Meras dar kartą paaiškino sprendimą

Vilniaus meras Remigijus Šimašius laidoje dar kartą paaiškino, kodėl iš visų vietų Vilniuje buvo pasirinkta būtent Lukiškių aikštė.

„Pirmiausia visus nepatenkintus Seimo narius labai kviečiu atvykti į tą Lukiškių aikštę ir pasižiūrėti, kaip viskas iš tikrųjų atrodo. Tiek daug laimingų žmonių retai kada galima sutikti Lietuvoje ir tai yra didelė mūsų laisvės šventė, nes pagaliau suvokėme, kad prieš visus komunistus, nacius mes laimėjome, nes jie išėjo“, – sakė Vilniaus meras.

Anot jo, paplūdimio vieta buvo norima pasakyta, kad gamta ir saule galima džiaugtis ir mieste.

„Atsakant, kodėl buvo pasirinkta Lukiškių aikštė ir kodėl būtent paplūdimys, žinoma, paplūdimių Vilniuje yra net dešimt, ir labai gerų. Bet po karantino suvokiame, kad žmonės šiek tiek mažiau galės keliauti, ieškojome kaip įmanoma įvairesnių būdų paskatinti žmones atvažiuoti į Vilnių, atrasti vietas.

Remigijus Šimašius

Viena iš idėjų buvo, kad padarykime paplūdimį mieste, kad parodytume žmonėms, kad saule ir paplūdimiu, gamta galima džiaugtis ir Vilniuje. Labai greitai apsistojome ties Lukiškių aikšte būtent dėl dviejų priežasčių. Pirma, tai tiesiog labai patogi vieta ir aikštė tam pritaikyta, o kita priežastis ryškėjo jau prieš kelerius metus, kai tapo akivaizdu, kad nėra geresnės vietos paminklui laisvei nei šioje aikštėje“, – tikina R. Šimašius.

Šimašius: suvokiu aikštės jautrumą

Tiesa, net ir daugeliui Vilniaus tarybos narių toks sprendimas buvo gana netikėtas.

„Jeigu kalbant atvirai, V. Benkunskas žinojo apie tai, gal praleido pro ausis, o Taryboje buvo tokių narių, kurie apie tai nežinojo, bet tai yra natūralu. Kiekvienas turi dirbti savo darbus. Natūralu, kad yra laikas diskusijoms, ir yra laikas sprendimams. Yra daugybė dalykų, kurių natūraliai Tarybos nariai nežino, nes net ir meras ne visus dalykus žino Vilniuje.

Jeigu mums reiktų žinoti viską, mes taptume informacija pertekusiais zombiais, o ne sprendimus priimančiais žmonėmis. Taip, aš suvokiu šios aikštės jautrumą. Daliai žmonių tai gali sukelti ne tuos jausmus, kuriuos sukelia ten esantiems žmonėms, bet tai nereiškia, kad mes turime paralyžuoti miesto gyvenimą ir ignoruoti, kad miestų aikštės visada yra žmonių susibūrimų vieta“, – sakė Vilniaus meras.

Karbauskis prabilo apie spekuliacijas

Seimo narys Ramūnas Karbauskis taip pat nepalankiai priėmė tokią naujovę Vilniuje. Paklausus, kur konkrečiai mato problemą, politikas tikino, kad tokie mero sprendimai yra labai neatsakingi.

„Tai, kas į įvyko pirmadienį su paplūdimiu, yra visiškas nonsensas, įžeidžiantis tuos žmones, kurie supranta, ką ši aikštė reiškia Lietuvai. Meras žino, kad šioje aikštėje yra pakarti 22 1863-1864 metų sukilimo dalyviai, šalia tos aikštės yra pastatas, kur tūkstančiai žmonių buvo kankinami ir žudomi. Aišku, kad aplinkybės, kai tokia aikštė yra padaroma pliažu, yra nesuprantamos. Suprantu, kad meras kitą prasmę įdeda – laisvę – nei daugelis Lietuvos žmonių, bet tai yra ne laisvė nusirengti, o laisvė, kurią iškovojo seneliai ir proseneliai.

Šioje vietoje tai yra sprendimas, kad Seimas inicijuoja išaiškinimą, kas tokiose aikštėse galėtų būti daroma, būtent šioje aikštėje. Šis sprendimas tikrai neapribos to, kad nebegalės būti ledo aikštelių. Mes kalbame labiau apie moralinius dalykus. Pusnuogis žmogus, kuris deginasi, nėra tas pats, kas čiuožinėjantys vaikai ar šeimos žiemą. Manau, kad vyksta spekuliacijos iš abiejų pusių. Viena vertus, atsiranda kalbos, kad neva mes bandome riboti laisvę. Šioje aikštėje tokie renginiai, tokie pliažai būtų negalimi, tai būtų apibrėžta įstatyme“, – tikina R. Karbauskis.

Politikas negali suprasti sprendimo, kodėl iš visų galimų Vilniaus vietų, paplūdimys turėjo atsirasti būtent Lukiškių aikštėje.

„Kartuvės turbūt stovėjo toje vietoje, kur dabar yra pliažas“, – pridūrė R. Karbauskis. Anot jo, nuogas kūnas ir paplūdimys yra toji riba, ko daryti Vilniuje negalima. „Šioje aikštėje nevalia steigti pliažų.“

Paklausus, ko pats R. Šimašius neleistų daryti Lukiškių aikštėje, tikino, kad yra bendros taisyklės, kurių laikytis reikia.

„Turbūt reikėtų kalbėti ne tik apie Lukiškių aikštę, bet ir apie kitas miesto vietas. Aš noriu pabrėžti, kad yra vietos, kurios tikrai yra skirtos tik rimčiai, pavyzdžiui, kapinių vietos. (...)Kalbant apie aikštę, yra bendros taisyklės ir padorumo normos, kurių reikia laikytis“, – sakė Vilniaus meras.

Įstatymo projektą ketvirtadienį planuojama pateikti Seimui ir R. Karbauskis žada jį svarstyti skubos tvarka ir priimti dar šią sesiją – t. y. iki kito antradienio.

Jis teigė, kad Vilniaus miesto valdžia įrengdama laikiną paplūdimį Lukiškių aikštėje pažeidė „bet kokius pagarbos mūsų istorijai principus“.

„Toje aikštėje nužudyti ir sukilimo dalyviai, daug dalykų, kurie neleidžia tokių reiškinių, kurių ėmėsi Vilniaus savivaldybė“, – pažymėjo R. Karbauskis.

Apie tai, kad Vilniaus centre esančioje Lukiškių aikštėje pradedama įrenginėti dirbtinį paplūdimį, miesto savivaldybė pranešė pirmadienio rytą.

1660 kvadratinių metrų ploto paplūdimys šią savaitę supiltas Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto, tam panaudota apie 300 kubinių metrų smėlio.

Paplūdimys aikštėje bus visą vasarą, greta jo iki liepos pabaigos stovės didžiulis ekranas, kurio turiniu rūpinasi „Telia“ – kiekvieną vakarą čia bus rodomi „Telia TV“ filmai, serialai, koncertai, o dieną – Baltijos jūros vaizdai.

Vilniaus meras aiškino, kad paplūdimys Lukiškių aikštėje įrengtas, kad būtų galima džiaugtis iškovota laisve. Kritikai teigia, kad toks projektas yra netinkamas Lukiškių aikštei, taip pat priekaištaujama dėl to, kad planuojant projektą nebuvo tartasi nei su visuomene, nei su savivaldybės taryba ar administracija.