Valdantieji norėjo, kad opozicijos atstovų Audroniaus Ažubalio ir Lauryno Kasčiūno protokolinis nutarimas, prašantis Lukiškių aikštės klausimą perimti iš Kultūros komiteto ir perduoti Švietimo ir mokslo komitetui, būtų išbrauktas.

Valstietis Robertas Šarknickas argumentavo, kad dėl to vyksta teisminiai procesai, todėl Seimas kištis negali.

„Bet mes negalime kištis į teisminius procesus, taip pažeisime Konstituciją“, – Seimo nariams darbotvarkės tvirtinimo metu sakė valstietis R. Šarknickas.

Pagrindiniu Kultūros komitetas šio klausimo svarstyme buvo paskirtas dar 2017 metų pabaigoje, tačiau išvadų vis dar nepateikė.

Vienas iš nutarimo autorių, A. Ažubalis ragino valdančiuosius nekalbėti netiesos – teisminiai procesai šiam nutarimui visai netrukdo, sakė parlamentaras.

Taip pat kalbėjo ir konservatorius L. Kasčiūnas.

„Baikite klaidinti visuomenę, tris metus marinavote šį įstatymą. Ir kai dabar prasidėjo procesai Lukiškių aikštėje, bando šokti į trasą ir vaidinate, kad jums tai rūpi. Mielieji, tris metus turėjote šitą dalyką, jis neturi nieko bendro su tais teisminiais ginčais. Susiimkite į rankas, pritarkite mūsų protokoliniam pasiūlymui ir judame į priekį, baikite manipuliuoti“, – sakė konservatorius.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Petras Gražulis Seimo posėdžio pradžioje taip pat nerinko žodžių.

„Daugiau kaip 30 metų praėjo nuo Nepriklausomybės, pažiūrėkite, kas darosi Lukiškių aikštėje. Sovietai, kada okupavo, pastatė Lenino paminklą, kad išniekintų 1863 metų sukilėlius, ten nužudytus ir pakartus. Šiandien Šimašius pripylė smėlio, kad galėtų tie bekiaušiai homoseksualai ten maudytis. Ir vėl niekiname Lietuvą ir nepriklausomybę. Baisu“, – piktai Seime kalbėjo P. Gražulis.

Valstietė Agnė Širinskienė konservatorius ragino išsispręsti problemas Vilniaus miesto savivaldybėje ir be reikalo netrikdyti Seimo darbo.

„Kolegos, noriu sureaguoti į visas konservatorių pasakas. Suprantu, kad jums savo impotenciją Vilniaus taryboje dabar reikia dangstyti ir bandyti kelti sumaištį Seime. Nes jūs turite koaliciją su ponu Šimašiumi, jūsų vicemerai irgi yra atsakingi už tai, kas dabar vyksta Lukiškių aikštėje. Tai gal jūs pirma susitvarkyti savivaldybėje“, – prašė ji.

Jurgis Razma prašė A. Širinskienės nebandyti nuimti atsakomybės nuo LVŽS lyderio R. Karbauskio.

„Nebandykite visokiais išvedžiojimais nuimti esminės atsakomybės nuo Ramūno Karbauskio dėl to, kas atsitiko su Lukiškių aikšte“, – tikino konservatorius.

Po balsavimo Seimas apsisprendė konservatorių nutarimą darbotvarkėje palikti. Naujausias valdančiųjų pasiūlymas Seimo posėdyje taip pat pasirodys, parlamentarai taip apsisprendė balsuodami.

Pranešė pirmadienį

Apie tai, kad Vilniaus centre esančioje Lukiškių aikštėje pradedama įrenginėti dirbtinį paplūdimį, miesto savivaldybė pranešė pirmadienio rytą.

1660 kvadratinių metrų ploto paplūdimys šią savaitę supiltas Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto, tam panaudota apie 300 kubinių metrų smėlio.

Paplūdimys aikštėje bus visą vasarą, greta jo iki liepos pabaigos stovės didžiulis ekranas, kurio turiniu rūpinasi „Telia“ – kiekvieną vakarą čia bus rodomi „Telia TV“ filmai, serialai, koncertai, o dieną – Baltijos jūros vaizdai.

Vilniaus meras aiškino, kad paplūdimys Lukiškių aikštėje įrengtas, kad būtų galima džiaugtis iškovota laisve.

„Tai, kad šitas paplūdimys yra įrengtas šioje vietoje, tai bent jau man ir daug kam yra asociacija, kad mes pagaliau galime džiaugtis savo iškovota laisve. Nes šioje vietoje buvo daug ko, buvo ir vieno, ir kito totalitarinio režimo manifestacijų, buvo tikrai bandoma daryti blogų dalykų, bet šiandien mes matome laimingus žmones ir galime švęsti tai, kad esame laimėtojai savo laisvės kovoje“, – antradienį Lukiškių aikštėje vykusioje spaudos konferencijoje sakė sostinės meras.

Dėl šio sprendimo savivaldybė ir sostinės meras R. Šimašius sulaukė įvairios kritikos – teigiama, kad toks projektas yra netinkamas Lukiškių aikštei, taip pat priekaištaujama dėl to, kad planuojant projektą nebuvo tartasi nei su visuomene, nei su savivaldybės taryba ar administracija.

Valstybinė kultūros paveldo komisija šią savaitę taip pat pareiškė, kad Vilniaus Lukiškių aikštėje įrengtas laikinas paplūdimys nedera su jos istorine ir memorialine reikšme.