„Nesitikėjau tiek daug komentarų ir iš vyrų, ir iš moterų pusės, kurie taip netoleruoja kitataučio žmogaus. Jis yra kilęs iš Turkijos, musulmonas, todėl būtent šie faktai labiausiai užkliūna lietuviams“, – tikino ji.

Susipažino bendradarbės vestuvėse

O. Dzerzanauskaitė pasakojo, kad Austrijos sostinėje Vienoje gyvena jau nuo 2007 m., kai su mama persikraustė iš Lietuvos čia gyventi. 2013 m. susipažino su būsimu vyru, kai buvo pakviesta į vienos bendradarbės vestuves. Pasak jos, eiti į šią šventę iš pradžių labai nenorėjo, kadangi nebuvo tikra, ar spės jai pasiruošti.

„Tiesiog taip jau susidėjo aplinkybės, kad negalėjau išsisukti, draugai labai prašė dalyvauti. Taigi, nebeturėjau, kur dingti. Net trys draugai ragino prisijungti“.

Mergina prisiminė, kad sutikimas dalyvauti vestuvėse buvo lemtingas, nes jos sužadėtinis filmavo šias jungtuves ir vienas bendras pažįstamas juos supažindino.

„Jis tuo metu nemokėjo vokiečių, o aš – turkų. Taigi, turėjome kažkaip susikalbėti gestais. Vis dėlto mums pradėjus susitikinėti, po truputį mane išmokė turkų kalbos, aš jį – vokiečių, tačiau ir dabar bendraujame turkiškai. Mokau ir lietuvių kalbos, patikėkite, jam tikrai neblogai sekasi“, – tvirtino Odeta.

Paklausta, kuo jie užsiima Austrijoje, O. Dzerzanauskaitė akcentavo, kad šioje šalyje poros beveik niekas nebelaiko.

„Aš ir sužadėtinis Turkijos mieste Antalijoje vystome savo turizmo verslą, tačiau norėtume grįžti į Lietuvą. Vis dėlto kortas sumaišė prasidėjusi pandemija ir įvestas karantinas. Dėl tokios, ne nuo mūsų priklausančios priežasties, ir likome Austrijoje“.

Tačiau mergina sako, kad tikrai puoselėja viltį, jog artimiausiu metu grįš į gimtinę ir susikurs čia naują gyvenimą.

„Tėvynė yra Tėvynė, bet, žinoma, išlieka baimė ne tik dėl savęs, bet ir dėl sužadėtinio. Nerimauju, kaip jam čia seksis, kaip vietiniai priims. Tokios mintys, žinoma, kyla, kai suvoki, kad ne visi supranta ir ne visi toleruoja kitataučius asmenis“, – nuogąstavo Odeta.

Mergina prisipažįsta, kad dažnai ir būsimas vyras klausia, ar ji Lietuvoje susitvarkytų su ne visada teigiamu dėmesiu ir komentarais.

„Tačiau po tokių svarstymų abu pajuokaujame, kad tai, kas mūsų neužmuša, padaro mus stipresniais, todėl tokios mintys tikrai neatbaido grįžti“.

Nori sugriauti stereotipus

Odeta ir jos sužadėtinis Hasanas socialiniuose tinkluose dalinasi juokingais vaizdeliais iš jų bendro gyvenimo. Mergina pasakoja, kad kai tie vaizdo įrašai išplito, pradėjo sulaukti piktų tautiečių komentarų, kurie norėjo pašiepti jų draugystę. Vis dėlto iš pradžių, neslepia, reikėjo pakeisti ir artimųjų požiūrį.

„Negaliu sakyti, kad giminaičiai nepriėmė mano vaikino, tačiau sulaukdavau klausimų, ar jis manęs neskriaudžia. Turbūt sunkiausia buvo įtikinti senelius, kadangi dažniausiai per Lietuvos televiziją yra pasakojama, ką yra pridarę kitos tautybės vyrai mūsų merginoms. Pavyzdžiui, kad išsiveža jas į savo šalį ir tos moterys nebegali grįžti arba po skyrybų atima vaikus.“

Pasak jos, kai rodomos tik tokios istorijos, tuomet visuomenei ir susidaro įspūdis, kad nėra gražių santuokų tarp lietuvių ir musulmonų. Odeta atviravo, kad Hasano šeima visiškai neprieštaravo dėl jų santykių, Lietuva jiems irgi buvo žinoma, nors vis dar nelabai skiria jos nuo Rusijos.

