Apie tai, ką galima, ir ko negalima daryti balkonuose ir kitose bendro naudojimo daugiabučio patalpose „Delfi“ laidoje „Dienos topas“ buvo kalbama su Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėju Andžejumi Dinikiu.

Specialistas paaiškino, kad, pagal dabartinius teisės aktus, rūkantis balkone asmuo nepažeidžia įstatymų. O štai, pavyzdžiui, maišų su šiukšlėmis, kurios savo kvapu irgi gali gadinti gyvenimą kaimynams, už buto durų palikinėti negalima. Teisės aktai draudžia tai daryti.

„Jeigu Jūs padėsite jas balkone, ir rytoj išnešite, Jums pretenzijų tikrai niekas nekels. Jeigu Jūs jau pradėsite kaupti, tada – taip, nes yra higienos reikalavimai, kad to negalima daryti bute, nors tai yra Jūsų turtas“, – sakė A. Dinikis.

Paukščių jaukintis balkone negalima

Kalbėdamas apie tai, ką galima, ir ko negalima daryti balkone, specialistas pasakojo, kad jie su kolegomis dažnai susiduria su tuo, kad žmonės mėto maisto likučius paukščiams. To daryti negalima. Taip pat negalima prisijaukinti ir šerti balkone balandžius, varnas, kokius nors kitus paukščius.

„Balkonas nėra skirtas tam, kad jame jaukinti ir šerti laukinius paukščius“, – konstatavo A. Dinikis.

Specialistas prisiminė atvejį, kai ne tik balkoną, bet ir butą buvo „okupavę“ paukščiai.

„Ten buvo sunku suprasti, ar balandžiai pas žmogų gyvena, ar žmogus pas balandžius. Tų balandžių ten buvo visa ferma, ir tas butas buvo nusėtas poros centimetrų išmatų sluoksniu“, – pasakojo A. Dinikis.

Naminių paukščių, pavyzdžiui, viščiukų auginti balkone irgi negalima.

„Ten jau yra kiti reikalavimai ūkiniams gyvūnams. Jeigu Jūs norėtumėte užsiimti viščiukų auginimu, Jums greičiausiai Valstybinės maisto ir veterinarijos pareigūnai pasakytų, kad turite atitikti tam tikrus reikalavimus“, – sakė A. Dinikis.

Jeigu toks viščiukas būtų ypatingas šeimos augintinis, turintis vardą ir globojamas, greičiausiai pareigūnai tuo nesidomėtų, kol tai nekeltų problemų kitiems gyventojams.

„Bet, jeigu tokia veikla pažeis trečiųjų asmenų teises, ir tas asmuo pateiks skundą, teisė bus jo pusėje“, – teigė A. Dinikis.

Dėl šašlykų kepimo – svarbu nepamiršti vienos taisyklės

Tie, kurie sumastė savo nuosavybėje pasikepti šašlykų, turi turėti mintyje vieną svarbiausią dalyką – patalpose, balkonuose, terasose, ant stogo, galioja draudimas naudoti kepsnines, kūrenamas kietu kuru.

„Jeigu Jūs turėsite elektrinę kepsninę arba dujinę, tai teisės akto nepažeistumėte, nes tai nėra kietas kuras“, – komentavo A. Dinikis.

Užsiiminėti seksu balkone galima

O štai mylėtis balkone (ne bendro naudojimo) galima.

„Jeigu suderinami, ir – abiejų sutikimu, tai ... Nežinau, kiek tai pažeistų trečiųjų asmenų teises. Juk ne viešoje vietoje tai darote. Balkonas, jeigu jis nėra bendro naudojimo, yra nevieša vieta tai čia – tik klausimas, kiek Jūs norite demonstruotis.

Iš mūsų pusės aš problemos nematau. Nežinau, ar yra kiti teisės aktai, kurie draustų Jums bute atvirais langais arba balkone užsiiminėti seksu“, – sakė A. Dinikis.