Svarstymo stadijoje už tai numatančias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas balsavo 74, prieš – 1, susilaikė 10 Seimo narių.

Pagal įstatymo projektą siūloma drausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.

Taip pat siūloma drausti rūkyti dengtose viešojo transporto stotelių vietose (paviljonuose), vaikų žaidimo aikštelėse ir vietose, kuriose teikiamos viešojo maitinimo paslaugos aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis (prie lauke esančių stalų, pavėsinėse, kituose lauko įrenginiuose), išskyrus rūkymui skirtas vietas. Dar – lauke vykstančių sporto varžybų ar kitų lauke vykstančių renginių metu, išskyrus rūkymui skirtas vietas;

Pagal įstatymo projektą siūloma numatyti, kad pastato (buto) savininkas ar kitas fizinis asmuo, kuris naudojasi pastatu (butu) ir jame rūko, privalo užtikrinti, kad tabako dūmai nepatektų į kito savininko pastato (buto) patalpas bei į to paties buto patalpas.

Siūloma numatyti, kad įstatymas įsigaliotų 2020 m. liepos 1 d.

Numatoma prekybos vietose drausti viešai eksponuoti tabako gaminius

Seimas po svarstymo taip pat pritarė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma nustatyti specialius su tabako gaminių prekyba susijusius reikalavimus, taikomus mažmeninės prekybos vietoms.
Pagal svarstomus pakeitimus mažmeninės prekybos vietose būtų draudžiama viešai eksponuoti tabako gaminius, su jais susijusius gaminius ir įrenginius.

Šis draudimas negaliotų tabako gaminių parduotuvėse, tabako gaminių skyriuose (su sąlyga, kad šie gaminiai nebus eksponuojami šių parduotuvių ar skyrių išorinėse vitrinose), tarptautiniame jūrų ar oro uoste ar Lietuvos valstybės sienos su trečiosiomis šalimis perėjimo punkte įsteigtose prekybos vietose, kuriose prekės parduodamos tik iš Lietuvos Respublikos išvykstantiems keleiviams, taip pat laivuose, orlaiviuose, traukiniuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais.

Mažmeninės prekybos vietose Vyriausybės įgaliotos institucijos nustatyta tvarka būtų leidžiama pateikti tik šią tabako gaminių, su tabako gaminiais susijusių gaminių informaciją:

1) gamintojo, parduodamų tabako gaminių, su tabako gaminiais susijusių gaminių, įrenginių, skirtų šiems gaminiams vartoti, pavadinimus;

2) žodžius „Prekiaujame“ arba „Parduodame“;

3) tabako gaminių, su tabako gaminiais susijusių gaminių, įrenginių, skirtų šiems gaminiams vartoti, vienetinio pakelio ar išorinės pakuotės, apimančios kelis vienetinius pakelius, kainas.

Svarstymo metu parlamentas pritarė Seimo nario Jono Jaručio pasiūlymui, kad naujos nuostatos įsigaliotų 2022 m. gegužės 1 d., teigiama Seimo pranešime spaudai.

Po svarstymo už teisės akto projektą balsavo 76 Seimo nariai, susilaikė 23 parlamentarai. Tam, kad jis būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar kartą.