Kandidatūros paskyrimas gali pagerinti santykius tarp Prezidentūros ir valdančiųjų

A. Krupavičius Eltai teigė, kad R. Sinkevičius turi patirties ekonomikoje, todėl Ekonomikos ir inovacijų (EIM) ministerijoje galės darbų imtis iš karto. Pasak jo, su koronaviruso sukelta ekonomine krize bei jos pasekmėmis būtų tvarkomasi kur kas geriau, jeigu kuo greičiau būtų paskirtas ekonomikos ir inovacijų ministras.

„Pirmiausia R. Sinkevičius, kaip politikas, yra patyręs. Nuo 2000 metų, su nedidele pertrauka, yra politikoje, buvo Seimo narys. Dabar yra Seimo ekonomikos komiteto pirmininkas. Tai reiškia, kad ekonominę darbotvarkę jis išmano puikiai. Jis, be žvalgybos į šalis, gali iš karto imtis ministro veiklos. Jis Algirdo Butkevičiaus Vyriausybėje taip pat buvo susisiekimo ministras“, – sakė A. Krupavičius.

„Kandidatas likusiam laikotarpiui, matyt, yra tinkamas ne tik dėl pavardės. Trečias ministras šioje Vyriausybėje yra Sinkevičius“, – šaržavo A. Krupavičius.

Anot jo, paskyrus R. Sinkevičių ministru, santykiai tarp prezidento bei premjero taip pat pagerėtų.

„Dar viena aplinkybė tai, kad tas akmuo, kuris buvo atsiradęs dėl ekonomikos ir inovacijų ministro, tarp prezidento ir ministro pirmininko bei valdančiosios koalicijos, matyt, su Sinkevičiaus paskyrimu į ministro postą irgi sprendžiasi. Santykiai, matyt, turėtų normalizuotis“, – Eltai sakė VDU profesorius.

A. Krupavičius taip pat atkreipia dėmesį, kad pateikti kandidatą premjerą paskatino susiklosčiusi situacija dėl Astravo AE.

„Aš manau, kad šiek tiek netikėtai atsirado ekonomikos ir inovacijų ministro kandidatūra yra tai, kad susiklosčiusi dabartinė situacija dėl Baltijos šalių susitarimo dėl Astravo AE. Iki šiol energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno darbotvarkė buvo ne tokia intensyvi ir jis daugiau mažiau galėjo administruoti abi ministerijas. Bet dabar politinė darbotvarkė gerokai pasikeitė ir Astravo AE klausimas yra vienas iš karščiausių taškų, todėl tiek valdantiesiems, tiek prezidentui teko skubos tvarka ieškoti ekonomikos ir inovacijų ministro. Tai ši aplinkybė yra esminė“, – sakė jis.

R. Sinkevičiaus kandidatūra – nevilties ženklas

Apžvalgininkas V. Valentinavičius atkreipia dėmesį, kad valdančiųjų pateikta R. Sinkevičiaus kandidatūra į ekonomikos ir inovacijų ministrus – įrodymas, kad nesugebama rasti kompetentingų asmenybių.

„Tai yra visiškas nevilties ženklas, kai nesugebama rasti tinkamesnio kandidato. Tai tik laikinas pozicijos užpildymas iki rinkimų. Manau, toks nomenklatūrinis paskyrimas indikuoja, kad Lietuva eina daugiau atgal negu pirmyn“, – sakė MRU docentas.

V. Valentinavičius atkreipia dėmesį, kad ne R. Sinkevičiaus patirtis yra labiau neigiama nei teigiama.

„Įrodinėti, kad jis neturi patirties yra beprasmis dalykas. Jis yra ne tik Seimo ekonomikos komiteto pirmininkas, jis buvo ir susisiekimo ministras, „Achemos“ akcininkas. Tai su verslu jis yra susipažinęs tiek iš valdžios pusės, tiek, grubiai tariant, kapitalistinės pusės. Patirties jis turi, bet klausimas, kaip mes vertinsime tą patirtį. Jei patirtis tokia, kad jam vadovaujant ministerijai, „Lietuvos geležinkeliuose“ vyravo nepotizmas ir įvairaus pobūdžio piktnaudžiavimas... Tai manau, tokia patirtis yra labiau neigiama nei teigiama“, – sakė jis.

R. Sinkevičius artėjančiuose Seimo rinkimuose žada kandidatuoti Jonavos apygardoje. Anksčiau buvo paskelbta, kad dabartinės valdančiosios koalicijos partneriai ketina nekonkuruoti kai kuriuose apygardose ir kandidatus į Seimą ketina kelti kartu. Tarp bendrų partijų kandidatų – Gediminas Kirkilas, Rimantas Sinkevičius, Antanas Vinkus, Andrius Palionis, Rimantė Šalaševičiūtė. Paklaustas, ar pasiūlytą R. Sinkevičiaus kandidatūrą galima sieti su noru turėti didesnį matomumą prieš rinkimus, V. Valentinavičius teigia, kad taip.

„Gali būti ir tokios visiškai banalios priežastys, kad labiau "išeksponuotų" bendrą „valstiečių“ ir socialdarbiečių kandidatą. Akivaizdu, kad jo kompetencijos ir laiko stoka neleidžia tikėtis, kad šis ministras per likusį laiką iki rinkimų nuveiks kažką rimto ūkio problemų sprendimo prasme. Taip, įtarimas, kad tai yra rinkimų kampanijos pasilengvinimas – pakankamai pagrįstas“, – sakė jis.

ELTA primena, kad pirmadienį premjeras Saulius Skvernelis prezidentui pateikė R. Sinkevičiaus kandidatūrą į ekonomikos ir inovacijų ministrus.

Pranešama, kad svarbiausios kandidatui keliamos užduotys – pandemijos sukeltų pasekmių mažinimas ir situacijos stabilizavimas, INVEGA priemonių įgyvendinimo spartinimas, numatytų priemonių įgyvendinimo numatytais terminais užtikrinimas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija nuolatinio vadovo neturi nuo tada, kai eurokomisaru paskirtas ankstesnis šios ministerijos vadovas Virginijus Sinkevičius.