„Teigiamai vertiname, jeigu yra sprendimas sumokėti tą kompensaciją, tai ji bus sumokėta (...) Toks sprendimas yra tinkamas ir tikrai, kaip institucija, suprantam ir užjaučiam tuos žmones, kurie nukentėjo ir tikrai nežadam nei skųsti, nei kažkaip ginčyti“, – antradienį BNS sakė vidaus reikalų ministrės patarėja.

Portalas delfi.lt antradienį pranešė, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutine ir neskundžiama nutartimi nusprendė, jog Bendrasis pagalbos centras (BPC), Ryšių reguliavimo tarnyba ir Vidaus reikalų ministerija solidariai turės atlyginti 250 tūkst. eurų dydžio žalą dėl kančios, kurią patyrė žiauriai nužudyta mergina.

Teismas konstatavo, kad valstybinės institucijos neįgyvendino teisės aktais numatytų veiksmų, kurie būtų leidę nustatyti į BPC skambinusios merginos buvimo vietą ir taip padėję išvengti tragedijos.

Taip pat šiuo sprendimu įtvirtinta nuostata, kad žalą dėl neteisėtų valstybės veiksmų ar neveikimo galima priteisti ir po mirties.

Pasak portalo delfi.lt, nužudytosios merginos žalą paveldėjo jos motina.

Septyniolikmetė buvo nužudyta 2013-ųjų rugsėjo 21-osios rytą. Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad Julius Jakubaitis ir Deividas Antanaitis, apsvaigę nuo alkoholio bei psichotropinių ir narkotinių medžiagų, pamatė autobusų stotelėje laukiančią merginą ir jėga įsodino ją į automobilį.

Neteisėtai atėmę laisvę ir galimybę priešintis, vyrai prieš nepilnametę panaudojo seksualinę prievartą. Siekdami nuslėpti šiuos brutalius nusikaltimus, bejėgiškos būklės auką kaltinamieji netrukus nužudė sudegindami gyvą automobilio bagažinėje.

Prieš mirtį į Bendrąjį pagalbos centrą paskambinusi mergina nurodė, kad yra išžaginta ir pagrobta dviejų vaikinų. Ji teigė esanti vežama automobilio bagažinėje, tačiau pareigūnams nepavyko nustatyti skambinančiosios buvimo vietos. Mergina apie valandą bendravo su BPC ir policija, tačiau taip ir nebuvo išgelbėta.

Merginos žudikai yra nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

Po įvykio Dembavoje iš Bendrosios pagalbos centro vadovo pareigų pasitraukė ilgametis jo vadovas Artūras Kedavičius.