„Delfi“ šaltinių žiniomis, po reitingavimo pirmose rinkimų sąrašo vietose atsidūrė ne liberalumu kaltinamo G. Landsdsbergio šalininkai, o krikdeminis partijos sparnas ir jo atstovai.

Turimais duomenimis, pirmosios dvi vietos – sąrašą vesiančios nepartinės Ingridos Šimonytės ir partijos pirmininko G. Landsbergio – buvo nereitinguojamos.

Pirmojo dešimtuko sąraše – Seimo nariai

Buvo paskelbta 240 pavardžių. Pirmojo dešimtuko sąraše po reitingavimo – vien dabartiniai partijos frakcijos Seime atstovai.

Po reitingavimo pirmasis dešimtukas atrodo taip:

1. Laurynas Kasčiūnas
2. Paulius Saudargas
3. Monika Navickienė
4. Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
5. Arvydas Anušauskas
6. Agnė Bilotaitė
7. Audronius Ažubalis
8. Žygimantas Pavilionis
9. Jurgis Razma
10. Gintarė Skaistė

Politologas: tai – tylus nepritarimas G. Landsbergio „liberalėjimui“

Politologas Tomas Janeliūnas sako, kad toks pačių partijos narių pasirinkimas signalizuoja, jog konservatoriai aiškiai siunčia signalą partijos vadovybei ir visuomenei, kokia bendruomene jie norėtų būti.

„Matyt, konservatorių rėmėjai ir partijos nariai nori ryškiau atsiriboti nuo liberalesnių partijų. Iš dalies tai yra ir tam tikras tylus nepritarimas Gabrieliaus Landsbergio „liberalėjimui“, apie ką buvo kalbama pastaruosius metus. Kita vertus, pastaruoju metu visuomenėje buvo jaučiamas tradicinių pažiūrų atstovavimo poreikis, net prezidento rinkimuose Gitanas Nausėda tai neblogai išnaudojo. Todėl gali būti, kad krikdemiškos pakraipos pirmasis dešimtukas tipiniams konservatorių rėmėjams gali pasirodyti visai patrauklus“, – sako politologas Tomas Janeliūnas.

Tomas Janeliūnas

Paviešino visą sąrašą

„Delfi“ pirmam paskelbus preliminarų reitingavimo dešimtuką, partija paviešino visą sąrašą, nors iš pradžių buvo skelbta, kad rezultatai bus viešai paskelbti pirmadienį.

Visą konservatorių reitinguotą rinkimų sąrašą galite rasti čia.

Antrojo dešimtuko sąraše – Seimo nariai Dainius Kreivys, Vytautas Juozapaitis, Antanas Matulas, Paulė Kuzmickienė, Mykolas Majauskas, partijos vykdomasis sekretorius Jonas Gudauskas, parlamentarė Aistė Gedvilienė, partijos vykdomojo sekretoriaus pavaduotojas, buvęs prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė, Seime valstiečių surengtą interpeliaciją atlaikęs, tačiau vėliau dėl rinkimų į Seimą pats pasitraukęs iš Vyriausiosios rinkimų komisijos narių druskininkietis Vilius Semeška ir parlamentaras Stasys Šedbaras.

Favorite laikytai J. Šiugždinienei – tik 38-a vieta

Viena iš partijos sąrašo favoričių laikyta TS-LKD Strateginės grupės vadovė, Kauno konservatorių lyderė Jurgita Šiugždinienė po partiečių reitingavimo sąraše liko tik 38-a.

Jurgita Šiugždinienė

O paskutiniu metu viešumoje mažai matomai buvusiai europarlamentarei Laimai Liucijai Andrikienei partiečiai skyrė aukštą 25-ą vietą.

Didžiausias nusivylimas turėtų laukti partijos Vykdomojo rinkimų štabo vadovo Andriaus Vyšniausko. Vienu iš artimiausių G. Landsbergio aplinkos žmonių laikomas politikas po balsavimo liko 47-as.

Ne itin aukštai konservatoriai įvertino ir rinkimams pasikviestas žvaigždes ar perbėgėlius iš kitų partijų.

Štai sportininkas Edvinas Krungolcas po balsavimo liko 79-as, psichologas Gediminas Navaitis – 84-as, Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė – 53-ia, psichiatras Linas Slušnys – 45-as, buvęs Seimo nuolatinis atstovas Europos Sąjungoje ir dabartinis G. Landsbergio referentas Seime Matas Maldeikis – 42-as.

Iš valstiečių frakcijos Seime pas konservatorius perbėgusiam Seimo nariui Justui Džiugeliui partijos bendruomenė patikėjo sąraše 45-ą vietą, o panašiai sąraše atsidūrusiam parlamentarui Bronislovui Mateliui – tik 84-ą.

Buvęs valstiečių aplinkos ministras Kęstutis Navickas tenkinsis 55-a vieta, jo pavaldinys ministerijoje Dalius Krinickas – 95-a.

Sąrašą galės koreguoti

Pagal vidines tvarkas, dabartinis sąrašas dar galės būti šiek tiek koreguojamas. Koreguoti gali sąrašo lyderė I. Šimonytė ir antroje vietoje esantis partijos pirmininkas G. Landsbergis.

Turimais duomenimis, pirmajame dešimtuke abu sąrašo lyderiai gali pakoreguoti po vieną poziciją, antrajame – po dvi pavardes, trečiajame – po tris ir t. t.

Taigi teoriškai pirmasis dešimtukas, tiksliau, aštuonetukas, nes partijos skelbiamame sąraše numeracija – su I. Šimonytės ir G. Landsbergio pozicijomis, galėtų pasikeisti dviem pozicijomis.

Ar taip nutiks ir kokių pakeitimų bus padaryta konservatorių rinkimų sąraše daugiamandatėje rinkimų apygardoje, paaiškės liepos viduryje, kai partijoje bus tvirtinamas galutinis rinkimų sąrašas.

„Mūsų bendruomenė išreiškė savo nuomonę – žmonės norėjo matyti harmoningą derinį, kurį sudaro ir vyresni, labiau patyrę partijos nariai, ir jaunesni, puikiai dirbę šios kadencijos Seime“, – sakė G. Landsbergis.

„Šis sąrašas – gana tikslus partijos atspindys: čia kartu dirba ir konservatoriai, ir krikdemai, ir politkaliniai. Tikiu, kad po galutinių korekcijų sąrašas sėkmingai pasirodys Seimo rinkimuose“, – teigė jis.