„Prezidentas kalbėjo su Lenkijos prezidentu A. Duda prieš išvykstant, gavome tokį patikinimą, kad prezidentas A. Duda atstovaus ir mūsų interesams taip pat“, – antradienį Prezidentūroje žurnalistams sakė ministras.

„Ne kartą esame pabrėžę, kad Baltijos šalys ir Lenkija yra viena teritorija, jeigu kalbame apie gynybinę logiką, apie NATO gynybinį planavimą, todėl tai, kas vyksta Lenkijoje, mums tiesiogiai svarbu nacionaline prasme. Todėl visa tai, ką kalbės prezidentas A. Duda apie saugumo garantijas ir Jungtinių Valstijų pastangas regione, ypač Lenkijoje, mums lygiai svarbu“, – teigė L. Linkevičius.

Per susitikimą Vašingtone Lenkijos ir JAV prezidentai, be kitų klausimų, ketina aptarti tolesnį bendradarbiavimą gynybos srityje.

Lenkija siekia, kad šalyje būtų dislokuota daugiau amerikiečių karių, tačiau D. Trumpo sprendimas sumažinti pajėgas Vokietijoje sukėlė nerimą Lenkijoje.

„Mes tikrai nieko nesiekiame Vokietijos sąskaita, tikrai nenorime to. Bet koks JAV pajėgumų pasitraukimas iš Europos nėra sveikintinas žingsnis, bet mes neturime pagrindo abejoti JAV įsitraukimu į mūsų regiono saugumo klausimų sprendimą“, – antradienį teigė L. Linkevičius.

„Priminsiu, kad apie pusė tūkstančio JAV karių neseniai pusmetį treniravosi su tankais, šarvuočiais, ginkluote čia, Lietuvoje. Pirmą kartą istorijoje tai buvo. Ir tai bus tikrai ne paskutinį kartą, nes visa tai vyksta ir pinigine prasme, ir politinio dėmesio prasme“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį telefonu su Lenkijos vadovu A. Duda aptarė regiono saugumo klausimus, prieš šiam išvykstant į JAV.

Prezidentūros teigimu, kaimyninių valstybių vadovai sutarė, kad Lenkijos prezidentas su D. Trumpu kalbės abiejų šalių vardu ir išsakys lūkestį stiprinti JAV karines pajėgas Europoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)