Kaip žiniasklaidai sakė Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas, atliekantis generalinio komisaro funkcijas A. Paulauskas, sprogmens susprogdinti nepavyko, tačiau konkrečių priežasčių, kodėl, jis negalėjo pateikti. Tikėtina, kad sprogmuo turėjo sprogti dienos metu, ne naktį, kada prie pastato buvo padėtas.

„Teismui perduotas ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo įvykdyti teroristinį aktą. Mes taip pat norime apie tai pranešti. Praeitais metais spalį, naktį iš 5 į 6 dieną, jaunuolis kėsinosi susprogdinti sprogmenį Vilniaus mieste. Bet dėl priežasčių nuo jų nepriklausančių, to nepavyko padaryti, jis buvo sulaikytas, pradėtas tyrimas“, – kalbėjo policijos atstovas.

„Sunku atsakyti, ar jis buvo sekamas, bet buvo iš dalies žinoma, kad jis buvo ultra dešiniųjų pakraipų ir buvo stebimo jo veikla“, – teigė A. Paulauskas.

Jis teigė, kad sprogmuo buvo rastas gana greitai. Apie įvestą planą „Skydas“ visuomenei nebuvo pranešta, kodėl priimtas toks sprendimas, penktadienį A. Paulauskas pasakyti negalėjo.

„Šiandien dar negalime paviešinti, kodėl visuomenei nebuvo paviešinta, buvo siekiama nutraukti to viso tinklo veiklą. Todėl buvo tai laikoma paslaptyje. Tai buvo realus sprogmuo“, – kalbėjo policijos atstovas, paklaustas, ar sprogmuo galėjo sprogti.

Jo teigimu, šis asmuo Lietuvoje veikė vienas.

„Asmuo priklausė virtualiai ultra dešiniųjų grupuotei, tai daugiau tarptautinio pobūdžio grupuotė, kuri savo narius sutelkdavo internetinėje erdvėje. Kiek mums žinoma jos egzistencija baigėsi, tarptautiniu mastu jos nariai neutralizuoti ir baigė savo veiklą“, – sakė jis.

A. Paulauskas teigė, kad jei sprogmuo būtų sprogęs, galėjo būti ir aukų.

„Įsivaizduokite 2,5 kilogramo trotilo miesto centre, tai galėjo būti išdužę langai poros šimtų metrų spinduliu, jei būtų buvę žmonių, galėjome neišvengti aukų“, – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė jis.

Instrukcijas, kaip pasigaminti sprogmenis ir ginklus, jaunuolis rado internete, sakė policijos atstovas.

„Tuo metu vaikinas studijavo, IT srityje“, – apie jaunuolio veiklą kalbėjo A. Paulauskas.

Policijos atstovas teigė, kad jaunuolis duoda parodymus, o sostinėje gyveno viename iš Vilniaus bendrabučių. Policijai vaikinas nebuvo žinomas.

„Mes jį traktuojame kaip vienišą vilką, bendrininkų, kurie galėjo padėti jam veikti, jis neturėjo. Teisėsaugai jis nebuvo žinomas, nebuvo teistas, baustas už jokius pažeidimus“, – kalbėjo policijos atstovas.

Paklaustas apie jaunuolio motyvus, policijos atstovas A. Paulauskas teigė, kad jie būdingi ultra dešiniųjų grupuotėms.

„Motyvai tie, kurie yra būdingi ultra dešiniesiems – protesto tokia forma prieš pasaulyje nusistovėjusią tvarką, globalizmą, imperializmą“, – kalbėjo jis.

„Šiandien galime tik spėti, bet pats žodis „Western Union“ turi tam tikrą globalizmo potemę, tai toks simbolis, prieš kurį ir buvo nukreiptas tas sprogimas“, – kalbėjo policijos atstovas.

6 kilogramai sprogstamos medžiagos

Teismui perduota byla, kurioje asmuo kaltinamas pasikėsinimu sugadinti svetimą turtą dideliu mastu, įbauginti visuomenę, sukelti pavojų daugelio žmonių gyvybei ir padaryti didelę žalą Lietuvoje veikiančioms finansinėms įmonėms įvykdydamas jo planuotą teroro aktą.

