Feuerkrieg Division“ – taip vokiškai „karo ugnies divizija“ pavadintas sambūris reiškiasi visose Baltijos šalyse nuo 2018-ųjų spalio. Manoma, kad grupuotė iš pradžių įkurta Estijoje ir yra tarptautinės teroristinės neonacių gruopuotės „Atomwaffen Division“ atšaka.

„Atomwaffen Division“ atsakinga už žmogžudystes, teroro atakas ir kitus kriminalinius nusikaltimus, o taip pat kursto antisemitinę neapykantą, rengia homofobines akcijas, savo veiksmais siekia esamos santvarkos sužlugdymo. „Feuerkrieg Division“ – ne išimtis.

Feuerkrieg division raginimai žudyti žydus

Neonacių grupuotės atšaka

„Atomwaffen Division“ grupuotė įkurta dar 2015-siais JAV, Pietinėse valstijose ir išplito po pasaulį, pirmiausiai į Jungtinę Karalystę, Kanadą, Vokietiją ir kitas valstybes, tarp jų ir Baltijos šalis, kur ir tapo labiau žinoma „Feuerkrieg Division“ pavadinimu.

Baltijos šalyse ji išgarsėjo po to, kai paviešino grasinimus Belgijos europarlamentarui Guy Verhofstadtui ir „YouTube“ vadovei Susan Wojocicki.

„Feuerkrieg Division“ tyčia vengia įprastų socialinių tinklų ir naudojasi koduotais komunikacijos kanalais, nariai slepia savo veidus po kaukėmis arba užtušavę savo veidus, matomus nuotraukose.

Feuerkrieg_Division

Tačiau savo propagandiniuose leidiniuose internete neslepia susižavėjimo bei pritarimo ultradešiniųjų pažiūrų teroristams – 1995 m. JAV masines žudynes surengusiam Timothy McVeighui, 2018-siais Pitsburge mečetėje skerdynes surengusiam Robertui Bowersui ir Naujojoje Zelandijoje siautėjusiam bei mečetėje penkias dešimtis žmonių iššaudžiusiam Brentonui Harrisonui Tarrantui, kuris gyrėsi, kad anksčiau lankėsi būtent Baltijos šalyse.

Estijoje, Latvijoje, o galiausiai ir Lietuvoje per pastaruosius kelerius metus pavieniai neonaciai taip pat ėmė vis drąsiau reikštis viešumoje – viešose vietose pasirodė terlionės, kuriose iškeverzotos svastikos arba Adolfą Hitlerį, nacius šlovinantys užrašai, o patys „Feuerkrieg Division“ rėmėjai nė neslėpė, jog savo išpuoliais siekia dėmesio. Pats bandymas surengti išpuolį taip pat primena labiau grasinimą, nei rimtą teroro aktą.

Pavyzdžiui, teismui perduota byla, kurioje asmuo kaltinamas pasikėsinimu sugadinti svetimą turtą dideliu mastu, įbauginti visuomenę, sukelti pavojų daugelio žmonių gyvybei ir padaryti didelę žalą Lietuvoje veikiančioms finansinėms įmonėms įvykdęs jo planuotą teroro aktą.

Tačiau atlikus sprogstamosios medžiagos tyrimą paaiškėjo, kad savadarbis sprogmuo pagamintas iš 6 kg sprogstamosios medžiagos, laidų, laikrodinio mechanizmo ir kitų sprogmeniui detonuoti būtinų elementų, o jo sprogstamoji galia prilygtų vos 2,5 kg trotilo.

Tai nėra ypač didelės galios sprogmuo, nors keliolikos metrų atstumu, priklausomai nuo to, kiek žmonių būtų buvę sprogimo epicentre, galėjo būti ir aukų, o masinio susbūrimo vietoje tokios galios sprogimo žala gali būti tragiška ir didesniam skaičiui žmonių.

Estijoje vadovavo 13-metis

Policijos minimas planuotas teroro aktas nebuvo vienintelis „Feuerkrieg Division“ bandymas Baltijos šalyse surengti kažką panašaus. Iš tikrųjų tai yra pasikartojantis ir identiškas bandymas po
to, kai panašų sprogdinimą pamėginta surengti Estijoje.

Šioje šalyje balandį buvo atskleista Estijos žvalgybos operacija, kuri surengta dar sausį, siekiant užkirsti kelią naujam sprogdinimui. Estijoje, kaip ir Lietuvoje per pastaruosius metus padaugėjo atvejų, kai svastikomis taikomasi išterlioti viešas vietas – kitaip, nei Lietuvoje, kur buvo paskleista melaginga naujiena apie išniokotas žydų kapines, Estijoje buvo realus atvejis, kai svastikomis neonaciai apipaišė žydų kapus. Estijos žvalgybos tarnybos jau reiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių atakų ir ėmėsi rimto tyrimo. Rezultatai nustebino.

Paaiškėjo, kad Estijos „Feuerkrieg Division“ vadu save titulavo 13-metis – jis nebuvo tikrasis lyderis dėl paties judėjimo nuostatų neturėti centrinės valdžios struktūros, tačiau internete buvo vienas lyderių, kursčiusių neapykantą ir siekusių sukelti teroro aktą.

Kaimyninėje Latvijoje sausį nuskambėjo 22 metų Arturo Aispurso istorija – jis apkaltintas bandymu surengti teroro aktą Helsinkyje ir nužudyti Naujuosius metus švenčiančius musulmonus. Per kratas jo namuose rasta įrodymų, siejančių su plačiu neonacių tinklu.

Tačiau didžiausią nerimą Estijoje sukėlė tai, kad neonaciai siejami su šios šalies parlamentaru, populistinės kraštutinių dešiniųjų Estijos konservatyviosiosios liaudies partijos (EKRE) nariu Ruubenu Kaalepu, kuris siejamas su britų neonaciais ir vienu britų neonacių lyderiu. Jungtinėje Karalystėje pernai rugsėjį buvo suimtas 16-metis, kuris planavo masines šaudynes ir padegimo aktus. Jis save pristatė, kaip „ Feuerkrieg Division“ narį.

Pats R. Kaalepas yra pozavęs su vaikais šaudyklose, kur su jaunimo organizacijos Sinine Äratus („Mėlynasis pabudimas“) nariais ir sulaukė ne tik prieštaringos visuomenės reakcijos, bet ir pakartotinio Estijos žvalgybos dėmesio – juo, dar kaip jaunuoliu buvo susidomėję Estijos žvalgybininkai po to, kai jis organizavo provokacinį renginį.