„Tai yra normalus procesas. Trys patarėjai pakeis darbo profilį, mes kalbėjome su jais jau kiek anksčiau, tai planuoti dalykai. Norėjome, kad tai būtų pateikta vienu metu“, - teigė prezidentas žurnalistams Darbėnuose, kur kartu su žmona ir tėvu dalyvavo miestelio šventėje.

Šalies vadovas teigė esąs dėkingas visiems patarėjams, nes kiekvienas jų savaip praturtino kolektyvą

Kaip jau skelbta, prezidentas G. Nausėda ketvirtadienį pranešė, kad skiria naujus Nacionalinio saugumo, Švietimo ir kultūros bei Komunikacijos grupių vadovus.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda vadovauti Nacionalinio saugumo grupei skyrė Darių Kuliešių, iki šiol dirbusį šioje grupėje Prezidento patarėju.

Švietimo, mokslo ir kultūros grupei nuo liepos 15 d. vadovaus istorikė dr. Jolanta Karpavičienė, ėjusi Valdovų rūmų direktoriaus pavaduotojos kultūrinei veiklai pareigas.

Naujasis Komunikacijos grupės vadovas bus paskelbtas liepos mėnesį. Šalies vadovas teigia jau turįs numatęs asmenį, kuris užims šią poziciją.

Ankstesni grupių vadovai priėmė sprendimus tęsti darbus kitose srityse. Buvęs vyriausiasis Prezidento patarėjas nacionaliniam saugumui Jonas Vytautas Žukas vystys privačią veiklą, vyriausioji patarėja švietimui, mokslui ir kultūrai Sonata Šulcė tęs kūrybinį ir mokslinį darbą, o vyriausiasis patarėjas komunikacijai Aistis Zabarauskas grįš į privatų sektorių.

Pokyčių motyvai - skirtingi

Šalies vadovas sekmadienį, kalbėdamas žurnalistams, užsiminė, kad bent dviejų iš šių patarėjų sprendimai gali būti susiję su asmeninėmis aplinkybėmis.

„Politika yra toks dalykas, kuris labai sunkiai pakenčia kitų dalykų konkurenciją“, - sakė G. Nausėda, atkreipdamas dėmesį, kad du šių iš trijų patarėjų turi mažų vaikų, šeimas, o patarėjas darbas Prezidentūroje yra toks alinantis, kad kitiems dalykams nelieka laiko.

„Mes apie tai diskutavome, ir aš puikiai suprantu motyvus. Kita vertus, suprantu, kad tai yra ir galimybė atsinaujinti, perkrauti mūsų veiklą“, - sakė G. Nausėda.

Kalbėdamas apie sprendimą dėl V. J. Žuko šalies vadovas teigė, kad galbūt generolui po darbo kariuomenės vado pozicijoje reikėjo ilgesnio atšalimo laikotarpio.

„Galbūt iš tikrųjų būnant kariuomenės vadu reikalingas tam tikras atšalimo laikotarpis. Aš labai primygtinai kviečiau jį prisijungti prie komandos, ir tai buvo labai staigus pokytis, kuris įvyko jo gyvenime. Galbūt jis nebuvo tam pokyčiui pasiruošęs. Sutikite, kad dalinti įsakymus, ir nebūti 100 proc. atsakingu už sprendimų priėmimą, yra skirtingi dalykai. Galbūt reikėjo laiko prie to priprasti. (...)

Bet generolas mums pirmaisiais metais labai padėjo įvairiomis prasmėmis. Pirmiausia, jis labai gerai parengė mano dalyvavimą NATO viršūnių susitikime Londone (gruodį), jis labai tvirtai stovėjo šalia ginant 2 proc. Bendrojo vidaus produkto krašto apsaugai reikalavimą, jis padėjo užmegzti gerą dalykišką ir žmogišką ryšį su priešakinėmis NATO pajėgomis Lietuvoje“, - kalbėjo G. Nausėda.

Kartu šalies vadovas pabrėžė, kad D. Kuliešiaus pasirinkimas jį pakeisti yra neatsitiktinis. Tai, pasak šalies vadovo, rodo, kad kova su korupcija ir skaidrus viešųjų išteklių naudojimas bus tarp prioritetinių jo darbo sričių.

Vizito atšaukimas yra susijęs su klausimu dėl baltarusiškos elektros

Šalies vadovas taip pat pakomentavo savo sprendimą ketvirtadienį staiga atšaukti savo dalyvavimą Baltijos šalių vadovų susitikime.

„Tas susitikimas yra visiškai prasmingas ir tikiuosi, kad įvyks ateityje (galbūt ir netolimoje ateityje). Tačiau, kaip Jūs puikiai žinote, šiuo metu esame viduryje derybų gana svarbiu klausimu visoms Baltijos valstybėms, tai yra, kaip elgsimės baltarusiškos elektros energijos atžvilgiu. Kol kas derybos nėra pasibaigusios. Mūsų derybininkai toliau dirba, gludina nuostatas, kurias norėtų matyti visos trys Baltijos valstybės, o ne dvi arba viena iš trijų. Kuomet sudėsime taškus, tada atsiras galimybė ir tokio pobūdžio susitikimams“, - sakė G. Nausėda.

Pasak šalies vadovo, visais kitais klausimais – dėl požiūrio į istoriją, kaimynės Rusijos veiksmus, į mūsų siekius ES, naują finansinę perspektyvą, puikiai sutariama.

Seka diskusijas dėl Lukiškių aikštės

Prezidentas G. Nausėda teigė atidžiai sekąs viešas diskusijas dėl pliažo Lukiškių aikštėje.

„Nesakyčiau, kad tai yra kiršinantis visuomenę veiksnys. Sakyčiau, kad galbūt tai yra ir geras katalizatorius pasitikrinti mūsų visuomenės nuotaikas, temperatūrą, pažiūrėti, kaip skirtingos visuomenės grupės vertina tą patį faktą. Tokia diskusija, jeigu ji vyksta civilizuota forma, yra prasminga. O diskusijoje, gims ir rezultatas“, - sakė G. Nausėda.

Anksčiau šalies vadovas yra išsakęs nuomonę, kad pliažui Lukiškių aikštėje ne vieta.

„Aš turiu savo nuomonę, aš jos neperšu. Tiesiog tai yra mano nuomonė, ji visada tokia buvo. Aš esu išaugęs pagarbos istorijai dvasioje, ir ta aikštė man asocijuojasi su daugeliu dalykų, ir deja daugelis jų nėra labai smagūs ir linksmi Lietuvos istorijoje. Manau, kad galėtume rasti kitą vietą panašaus pobūdžio relaksacijai“, - sakė G. Nausėda.

Pasirinkimas aplankyti Darbėnus – neatsitiktinis


Šalies vadovas su žmona ir tėvu aplankyti Darbėnų miestelį pasirinko neatsitiktinai.

„Darbėnai yra mano širdies dalis. Čia gimė mano mama, čia, Darbėnų kapinaitėse, po dideliu gražiu ąžuolu, ji nugulė amžino poilsio. Tie keliai dažnai čia atveda, ir atves iki paskutinių mano dienų.

Norisi aplankyti kiek galima dažniau savo mamą, tačiau, žinote, šiais laikais gana sunku išsiveržti ir rasti laisvą minutę. Kai tik ją rasiu visada esu pasirengęs čia atvykti ir pagerbti tą žmogų, kuris man davė labai daug, kuris man perdavė daug vertybių, kurias mėginu puoselėti visą gyvenimą“, - kalbėjo G. Nausėda.