Apie tai BNS penktadienį informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Jos teigimu, abu atvejai nustatyti atliekant profilaktinį patikrinimą, šiuo metu specialistai intensyviai vykdo epidemiologinius tyrimus.

R. Lingienė sakė, kad užsikrėtęs Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės darbuotojas nėra medikas, tačiau kontaktą su pacientais turėjo – atlikdavo pagalbinius darbus.

Be kita ko, asmuo galėjo turėti sąsajų su židiniu, kilusiu po asmeninės šventės Kalveliuose.

„Jis nepriklauso medicinos personalui, gyvena Vilniaus rajone, pirminiais duomenimis, galimos sąsajos su Kalvelių kaimu. Aiškinamės – Vilniaus rajone nėra taip lengva viską išsiaiškinti“, – sakė visuomenės sveikatos specialistė.

Pasak jos, šiuo metu nustatytos kelios dešimtys didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų: penki – šeimoje, iš jų du svečiavosi per Jonines, apie 20 – ligoninės darbuotojų, taip pat 31 vieno iš ligoninės skyrių pacientas.

„Šiuo metu skyriuje teikia paslaugas atskira personalo komanda, atlikta dezinfekcija, naujų pacientų skyrius nepriima“, – teigė R. Lingienė.

Ji taip pat pridūrė, kad sąlytį turėję pacientai bus tiriami praėjus savaitei ir dviem savaitėms po sąlyčio, darbuotojai šiuo metu izoliuoti – jie bus tiriami praėjus dviem savaitėms, kai teks grįžti į darbą.

Tiria vaikų darželį

Antras ketvirtadienį patvirtintas atvejis nustatytas mažamečiui, kuris yra praėjusią savaitę užsikrėtusio Šeškinės poliklinikos darbuotojo artimasis.

„Šis asmuo yra mažametis, jis turėjo sąlytį su kitais vaikais, lankančiais vieną iš Vilniaus darželių, – „Karuselę“, – sakė visuomenės sveikatos specialistė.

Jos teigimu, mažametis simptomų nejaučia. Jam koronavirusas nustatytas, kai tirti visi poliklinikoje dirbančio asmens šeimos nariai.

Pirminiais duomenimis, sąlytį turėjo vaikų darželyje devyni mažamečiai ir trys darbuotojai.

„Visi nejaučia simptomų, šie asmenys izoliuoti, atlikta patalpų dezinfekcija. Mūsų nurodymu organizuojamas šio darželio darbuotojų ir vaikų tėvelių, turėjusių sąlytį, ištyrimas“, – teigė R. Lingienė.

Ligoninėse nuo koronaviruso gydomas 21 žmogus

Šalies ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomas 21 žmogus, trys iš jų yra reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose.

Apie tai BNS penktadienį informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Jos teigimu, su deguonies kaukėmis gydomi aštuoni žmonės, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma vienam asmeniui.

Koronavirusas iš viso nustatytas 1808 žmonėms, tebeserga 219 asmenų, 1501 – pasveiko, 140 žmonių yra izoliacijoje.

Nuo koronaviruso mirė 78 žmonės, dar dešimt juo užsikrėtusių žmonių mirė dėl kitų priežasčių.

Baltijos šalyse iki penktadienio vidurdienio iš viso patvirtinti 4906 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Lietuva – patvirtinti 1808 atvejai, atlikta 410 tūkst. 867 tyrimai, mirė 78 žmonės.

Latvija – patvirtinti 1112 atvejų, atlikta 145 tūkst. 86 tyrimai, mirė 30 žmonių.

Estija – patvirtinti 1986 atvejai, atlikta 104 tūkst. 865 tyrimai, mirė 69 žmonės.