„Pirmas dalykas, nėra gerai, jeigu būtų iškeliama didelė dalis JAV kariuomenės iš Vokietijos. Jie ir turi infrastruktūrą, turi procedūras, turi galimybes mokytis, rengtis ir tas iškėlimas, žiūrime tikrai kaip į riziką, kad tai gali būti tam tikras skaldymasis tarp NATO šalių Europoje“, – LRT radijui ketvirtadienio rytą sakė ministras.

„Kita vertus, mes visada pasisakėme, kad kuo daugiau JAV karių būtų Europoje ir ypač mūsų regione. Lenkija viena iš tų svarbiausių turbūt taškų ir mes anksčiau visą laiką sveikinome Lenkijos siekį pritraukti JAV karių kaip galima daugiau į šią šalį“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, JAV karių buvimas regione yra svarbus atgrasymui ir sudaro daugiau galimybių, kad šios šalies kariai atvyktų ir į Lietuvą.

„Būnant JAV kariams, daugiau karių Lenkijoje, manau, kad irgi galima tikėtis didesnių, dažnesnių JAV karių pratybų ir Lietuvoje“, – kalbėjo R. Karoblis.

Todėl, pasak ministro, susidariusi situacija vertintina dvejopai.

„Viena žinutė – žiūrime atsargiai į ją, bet dėl JAV karių buvimo Lenkijoje, tai tikrai būtų pozityvu“, – apibendrino jis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), trečiadienį Baltuosiuose rūmuose priėmęs lenkų prezidentą Andrzejų Dudą (Andžejų Dudą), sakė, kad Vašingtonas planuoja dalį savo karių iš Vokietijos perkelti į Lenkiją.

Pasak D. Trumpo, pajėgos Vokietijoje būtų mažinamos nuo 52 tūkst. iki 25 tūkst. karių. Dalis jų turėtų grįžti į JAV, kiti – vykti į kitas šalis.

„Lenkija bus viena iš tų kitų vietų, kitų vietų Europoje“, – sakė JAV prezidentas.