„Naujausia informacija yra tokia, kad policija rado mamą, kuri galimai pagimdžiusi paliko kūdikį laiptinėje, mes susisiekėme su mama, kalbėjomės apie aplinkybes, jos planus ir situaciją. Šiandien vaiko mama sutinka, kad Vaiko teisių apsaugos tarnyba kreiptųsi į teismą dėl vaiko paėmimo, ir mes atliksime tuos veiksmus. Svarbu paminėti, kad mamai yra pasiūlyta pagalba. Moteris turės tris mėnesius galutiniam sprendimui priimti – kokie bus jos veiksmai būtent šio kūdikio atžvilgiu“, – sako pašnekovė.

Paklausus apie kitus šeimos narius, I. Skuodienė tikino detalių atskleisti negalinti.

„Tokių detalių negaliu atskleisti, bet šiuo metu yra tik mama ir ji savo nuomonę išsakė. Kol kas kalbamasi su mama, ji su visa specialistų pagalba turės priimti sprendimą dėl savo vaiko“, – atsakė pašnekovė.

Ilma Skuodienė

„Rytoj vėl tęsime pokalbį su mama, kokį ji galutinį sprendimą priims, pateiksime jai galimus įvairius variantus. Motinai dabar turbūt kyla didelis nerimas, kol kas buvo tik pirmasis pokalbis. Tie sprendimai gali būti nulemti įvairių priežasčių – ekonominių, psichologinių, dėl šeimos santykių; mes ir toliau teiksime pagalbą – tiek psichologo, tiek Socialinio centro, o mama priims galutinį sprendimą, kol kas ji yra viena“, – kalbėjo I. Skuodienė.

Primename, kad Trečiadienio rytą policija informavo, jog palikto kūdikio motina rasta. „Visuomenės ir policijos intensyvūs veiksmai padėjo nustatyti moters tapatybę. Tai – Panevėžio miesto gyventoja (gim. 1988 m.), moteris perduota medikams apžiūrėti“, – pranešė Panevėžio policija. „Ar tik nebus taip, kad ji kur nors kieme pagimdė ir atnešė? Man toks vaizdas susidarė, nes merginos rankos buvo kraujuotos.

Kai aš ją pamačiau, už kampo nubėgau, nes man pradėjo rėkti tas vaikinas „ateik čia“, o aš tiesiog pabėgau“, – LNK žinioms sakė įtartiną porą daugiabutyje mačiusi moteris. Netrukus, maždaug po pusantros valandos, daugiabučio laiptinės antrame aukšte aptiktas gyvas, į pledą susuktas naujagimis berniukas. Vaikas buvo tiesiog numestas, kur motina, buvo neaišku. Namo gyventojai – pašiurpę. „Galėjo jau į namus vežti, į greitąją, jei jau patys nenori auginti. Bet taip nepalikti. Jei jau kankinaisi, gimdei, tai kaip jau čia, baisiau nei žvėrį“, – situaciją komentavo kitas daugiabučio gyventojas.

Policijos atstovas Ramūnas Matonis laidoje daugiau papasakojo apie nusikaltimų statistiką. Tiesa, nėra tokių duomenų, kad būtų padaugėjusių pranešimų dėl smurto prieš nepilnamečius.

„Jeigu žiūrėtume į šių metų penkių mėnesių statistiką, tai ji rodo atvirkštinį variantą – nepilnamečių nukenčia mažiau; mes šiemet per penkis mėnesius turėjome 806 nukentėjusius nepilnamečius, o pernai – 1000, apie 24 procentais daugiau. Jeigu kalbėtume apie populiariausią BK straipsnį, susijusį su smurtu artimoje aplinkoje, tai pernai per penkis mėnesius turėjome 538 ikiteisminius tyrimus, šiemet – 442. Statistika rodo, kad nukentėjusių nepilnamečių mažėja“, – sako policijos atstovas.