Konstitucijos projektą apsvarstęs TTK siūlė jį atmesti, tačiau Seimo nariai nepritarė šiai išvadai: „už“ buvo 47 Seimo nariai, „prieš“ – 45, o susilaikė 16 parlamentarų. Esant tokiai situacijai, pataisa grįžo atgal pakartotiniam svarstymui į Teisės ir teisėtvarkos komitetą.

Konstitucijos 74 straipsnio pataisa siūlo per apkaltą pašalintiems asmenims leisti kandidatuoti į Seimą po dešimties metų pertraukos. Tačiau per apkaltą pašalintas asmuo negalėtų būti renkamas prezidentu, eiti kitų pareigų, kurių ėjimo pradžia susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu, pvz., ministro, premjero, teisėjo.

Pataisą svarstęs Seimo TTK pritarė teisės ekspertų pastaboms. Vilniaus universiteto Teisės fakultetas pateikė išvadą, kad projektas abejotinas Konstitucijos vientisumo principo aspektu.

Pasak teisininkų, pataisomis „siūloma radikaliai pakeisti pirminį Konstitucijos identitetą tuo jam esmingu vyraujančios parlamentines valdymo formos aspektu, kad ne visi Seimo nariai turi būti lygūs savo statusu“, ne kiekvienas Seimo narys galėtų būti, be kita ko, ministru ar ministru pirmininku.

Grupės Seimo narių pateikta Konstitucijos pataisa siekiama įgyvendinti Strasbūro teismo sprendimą per apkaltą iš prezidento pareigų pašalinto R. Pakso byloje prieš Lietuvą.

Europos Žmogaus Teisių Teismas 2011 metais konstatavo, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

Niekaip nepriimant Konstitucijos pataisų, kurios R. Paksui atvertų kelią į rinkimus, Strasbūro teismo sprendimų vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Komitetas Lietuvai pritaikė vadinamąją sustiprintos priežiūros procedūrą.

R. Paksas laikosi pozicijos, kad nauja nauja Konstitucijos pataisa tik gilina EŽTT nustatytą pažeidimą.

Seime jau keliskart yra pritrūkę balsų priimti pataisai, kuri leistų kandidatuoti R. Paksui.

R. Paksas iš prezidento pareigų buvo pašalintas 2004 metais, nuo tada jis negali būti renkamas šalies vadovu ir Seimo nariu.

Konstitucinis Teismas pripažino, kad R. Paksas sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Teismas yra išaiškinęs, kad per apkaltą posto netekęs asmuo iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika. Anot jo, norint pakeisti šią nuostatą, būtina taisyti Konstituciją.