„Dabar tikrai planuojame infekcinių ligų infrastruktūros plėtrą“, – trečiadienį LRT laidai „Dienos tema“ sakė Aurelijus Veryga.

Anot jo, pirmiausia reikia pasirūpinti Santaros klinikų Infekcinių ligų centro infrastruktūra.

„Vilniuje pastatyta nauja Infekcinių ligų ligoninė, bet ten nėra operacinės, nėra rimtos reanimacijos. Ten galima gydyti pacientus, kurie nėra komplikuoti ir nereikia sudėtingos pagalbos“, – teigė sveikatos apsaugos ministras.

Jis taip pat pabrėžė, kad reikia ne vienos infekcinės ligoninės.

Anot ministro, ligoninėse bus didinamas lovų, skirtų infekcinėmis ligomis sergantiems ligoniams, skaičius.

„Didiname lovų skaičių ligoninėse, ruošiamės ateityje galimiems šuoliams“, – tvirtino jis.

A. Veryga taip pat teigė, kad koronaviruso pandemija atskleidė silpnąsias regionų ligoninių puses.

„Kita pamoka, kurios tam tikra prasme tikėjomės, aš ne kartą esu sakęs, kad regionai yra nestabilūs ir žmogiškų išteklių prasme netvarūs. COVID-19 tai parodė pačia baisiausia forma, kada labai nedaug tetrūksta ir gali išsijungti visa ligoninė“, – sakė ministras.

Anot jo, taip pat būtina susirūpinti infekcijų kontrole – užkrato plitimas ne vienoje gydymo įstaigoje parodė, kad asmens apsaugos priemonės netinkamai ar nepakankamai naudojamos.

„Net jeigu medikai būtų turėję apsaugų pakankamai... Jų turint pasimatė, kad liga plito, tai reiškia, netinkamai naudojo tas priemones. Tiesiog darbuotojams nebuvo primenama, neužteko mokymų“, – sakė A. Veryga.

„Tikrai yra daug pamokų, kurias reikia išmokti“, – pridūrė ministras.

Trečiadienį Lietuva baigė tris mėnesius trukusį karantiną, paskelbtą siekiant suvaldyti COVID-19 plitimą. Šalyje liko galioti ekstremali situacija.

Trečiadienio duomenimis, Lietuvoje iš viso nustatyti 1778 koronaviruso atvejai, nuo šios ligos mirė 76 žmonės.