„Aš įsivaizduoju, kad mes galime gauti daugiau studentų iš Laoso, nes mūsų universitetai visada studentų ieško. Kitas dalykas – pažiūrėsime, kiek mes galime padaryti prekyboje“, – BNS sakė I. Marčiulionytė.

„Natūralu, kad Lietuvai aš galėsiu pasakyti, kokios yra galimybės ir kokie yra variantai mūsų valstybei, dirbant su Laosu“, – teigė ji.

I. Marčiulionytė šiuo metu yra Lietuvos ambasadorė Kinijoje – šią misiją diplomatė baigs rugpjūtį, o naujos imsis rugsėjį.

„Manau, kad savo darbus ir savo misiją padarėme“, – tvirtino diplomatė.

Keleri metai Kinijoje, pasak diplomatės, buvo didžiulių iššūkių metas, o koronaviruso pandemija privertė imtis ir neįprastų darbų.

„Mūsų ambasadai Pekine su koronavirusu buvo labai didelis krūvis (...) Kai Lietuvą ištiko koronavirusas, mūsų ambasada tapo pagrindine tiekėja – turėjome dirbti tokius darbus, kokiu niekada nesame darę – medicinos priemonių pirkimas, ieškojimas tiekėjų, darėm logistikos dalykus, dirbom kaip kelionių agentūrą, tai buvo netikėtas ir įdomus iššūkis“, – kalbėjo I. Marčiulionytė.

Pasak diplomatės, naujų pareigų imtis paskatino Užsienio reikalų ministerija.

„Mane paskatino mūsų Užsienio reikalų ministerija. Aš pati turbūt ir nebūčiau sugalvojusi. Buvo manoma, kad mes turime aktyviau dalyvauti atrankoje į ES ambasadorių postą“, – pasakojo diplomatė.

Ji teigė aplikavusi į kelias pozicijas, Laosas buvo viena iš jų.

„Gavau Laosą, kas yra labai įdomu ir mums, Lietuvai, labai netikėta, nes mes net neturime akredituoto ambasadoriaus Laose, tai bus labai nauja ir Laosui, ir mums“, – teigė I. Marčiulionytė.

Ji taip pat teigė, kad būtina paskatinti lietuvius dalyvauti ES organizuojamuose vystomojo bendradarbiavimo projektuose su Laosu, tai galėtų atverti naujas galimybes.

Komunistų valdomas Laosas yra įsikūręs Pietryčių Azijoje. Šalyje gyvena apie 7 mln. žmonių, dauguma iš jų išpažįsta budizmą.

Laosas išlieka viena skurdžiausių Azijos valstybių, jai didelę politinę ir ekonominę įtaką daro Vietnamas ir Kinija.