„Galėtų opozicija suformuoti Vyriausybę“

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį žurnalistams sakė, kad Seimas – opozicijos rankose.

„Kiekvienas žmogus gali apsispręsti, ilgametis valstiečių partijos narys atrado, kad jis yra liberalių pažiūrų. Dabar, vadovaudamasis tomis pažiūromis, pasirinko politinę jėgą de jure. De facto matome, kad jau nuo praeito rudens Seimo vadovybėje opozicija turi daugumą. Gerbiu kiekvieno žmogaus pasirinkimą, bet dabar kažkaip keistoka, kad Seime opozicija turi vadovybę – valdybą ir Seimo pirmininką“, – antradienio rytą kalbėjo premjeras.

Jis juokavo, kad tokių keistų dalykų šioje Seimo kadencijoje tikrai buvo.

„Manau, kad politinė tradicija ir kultūra to reikalautų. Arba tada kitas variantas – galėtų opozicija suformuoti Vyriausybę. Nes dabar mes faktiškai esame mažumos Vyriausybė“, – apie V. Pranckiečio pasitraukimą iš Seimo pirmininko pareigų kalbėjo S. Skvernelis.

„Jei galvoja, kad tai yra normalu, tai nenormalu“, – teigė jis.

Premjeras pažymėjo, kad V. Pranckiečio balsavimai paskutiniu metu, jo akimis, sutapo su opozicijos.

„Nieko mes jau nebesiūlysime“

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis žurnalistams teigė, kad valdančioji koalicija V. Pranckiečio iš posto versti jau nebesistengs.

„Šnekant apie tai, kad žmogus iš LVŽS tampa Liberalų sąjūdžio nariu, tai rodo, kad nebuvo valstietiškų pažiūrų. Matyt, kad jis apsimetinėjo“, – svarstė valstiečių lyderis.

R. Karbauskis taip pat tikino, kad Seimo dauguma – tik dar stipriau opozicijos rankose.

„Nieko mes jau nebesiūlysime, mes jau daug sykių pakartojome, kad politiškai yra labai neatsakinga laikyti Seimo įkaitu. Kadangi Seimo valdyba, nepaisant to, kad Seimo dauguma – kitų, bet ji – opozicijos rankose“, – situaciją vertino R. Karbauskis.

Paklaustas, ar V. Pranckietis turėtų trauktis iš Seimo pirmininko posto, LVŽS lyderis teigė, kad tai būtų normali praktika.

„Jeigu būtų kažkokia politinė atsakomybė, tai aišku, kad turėtų. Bet kadangi jos nėra, ir pažiūrų nėra, ir atsakomybės nėra“, – tikino R. Karbauskis.

Trauktis priežasčių nemato

Pats Seimo pirmininkas V. Pranckietis sakė, kad prieš 4 metus jis prižadėjo vadovauti šios kadencijos Seimui, tą ir toliau darys.

„Poreikį trauktis iš posto diktuoja Seimo statutas ir pareigos. Aš esu įpareigotas visą kadenciją, paskaitykite pačio pirmo Seimo posėdžio protokolą, kad Seimo vadovas išrenkamas 4 metų kadencijai. (…) Ir aš sakiau, kad atstovausiu visą Seimą, stengsiuosi tai daryti. Ir aš nepasakiau, kad nusisuksiu nuo ko nors. O kieno nors deklaravimas, kad aš kažkieno neatstovauju, tai, manau, tik atskiri pareiškimai“, – žurnalistams aiškino V. Pranckietis.

Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis

Sveikinimų iš Gražulio nepriėmė

Seimo posėdžio metu prie mikrofono atsistojęs Mišrios Seimo narių grupės atstovas Petras Gražulis bandė pasveikinti V. Pranckietį su apsisprendimu.

„Gaila, neturiu jokio kvietko“, – tik pradėjo kalbėjo parlamentaras, tačiau V. Pranckietis jo mikrofoną išjungęs ir padėkojo už sveikinimus.

Kiek vėliau P. Gražulis dar kartą stojo prie mikrofono ir sveikino Seimo vadovą pagaliau apsisprendus su kuria politine jėga jam pakeliui.

Ironišką P. Gražulio sveikinimą, V. Pranckietis taip pat palydėjo replika, sveikino su dukrelės vienerių metų gimtadieniu.

Delfi primena, kad praėjusių metų rudenį Seimo valdančioji koalicija bandė išversti V. Pranckietį iš posto. Tai buvo nuspręsta padaryti atnaujinus valdančiąją koaliciją, Seimo pirmininko postas buvo žadamas Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovams.

V. Pranckietis rugsėjį paliko LVŽS partiją, buvo pašalintas iš LVŽS frakcijos Seime, tačiau liko Seimo pirmininko poste.