„Pirmieji metai visada yra sunkesni, ir šie pasitaikė ypatingai komplikuoti – su pandemija ir su ekonomine situacija. Manau, kad prezidentas tuos pirmuosius metus atlaikė. Tiesiog norėčiau jam palinkėti stiprybės, nes puikiai žinau, koks tai yra darbas – ir kaip kolegė, prezidentė, linkiu jam visko geriausio“, - sakė D. Grybauskaitė.

Adamkus linkėjo laikytis principinių nuostatų

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus žurnalistams po metinio pranešimo teigė, kad mažai buvo kalbama apie nusivylimus.

„Po pirmų metų sunku kažką ir pasakyti. Manau, kad prezidentas išreiškė savo pasiekimus, viltis. Nepasakyčiau, kad jis turėjo daug ką kalbėti apie nusivylimus. Bendru požiūriu vertinu teigimai, linkėdamas jam ir toliau laikytis principinių nuostatų, neperžengti savo įsitikimų ribos“, - sakė V. Adamkus.

Kadenciją baigęs šalies vadovas teigė turįs vienintelį palinkėjimą G. Nausėdai - laikytis savo principų ir nenuvilti tautos.

V. Landsbergis pasigedo dėmesio Astravui

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis labiausiai prezidento kalboje pasigedo didesnio dėmesio Astravo atominės elektrinės (AE) problemai, kurią vadino gyvybine.

„Aš matau padėtį taip – Lietuvą kaip gražią mergaitę, kuri stovi savo darželyje, o iš už tvoros jai užmesta kilpa. Ir ją smaugia, bet sako: „mes iš savo suverenios teritorijos tą darome“. Kitas virvės galas yra užsienyje: „tai jūs nieko negalite padaryti“. Aš manau, kad mes galime padaryti, ir galime daryti daugiau. Ir reikia daryti šiandien. O mintys apie tai, kad klaidų buvo prieš dvylika metų, tai jų visada būna. Prieš metus taip pat buvo klaidų“, - metaforiškai kalbėjo V. Landsbergis.

Konservatorių patriarchas teigė norįs matyti didesnę pasipriešinimo valią.

„Turbūt prezidentas vienas negali to įkūnyti. Turi būti ir Vyriausybės, ir Seimo vienybė. Tos vienybės trūksta. Kitais klausimais – taip pat, bet čia yra gyvybinis klausimas, kuris man labiausiai rūpi, ypač toje distancinio smaugimo situacijoje. Laiškai nėra pats blogiausias dalykas, tylėjimas yra daug blogiau“, - kalbėjo V. Landsbergis.

Jis nebuvo toks optimistiškas kaip G. Nausėda, kuris sakė, kad „politinės atsakomybės kartelę nuleidome iki visiško dugno“.

„Jau keletą kartų galvodavome, kad blogiau būti negali, o paskui pasirodo, kad gali. Aš norėčiau tikėti, kad jau pasiektas dugnas, ir prasidės kilimas aukštyn. Bet bus tikrai didelių pastangų, kad liktume dugne. Tai yra visų atsakomybė, žiniasklaidos – taip pat, (kad taip nebūtų)“, - sakė V. Landsbergis.