„Šios institucijos misija yra labai jautri. Mano galva, tai yra Lietuvos garbės institucija, dėl to labai svarbu, kad ji atliktų tas funkcijas, kurias įstatymu jai delegavo Seimas“, – ketvirtadienį prisistatydamas Seimui sakė jis.

A. Jakubauskas teigė, kad centras tiria visų okupacijų padarinius, juos vertina, o šie klausimai yra labai jautrūs.

„Labai daug jautrių klausimų, ir dėl to manyčiau, kad centras turėtų remtis profesionalų išvadomis, norėčiau aktyvinti istorikų bendruomenę, nes visos išvados, kurios priimamos, yra labai jautrios, todėl neturėtų būti spekuliuojama, turėtų būti būti patikrinta ir perpatikrinama informacija ir tik tuomet pateikiama viešumai“, – sakė kandidatas į LGGRTC vadovus.

Jis akcentavo, kad centras turėtų daugiau dėmesio skirti pasipriešinimo sovietų okupacijai tyrimams.

„Čia matyčiau labai svarbią centro darbo nišą, kadangi dar yra labai daug gyvų pasipriešinimo dalyvių, žmonių, nukentėjusiųjų nuo sovietų okupacijos, agresijos, tremtinių, laisvės kovotojų rezistentų. Reikia surinkti ir susisteminti visą medžiagą, kol dar tie žmonės gyvi“, – sakė A. Jakubauskas.

Jo teigimu, centre šiandien stokojama žinomų autoritetingų istorikų, kurių žodžiai būtų svarūs visuomenei. Kandidatas taip pat tvirtino, kad ten trūksta ir teisininko, pirmiausia, tarptautinės teisės žinovo.

A. Jakubauskas taip pat teigė, kad centro atliktus tyrimus reikėtų daugiau pristatyti visuomenei, ypač jaunajai kartai.

Pagal išsilavinimą A. Jakubauskas yra pedagogas ir politologas, socialinių mokslų daktaras, yra dirbęs „Vilniaus šiltnamiuose“, vadybininku privačioje bendrovėje, Seimo kanceliarijoje, Mykolo Romerio universiteto profesoriumi, premjero Algirdo Butkevičiaus visuomeniniu konsultantu.

Nuo 2003 metų jis yra Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas, nuo 2015 metų – Pasaulio Krymo totorių kongreso sekretoriaus pavaduotojas.

Seimas ketvirtadienį taip pat pradėjo dabartinės LGGRTC direktorės Teresės Birutės Burauskaitės atleidimo procedūrą.

Ją siūloma atleisti nuo birželio 30 dienos, o A. Jakubauskas, jeigu Seimas pritars jo kandidatūrai, pareigas pradėtų eiti nuo liepos 1 dienos.

T. B. Burauskaitė LGGRTC generaline direktorės pareigas eina nuo 2009 metų sausio.

Pagal įstatymą, naujas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius būtų skiriamas penkerių metų kadencijai.

LGGRTC tiria visas genocido bei nusikaltimų žmonijai ir žmoniškumui apraiškas ir Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.