Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat teigia, jog ši tema nėra lengva bandant tekti tarptautinės bendruomenės paramą, ir nedramatizuoja situacijos dėl Astravo klausimu išsiskyrusių pozicijų su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu.

„Bendraujama (su kitomis valstybėmis) buvo daug, bet kadangi yra įvairūs interesai, o kai kurios oponuojančios pusės mėgina tai pateikti grynai ne kaip techninę saugumo, o kaip politinę problemą, jie teigia, kad tai išgalvota, dirbtina, taip ir susiklosto situacija“, – antradienį Lietuvos radijui sakė L. Linkevičius.

„Tai trunka formaliai kalbant nuo aikštelės parinkimo laiko, 2008 metų, kai buvo aišku, kur aikštelė bus parinkta, šiandien turim 2020-uosius, tai žinoma, kaip aš ne kartą sakiau, dabar mosikuot kardais šiek tiek per vėlu, nors tai galbūt ir įspūdinga“, – pažymėjo L. Linkevičius.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę skaitydamas savo pirmąjį metinį pranešimą teigė, kad Astravo atominė elektrinė yra pastarųjų 12 metų Lietuvos politikos klaida, o atsakomybės permetimas dabartinei valdžiai ir vietiniai ginčai nepadės spręsti problemos.

Komentuodamas šį pasisakymą ministras teigė, kad susipriešinimas viduje silpnina Lietuvos poziciją.

„Tiesa ta, kad dažnai, kai reikia susitelkti, mes būnam susiskaldę, vieni kitiems priekaištaujam, kaltinimus rėžiam kartais ir nepamatuotus, aišku, tai silpnina mūsų poziciją, o mes turime kartu kelti klausimus tiek tarptautinėj erdvėj, tiek ir kalbantis su sudėtingu kaimynu, kas nėra paprasta, ir šiuose (prezidento) žodžiuose daug išminties“, – kalbėjo ministras.

Dėl išsiskyrusių pozicijų su energetikos ministru Ž. Vaičiūnu ministras tvirtino, kad Vyriausybėje daugeliu klausimų vyksta diskusijos, tik ne visos būna viešinamos.

„Manau, normalu, kad yra nuomonių įvairovė, ypač tokiu sudėtingu klausimu, taip kad aš nedramatizuočiau situacijos, o vis tiek mes galiausiai priimam sprendimą“, – sakė L. Linkevičius.

Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė antradienį interviu Žinių radijui teigė, kad energetikos ministro siūlomas variantas neįsileisti į Lietuvą elektros iš Astravo AE yra geras, bet tobulintinas.

Užsienio reikalų ministrui L. Linkevičiui išsakius kritikos kolegos Ž. Vaičiūno siūlomam kompromisiniam variantui, pagal kurį Latvija ir Estija neįsipareigoja nepirkti Astravo AE elektros, bet palaiko tokius Lietuvos ketinimus, A. Skaisgirytė pažymi, kad ministrai turi suderinti pozicijas.

„Prezidentas nuo pat pradžių sakė, kad negali būti tarp Vyriausybės ministrų dviejų skirtingų pozicijų, todėl paprašė, kad jie suvienodintų savo užrašus ir prieitų abiem priimtino kompromiso. Apie tai, beje, bus kalbama šiandien ir su premjeru, ir su abiem ministrais“, – sakė prezidento patarėja.

Energetikos ministras Ž. Vaičiūnas teigia, kad kol kas pasiektas susitarimo projektas, numatantis kilmės garantijų sistemą bei importo mokesčius, bet neįpareigojantis Latvijos, jau yra pakankamas įgyvendinti Lietuvoje priimtą vadinamąjį „antiastravinį“ įstatymą.

Tačiau opozicija pareikalavo ministro nusišalinti nuo derybų, jo siūlymą kritikavo ir užsienio reikalų ministras L. Linkevičius. Opozicija teigia, kad būtinas ambicingesnis susitarimas, pagal kurį elektros iš Baltarusijos solidariai nepirktų ir Latvija su Estija.

Vyriausybė birželio pradžioje nepriėmė sprendimo dėl trijų Baltijos šalių susitarimo.