„Jo tėvai dirba turizmo srityje, todėl mano tautybė jų nenustebino. Jie kaip tik džiaugėsi, kad užsienietė išmoko turkų kalbą ir kartais juokauja, jog aš nepanaši į lietuvaitę, nei dėl išvaizdos, nei dėl kalbos“.

Taip pat sako niekada nepatyrusi jokio spaudimo iš vaikino pusės, kad būtinai turėtų priimti jo religiją ar siektų ją paversti tik namų šeimininke.

„Jis kaip tik mane skatina siekti to, ko aš noriu, ir tikrai nėra jokios prievartos. Vienintelis mūsų kultūrinis skirtumas yra dėl valgio – jis nemėgsta lietuviško maisto, ypač šaltibarščių, klausia, kaip galima valgyti raudonos spalvos šaltą sriubą“, – juokėsi O. Dzerzanauskaitė.

Pasibaisėjo lietuvių komentarais

Odeta sako, kad stengiasi dabar mažiau kreipti dėmesio į piktus komentarus socialiniuose tinkluose, tačiau iš pradžių patyrė šoką dėl tokio puolimo.

„Atėjo toks laikas, kai jau nebetriname piktų komentarų, nes, visų pirma, tai padaryti būtų labai sunku ir užimtų daug laiko. Taip pat manau, kad dėl tokių komentarų mes kaip tik gauname impulsą augti dvasiškai ir kuriame tuos vaizdo įrašus ne tam, kad žmonės iš mūsų tyčiotųsi, o kaip tik galėtų imti pavyzdį. Tikimės, kad mūsų kuriamas turinys kam nors pravers ir padės tolimesniame gyvenime“.

Merginos teigimu, tokie žmonės, kurie skleidžia neapykantą, nesunaikins to, kokia jų pora yra iš tikrųjų. Ji mano, kad kuo daugiau tokie santykiai bus viešinami ir daugiau kelsi įvairaus turinio į internetą, tuo daugiau atsiras asmenų, kurie norės prie kažko prikibti.

„Visiems neįtiksi. Tačiau noriu palinkėti tautiečiams, kad mažiau kreiptų dėmesį į aplinkinius, gyventų sau, o ne rašytų piktus komentarus internete. Toks elgesys nieko daugiau neparodo, o tik bjaurų charakterį ir blogą tėvų auklėjimą“, – sakė ji.

Taip pat O. Dzerzenauskaitė yra įkūrusi ir feisbuko grupę, į kurią gali būti priimtos tik moterys. Prie jos, pasakojo ji, yra prisijungusių ir tokių merginų, kurios irgi kuria gyvenimą su kitataučiais.

„Nežinau, gal jos ir nesidalina ta informacija, bet nei iš vienos nesu išgirdusi, kad norėtų keisti musulmoną į kokį lietuvį. Tokie vyrai yra labai šeimyniški, rodo dėmesį ir tikrai labai myli savo moteris“.

Odeta atviravo, kad jau planuoja savo vestuves, tik dar ieško būdų, kaip padaryti, kad šventėje galėtų dalyvauti ir jos, ir būsimo vyro giminaičiai. Taip pat dar kartą palinkėjo tautiečiams daugiau pakantumo ir nesiremti tik žiniasklaidoje matoma neigiama informacija.

Pasidalino atviru laišku

„Mūsų abiejų skrydis prasidėjo 2013 metais su daug energijos. Kai kurios stotelės buvo aplenktos, kitos – su gražia pabaiga, kitos – su bloga. Maždaug pusiaukelėje supratome, kad mums pritrūko oro... tai buvo pavojinga. Bet kažkaip vis tiek norėjome skristi toliau. Tuo tarpu be nuolatinių svečių mūsų gyvenime, kurie buvo nuo pirmosios dienos, taip pat įlipo ir keletas naujų keleivių. Kai kurie iš jų atsisveikino tiesiogiai su parašiutu, jie nebuvo mums nuostoliai, tiesiog palengvino mums skrydį. Kita dalis liko patirti ir išgyventi neramumus kartu su mumis, tai buvo laimėjimas.

Įvyko daug pokyčių, o kai kurie dar laukia. Aš žinau, kad neįvaldysime visko, ką Dangus mums siųs iš viršaus. Bet mes žinome, kad turime keleivių, kurie palaikys mus visose situacijose – kad ir koks audringas oras būtu lauke. Jie suteiks mums tikrumo, kuris neleis mums nukristi. Dėkoju visiems keleiviams, kurie prisijungė ir džiaugiamės matydami, kokie kelionės tikslai mūsų laukia toliau. Linkiu visiems keliautojams malonių naujų nuotykių kartu su mumis...“, – atvirame laiške sau ir kitiems padėkojo Odeta.