Nusikaltimu įtariamas 1999 metais gimęs lietuvis, jam šiuo metu turėtų būti vos per 20 metų.

Atlikdami pirminius ikiteisminio tyrimo veiksmus Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai nustatė, kad pastato išorinės apsaugos kameros užfiksavo vidurnaktį prie pastato atvykusį asmenį, kuris ant pastato juodos spalvos dažais užrašė aukščiau minėtus užrašus ir prie įėjimo išorinių durų padėjo maišelį su savadarbiu sprogmeniu.

Pasikėsinimas įvykdyti teroro aktą Vilniuje.

„Asmuo siekė būti neatpažintas, todėl dėvėjo juodos spalvos drabužius, gumines pirštines, veidą slėpė po gobtuvu bei naudojo papildomas veido maskavimo priemones“, – skelbiama pranešime.
Nepaisant to, spalio 15 dieną įtariamasis buvo sulaikytas, šiuo metu jis suimtas.

Gauta duomenų, kad sulaikytasis priskiria save ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistų „Feuerkrieg Division“ grupuotei ir, kaip įtariama, teroristiniais tikslais gamino ir laikė didelės sprogstamosios galios sprogmenis, sprogstamąsias medžiagas.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pernai spalio 6 dieną, kai prie pastato, kuriame Vilniuje įsikūrusi tarptautinė bendrovė „Western Union“, sienos aptiktas savadarbis sprogmuo bei juodos spalvos dažais ant pastato sienos išpurkšti užrašai „FK DIVISION“, „SIEGE“ ir svastikos ženklas.

Nedelsiant įvedus planą „Skydas“, Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai neutralizavo savadarbį sprogmenį ir išvežė į Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centrą.

Atlikus sprogstamosios medžiagos tyrimą paaiškėjo, kad savadarbis sprogmuo pagamintas iš 6 kilogramų sprogstamosios medžiagos, laidų, laikrodinio mechanizmo ir kitų sprogmeniui detonuoti būtinų elementų, o jo sprogstamoji galia prilygtų maždaug 2,5 kilogramo trotilo.

Sulaikymo metu rado ginklą

Per specialią sulaikymo operaciją, kurioje dalyvavo „Aro“ pareigūnai, pas įtariamąjį rasta bei iš neteisėtos apyvartos išimta jau paruošta sprogdinti didelės galios sprogstamoji medžiaga ir cheminės medžiagos, iš kurių galima pagaminti savadarbį didelės sprogstamosios galios mechanizmą.

Pasikėsinimas įvykdyti teroro aktą Vilniuje.

Taip pat rastas ir iš neteisėtos apyvartos išimtas tinkamas šaudyti savadarbis šaunamasis ginklas, bei C kategorijos ginklo dalis, kuri vadovaujantis Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymu priskiriama prie šaunamųjų ginklų.

Per kratas taip pat rasti ir paimti kiti tyrimui reikšmingi daiktai, ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistinė ir nacionalsocialistinė literatūra bei simbolika.

Ultradešinių pažiūrų ekstremistų grupuotė

Teisėsaugos duomenimis, „Feuerkrieg Division“ yra tarptautinė šiuo metu teisėsaugos institucijų pastangomis praktiškai išardyta ultradešinių pažiūrų ekstremistų grupuotė, ji vadovaujasi JAV žinomo neonacisto Jameso Masono (Džeimso Meisono) veikalu „Siege“.

Veikale dėstoma nacionalsocialistinė ideologija, skatinama ir kurstoma neapykanta seksualinių mažumų, žydų bei kitų rasių atstovų atžvilgiu.

Šį ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai bendradarbiaudami su Valstybės saugumo departamentu.

Pasikėsinimas įvykdyti teroro aktą Vilniuje.

Birželio 17 dieną baudžiamoji byla su kaltinamuoju aktu perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Už pasikėsinimą įvykdyti teroro aktą Baudžiamajame kodekse nustatyta laisvės atėmimo bausmė iki dešimt metų.