Seimo narys Audronius Ažubalis laidoje Delfi diena sako, kad šiuo metu kalbama apie Baltijos šalių nepriklausomumą, todėl dirbti šiuo klausimu nėra per vėlu.

„Dabar sprendžiamas gyvybinis klausimas. Ne tik Lietuvai, bet ir visoms Baltijos šalims: ar pavyks Rusijai išlaikyti rytinį Baltijos jūros pakraštį savo įtakos sferoje, nes kol kas liko paskutinė bambagyslė – elektros energija. Todėl, kai mes kalbame apie Baltijos šalių nepriklausomumą, liko paskutinis žingsnis – Baltijos šalių sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais, išėjimas iš Rusijos sistemos.

Čia metami milžiniški pinigai. Į visa tai, kas vyksta, reikia žiūrėti būtent šiame kontekste – ne ekonominė nauda svarbi Rusijai, o geopolitinė. Jeigu suprantame interesą, viskas tampa labai aišku. Nėra vėlu dirbti, o tokia ministro pozicija yra kapituliantiška“, – sako Seimo narys.

Ražukas: aš tiesiog nesuprantu

Latvijos politikas Romualdas Ražukas tikino, kad jam labai gaila dėl Lietuvos interpretacijos, neva Latvija išduoda kitus kaimynus.

„Aš tikrai labai išgyvenu ir apgailestauju dėl tokios retorikos. Paklausykite, netgi dabar nusikalbėjo taip toli, kad sako, jog Latvijos Vyriausybė manipuliuoja Rusijos interesais, – tokios kvailystės seniai nesu girdėjęs. Supraskite, jeigu pasakysi blogą žodį, tai toks pats ir sugrįš. Mūsų valstybėms bendradarbiaujant turime tiek daug gerų pasiekimų – vien dėl pandemijos koordinavimo, o dabar tokioje priešrinkiminėje situacijoje reikia viską sugadinti. Aš tiesiog nesuprantu“, – laidoje sako R. Ražukas.

Paklausus, kodėl latviai nori prekiauti Astravo energetika su Rusija, pašnekovas tikino, kad viskas yra neva labai paprasta.

„Labai paprasta. 12–13 proc. elektros energijos Latvijai reikia pirkti, o ne pasigaminti. Iki dabar buvo visų trijų valstybių priimtas sprendimas, kad jungtis bus per Lietuvą nuo Baltarusijos. Lietuva visiškai nepasikonsultavusi su latviais ir estais priėmė sprendimą, kad nepirks. Todėl tokia sunki reakcija nuo mūsų ministrų, administracijos pusės. Lietuva, kaip visada, pati padarė, o paskui kviečia jungtis kitas Baltijos valstybes – tai labai tipiška. Aš turiu daugiametę patirtį. Dirbau gynybos ministerijoje, Baltijos asamblėjoje. Juk reikia pagalvoti ir konsultuotis su kaimynais. Su estais daug lengviau susitarti, nes jie taip nedaro“, – sakė R. Ražukas.

Tikina, kad Lietuvai teks rinktis

A. Ažubalis sureagavo į politiko žodžius ir tikino, kad tokios kalbos viešumoje atsirado ne dėl rinkimų periodo, o dėl to, jog šis klausimas, pašnekovo žodžiais, yra nacionalinio saugumo klausimas.

„Pirmiausia atsakysiu kolegai Ražukui: Lietuva viena pati tikrai nieko nenusprendė. 2018 metais visos trys valstybės sutarė dėl kainų metodikos ir nulinio komercinių srautų pralaidumo iš Baltarusijos į Baltijos valstybių elektros rinką – toks buvo sutarimas. Paskui latviai nusprendė išeiti ir sakė, kad tai yra nauja metodika.

Taigi kas ką „pastatė“ prieš faktą? O, kalbant apie rinkimus, jeigu rinkimų laikas sutampa su tuo, kas vyksta, su ministro Vaičiūno bandymais pasirašyti naują deklaraciją, kuria būtų įtvirtintas toks negeras dalykas, – Latvijos teisė pirkti elektros energiją iš Baltarusijos, tai čia nėra rinkimai. Tai – valstybės nacionalinio saugumo klausimas“, – laidoje kalbėjo A. Ažubalis.

Pašnekovas taip pat sako, kad ateityje Lietuvai gali tekti apsispręsti ir priimti labai svarbų sprendimą.

„Jeigu Latvija ir toliau laikysis tokios pozicijos, Lietuvai reikės rinktis – ar ji eina į Europą su Lenkija, o Latviją palieka su kitu kaimynu, nes neįmanoma sinchronizacija be Lenkijos; o kokia Lenkijos pozicija, mes žinome. Pasakyti, kad mes prekiausime, – netoliaregiška“, – pridūrė A. Ažubalis.

Laidoje latvių politikas dar kartą pakartojo, kad nesupranta tokių kalbų, ir tikina, jog viską sudėlios laikas, kai praeis priešrinkiminis periodas.

„Jūs priverčiate mane atsidurti labai nemalonioje padėtyje, atvirai eteryje įžeidinėdami mano valstybę. Tai yra beprotybė. Latvijos ir Lietuvos patriotas atsisako tai suprasti. Latvijoje viskas aišku, reikia kelti elektros kainas, iš Baltarusijos niekas elektros nepirks. Štai, galėtų pirkti iš Rusijos. Arba jeigu mes pirktume iš Skandinavų, Suomija turi ryšį su Rusija. Tai reiškia, kad ir iš ten ta Baltarusijos elektra mus gali pasiekti. Aš manau, praeis ruduo, praeis rinkimai, ir susitars ekspertai bei profesionalai“, – sako politikas.

Paklausus, ar tokie pareiškimai nepakenks šalių santykiams, pašnekovas svarstė, kad gali pakenkti.

„Aišku, kad pakenks. Žmonės jau nesupranta tų detalių, kas ką yra pasakę. (…) Visada būna pasekmių.“