Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldus Higienos institutas sako turintis tik vasario mėnesio duomenimis apie Lietuvoje mirusių žmonių mirties priežastis.

Registrų centras kažką daro, bet rezultatų nėra. Anksčiau dokumentai vėluodavo po kelias dienas, blogiausiu atveju – savaitę. Tokie vėlavimai dar buvo pusiau pakenčiami, bet dabar duomenų negauname visiškai. Kada viskas susitvarkys, neaišku, todėl mėginama ieškoti laikino sprendimo – galbūt bus bandoma duomenis gauti apeinant e.sveikatos sistemą, darant dokumentų kopijas“, – sakė instituto Mirties atvejų ir jų priežasčių stebėsenos skyriaus vadovė Sandra Mekšriūnaitė.

Esant tokiai situacijai, Higienos institutas negali paaiškinti, kodėl Lietuvoje per pavasario mėnesius maždaug dešimčia procentų padidėjo mirtingumas.

Registrų centro vadovo Sauliaus Urbonavičiaus teigimu, mirties liudijimų pateikti nepavyksta dėl stringančios e.sveikatos sistemos.

„Problema yra aiški – mirties liudijimai įkrinta į vadinamąją e.sveikatos sistemą, į bendrą katilą, kur gausu ir kitų dokumentų. Sistema nesukurta taip, kad ieškotų vien mirties liudijimų – ji dokumentus ima iš eilės, o kadangi jų vis daugėja, paieška stringa“, – „Lietuvos rytui“ sakė S. Urbanavičius.