Tai siūlančią Statuto pataisą Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto vardu įregistravo šio komiteto pirmininkė Guoda Burokienė.

„Šis aiškinamojo rašto elementas yra būtinas, nes įsigaliojus Strateginio valdymo įstatymui ir jį lydintiems įstatymų projektams bus aiškiai įtvirtintos valstybės valdymo sritys, įtvirtintas principas, kad finansavimas yra siejamas tik su planavimo dokumentais. Šio įstatymo pagrindu priimamuose strateginio lygmens dokumentuose bus atskleista valstybės pažangos vizija, valstybės vystymosi kryptys, strateginiai tikslai, teritorijų panaudojimo funkciniai prioritetai ir kt. Taigi siekiant strateginio valdymo ir teisėkūros darnos ir nuoseklumo siūlome, kad įstatymų leidybos iniciatorius kiekvieną savo iniciatyvą įvertintų per strateginio lygmens planavimo dokumentų nuostatas“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Šiuo metu Seimo statute nėra numatytas reikalavimas įstatymo ar kito Seimo priimamo teisės akto projekto aiškinamajame rašte nurodyti, ar jis neprieštarauja strateginio lygmens planavimo dokumentams.

Birželio 16 d. Seimas po svarstymo pritarė Strateginio valdymo įstatymo projektui ir 40 lydimųjų teisės aktų pakeitimams, kuriais numatoma strateginio valdymo pertvarka. Šiai pertvarkai keliamas tikslas: aiškus planavimas – lengvas įgyvendinimas.

Numatoma, kad visi valstybės strateginio planavimo procesai bus susiejami į vientisą sistemą ir užtikrinamos jos sąsajos su biudžetu, t. y. kiekviena sistemos dalis tvariai aprūpinama finansais.
Investicijos bus planuojamos vadovaujantis bendra planavimo tvarka ir nukreipiamos į didžiausią potencialą turinčias valstybės teritorijas. Planavimo sistemos dalyvių dokumentų lentynos taip pat taps gerokai tuštesnės, nes daugiau nei perpus sumažės planavimo dokumentų skaičius (šiuo metu galioja apie 290 dokumentų).

Manoma, kad šis sprendimas bus itin reikšmingas strateginio valdymo raidai Lietuvoje, nes visos pagrindinės strateginio valdymo ir planavimo taisyklės sistemiškai perkeliamos į įstatymų lygmenį, taip pat aiškiai įvardijama, kas ir už ką atsakingas.

Strateginio valdymo įstatymo projektas sulaukė pritarimo po svarstymo, bet jo Seime dar laukia priėmimo stadija.