Daugėjo nužudymų

Anot policijos atstovo Ramūno Matonio, per karantiną daugėjo nužudymų bei plėšimų.

„Jeigu kalbėtume apie karantino laikotarpio nusikalstamumą, tai daugėjo nužudymų (48 proc. daugiau), taip pat daugėja plėšimų (10 proc.) ir iš sunkių nusikaltimų iš esmės tai būtų viskas. O taip pat dar daugėja vairavimo, kai asmenims yra nustatomas daugiau nei pusantros promilės girtumas, nežymių sveikatos sutrikdymų 15 proc. ir žmogaus terorizavimo atvejų 17 proc., o visų kitų nusikalstamų veikų yra pastebima mažėjimo tendencija“, – sakė jis.

„Beveik visi nužudymai, kurie yra įvykdyti, jie įvykdyti artimoje aplinkoje ar tarp artimų asmenų, o sunkių viešose vietose įvykdytų nusikaltimų – vienetai. Visi kiti nusikaltimai yra buitiniai, esant neblaiviems, kai žmonės dieną ar kelias dienas geria alkoholį, o paskui griebia peilį, kirvį ir kitus aštrius daiktus. Kai kuriais atvejais žmonės lieka gyvi, o kartais tai baigiasi labai liūdnomis pasekmėmis ir žmonės nužudomi“, – taip pat kalbėjo policijos atstovas.

Ramūnas Matonis

Gana liūdna situacija yra ir su baudomis, kurias policija išdalino karantino metu. Pasak policijos atstovo, daugelis žmonių neskuba sumokėti baudas. „Deja, nelabai noriai. Iš viso nuo balandžio 3 dienos, kai policija įgijo teisę bausti už tuos pažeidimus, policija surašė daugiau nei 3100 protokolų. Šios dienos duomenimis, baudas sumokėjo maždaug trečdalis žmonių“, – situaciją pakomentavo R. Matonis.

Vaikai negalėjo net pasiekti tėvų

Laidoje Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė taip pat daugiau papasakojo apie pranešimus, kurių sulaukdavo karantino metu.

„Beveik visi mūsų pranešimai, apie 90 procentų, buvo iš policijos dėl smurto artimoje aplinkoje. Didžioji dalis pranešimų buvo, kai smurtaujama, pykstamasi tarpusavyje, konfliktuojama, dūžta indai tarp dviejų suaugusiųjų.

Labai svarbu paminėti, kad toje šeimoje yra ir vaikai, o jie yra nukentėjusiųjų pusėje, nors tiesiogiai smurtas nėra nukreiptas į juos, bet vaikai auga smurtinėje aplinkoje. Lyginant penkis 2020 metų ir 2019 metų mėnesius statistiškai paaugo skaičiai nusikaltimų, bet pranešėjų ratas susitraukė.

Vaikai, anot pašnekovės, taip pat pranešinėdavo, kad jie negali susitikti su tėvais. „Vaikai praneša ir apie patiriamą smurtą, gelbėdami tėvus, bet realiai tokioje situacijoje praneša ir apie save. Būna situacijų, kai vaikai patys praneša apie konfliktus šeimoje, lygiai taip pat išaugo situacijų skaičius, kai vaikai praneša, kad nepavyksta susisiekti su vienu iš tėvų.“

Dažniau nukenčia berniukai

Itin pažeidžiami, anot pašnekovės, yra kūdikiai.

„Kūdikiai paprastai daugiau nukenčia, nes kūdikiams yra reikalinga ypatinga mūsų priežiūra ir susikaupimas. Praėjusiais metais tikrai yra nukentėjusių kūdikių šeimoje, tiek ir šiais metais yra įvykių, kurie apie tai liudija. Noriu dar kartą pakviesti tėvelius, kurie skubės po karantino grįžti į darbus, įvertinti, ar jūsų vyresni vaikai yra pajėgūs pasirūpinti mažesniais vaikais, ar tikrai fizinė aplinka yra saugi ir pritaikyta – ar nėra aštrių arba degių daiktų, ar nėra galimybių iš aukštai nukristi. Tikrai buvo ir tokių situacijų, kai langvai likdavo atidaryti ir vaikai iš prigimties yra smalsūs, o tas smalsumas nuveda link nelaimės. Tikrai kviesčiau tėvelius pasirūpinti aplinka ir užtikrinti, kad ta aplinka būtų saugi vaikams“, – kalbėjo I.Skuodienė.

Ilma Skuodienė

„Pačių vaikų pranešimų, kad yra pažeidžiamos jų teisės šeimoje, skaičius išaugo kelis kartus, artimų giminaičių – dešimtimis išaugo pranešimų apie tai, kad šeimoje vyksta konfliktai ir kenčia vaikas. Tai reiškia, kad nėra taip, kad daugiau smurtaujama, bet pranešimų skaičius auga, mes vertiname ir nustatome tai. Iš statistikos dar galime paminėti, kad nukenčia dažniau berniukai, kritinis amžius yra nuo 10 metų ir artėjant link paauglystės, tuo tarpu mergaitės dažniau nukenčia seksualiai“, – tikino ji.

Iššūkiai dėl nuotolinio darbo

Vienas iš didžiausių iššūkių, su kuriais teko susidurti karantino metu, tai paslaugos, kurias reikėjo pritaikyti prie ženkliai pasikeitusios situacijos.

„Įvertinti vaiko tesių pažeidimą nuotoliniu būdu tikrai yra labai sudėtinga. Žinoma, esant sudėtingoms sąlygoms specialistai buvo aprūpinti reikalingomis priemonėmis ir vyko į šeimas. Bet ką tikrai buvo sunku užtikrinti, tai paslaugas tiesiogiai šeimoms, kurios buvo būtinos, pavyzdžiui, tėvystės įgūdžių grupės, vaikų ir paauglių grupės, psichologinės grupės. Tikrai reikėjo laiko, kad tos paslaugos persiorientuotų“, – apie nemenką iššūkį kalbėjo pašnekovė.