Šeštadienį, po paskelbtų reitingavimo rezultatų, apie narystės Liberalų sąjūdyje sustabdymą viešai prabilo ilgametis partijos narys, energetikos ekspertas, lobistas Martynas Nagevičius.

„Šiandien baigiasi mano devynerius metus trukęs gyvenimo etapas. Devyneri metai bandymų būti politiku. Aš stabdau narystę Lietuvos Respublikos liberalų partijoje“, - savo feisbuko paskyroje šeštadienį parašė politikas.

Jis teigia, kad tokį žingsnį žengti paskatino reitingavimo rezultatai partijos rinkimų į Seimą sąraše.

„Kai šiandien pamačiau Liberalų sąjūdžio narių išreitinguotą dešimtuką Seimo rinkimams ir tai, kad aukščiausią vietą iš mano reitinguotų kandidatų (po ilgų svarstymų) gavęs kandidatas galutiniame sąraše užėmė tik aštuntą vietą - net penkiomis vietomis žemesnę nei dabartinis Seimo pirmininkas, kurį dar prieš kelis metus Liberalų frakcijos vadovai vadino turinčiu nulinį supratimą apie demokratiją, mane buvo užėmęs elementarus pyktis. Pykau, kad tokia didelė partijos narių dalis pasirinko pragmatišką kelią, ieškodami palankumo tų rinkėjų, kurie dėl kažkokių priežasčių palankiai vertina V. Pranckietį, bet nebalsuoja už „valstiečius“, o ne vadovaudamiesi vertybėmis ir nerenka tų kandidatų, kurie ryškiausiai savo politinėje veikloje vadovaujasi principais, išdėstytais liberalų programiniuose manifestuose“, - teigia M. Nagevičius.

Dar iš vakaro prieš reitingavimą M. Nagevičius vylėsi, kad sprendimų palikti Liberalų sąjūdį - neprireiks.

„Emocinis gal pažadas, bet jei rytoj po visų mano kolegų reitingavimų Pranckietis pateks į LRLS pirmą išreitinguotų penketuką Seimo rinkimų sąraše, aš tapsiu nepartiniu, ilgam. Ne dėl to, kad man Pranckietis, kaip žmogus labai nepatinka. Dėl kolegų požiūrio į politiką. Tikiuosi, taip neįvyks“, - rašė likus keliolikai valandų iki reitingavimo pradžios M. Nagevičius.

Tiesa, pirminio nusistatymo palikti pačią partiją politikas neįvykdė – narystę Liberalų sąjūdyje sustabdė, bet nenutraukė.

„Stabdau savo narystę partijoje, o ne ją nutraukiu, iš pagarbos Liberalų sąjūdžiui ir nenorėdamas jokių kitų partijų pasiūlymų“, - taip paaiškino sprendimą M. Nagevičius.

M. Nagevičius priklausė Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyriui, buvo šio skyriaus Tarybos narys.

Delfi primena, kad šeštadienį paaiškėjo vidinio Liberalų sąjūdžio kandidatų į Seimą sąrašo reitingavimo rezultatai.

Sąrašo lyderė ir vedlė rinkimuose – partijos pirmininkė, Liberalų frakcijos Seime seniūnė, šachmatų didmeistrė Viktorija Čmilytė-Nielsen, antrąją vietą sąraše užėmė kandidatas Pasaulio lietuvių apygardoje, Neringos savivaldybės tarybos opozicijos lyderis Andrius Bagdonas, trečiąją – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, ketvirtas – Seimo narys, olimpinis čempionas Virgilijus Alekna, pirmąjį penketuką užbaigia pirmoji partijos pirmininkės pavaduotoja, Trakų r. merė Edita Rudelienė.
Toliau rikiuojasi Seimo narys, buvęs partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas, TSPMI profesorius, politologas Raimundas Lopata, Seimo narys, Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas Simonas Gentvilas, Seimo kontrolierių įstaigos žmogaus teisių vyriausiasis konsultantas, protokolo ir etiketo ekspertas Arminas Lydeka, partijos pirmininkės pavaduotojas, buvęs Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Šią savaitę paskelbtoje nuomonių tyrimo bendrovės „Vilmorus“ apklausoje, kurią skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“, Liberalų sąjūdis nukrito iš ketvirtosios į penktąją vietą ir turi 4,3 proc. gyventojų palaikymą.
Pirmoje vietoje yra Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (14,3 proc.), antroje – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (13,4 proc.), treti – Lietuvos socialdemokratų partija (9,1 proc.), ketvirtoje vietoje – Darbo partija (4,6 proc.).

Norint patekti partijai į Seimą, būtina peržengti 5 proc. rinkimų barjerą.

Rinkimai į Seimą vyks šių metų spalio 11-ą dieną.