Apie tai BNS penktadienį informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

Jos teigimu, Marijampolėje koronavirusas nustatytas transporto įmonės darbuotojui, kuris niekur nebuvo išvykęs.

„Yra didelis darbuotojų srautas iš užsienio – tai gali būti vienas iš rizikos veiksnių, bandome išsiaiškinti konkrečias užsikrėtimo aplinkybes, kontaktinius asmenis“, – sakė visuomenės sveikatos specialistė.

Vilniuje ir toliau daugėja su židiniu Santaros klinikose susijusių atvejų skaičius – keturi naujai užsikrėtusieji turėjo antrinį kontaktą su šios gydymo įstaigos darbuotojais.

„Keturi atvejai yra antrinis kontaktas su Santaros klinikų darbuotojais. Tai – ne židinyje kilę atvejai, jie kilo buitinio kontaktinio metu ir tiesiog plinta toliau“, – teigė G. Megelinskienė.

Pavieniai atvejai – poliklinikoje, įmonėse

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, dar vienas ketvirtadienį patvirtintas atvejis nustatytas Šeškinės poliklinikos darbuotojui.

„Tai – darbuotojas, kuris dirba ne su pacientais. Be to, jis dirba nuotoliniu būdu. Nesilankė toje poliklinikoje“, – sakė NVSC atstovė.

Jos teigimu, darbuotojas planavo šiomis dienomis sugrįžti į darbo vietą ir prevencinio tikrinimo metu jam buvo diagnozuotas koronavirusas.

„Pirminiais duomenimis, asmuo nurodė, kad lankėsi viešosiose vietose – „Akropolyje“, „Lidl“ parduotuvėje, bet aiškesnės užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, tad šiandien papildomai apklausime“, – teigė G. Megelinskienė.

Ji akcentavo, kad asmuo užsikrėtė tikrai ne Šeškinės poliklinikoje.

Visuomenės sveikatos specialistė taip pat pranešė, kad nustatytas dar vienas atvejis – užsikrėtė vienos įmonės darbuotojas, jis susijęs su savaitės pradžioje praneštu atveju transporto įmonėje.

Be kita ko, yra dar vienas atvejis – užsikrėtė mažosios bendrijos „Remiloga“ darbuotojas; šiuo atveju epidemiologams vis dar neaišku, kaip atsirado pirmasis koronaviruso atvejis.

Lietuvoje bendras užsikrėtusiųjų skaičius siekia 1792. Šiuo metu COVID-19 tebeserga 244 asmenys, 1462 pasveiko.

Nuo koronaviruso mirė 76 asmenys, dar dešimt mirė dėl kitų priežasčių.