdomu, ką R. Karbauskis galvoja apie V. Pranckietį?“, – sakė V. Pranckietis.

Reitingavo sąrašą elektroniniu balsavimu

Kaip jau skelbta, šeštadienį baigėsi tris dienas trukęs Liberalų sąjūdžio kandidatų į Seimo daugiamandatę rinkimų apygardą reitingavimas. Abėcėlinis kandidatų sąrašas reitinguotas visuotiniu elektroniniu partijos narių balsavimu: prisijungę prie balsavimo sistemos partijos nariai turėjo 30 vienodų reitingo balsų, kuriuos po vieną paskirstė savo favoritams.

Sąrašo lyderė ir vedlė rinkimuose – partijos pirmininkė, liberalų frakcijos Seime seniūnė, šachmatų didmeistrė Viktorija Čmilytė-Nielsen, antrąją vietą sąraše užėmė kandidatas Pasaulio lietuvių apygardoje, Neringos savivaldybės tarybos opozicijos lyderis Andrius Bagdonas, trečiąją – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, ketvirtas – Seimo narys, olimpinis čempionas Virgilijus Alekna, pirmąjį penketuką užbaigia pirmoji partijos pirmininkės pavaduotoja, Trakų r. merė Edita Rudelienė.

Toliau rikiuojasi Seimo narys, buvęs partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas, TSPMI profesorius, politologas Raimundas Lopata, Seimo narys, Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas Simonas Gentvilas, Seimo kontrolierių įstaigos žmogaus teisių vyriausiasis konsultantas, protokolo ir etiketo ekspertas Arminas Lydeka, partijos pirmininkės pavaduotojas, buvęs Kauno vicemeras Simonas Kairys.