Tokią Seimo rinkimų įstatymo pataisą įregistravo Seimo opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis ir frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė – Mikulėnienė.

Jie siūlo papildyti Seimo rinkimų įstatymo straipsnį, kuriame įvardijama informacija, kurią kandidato į Seimo narius anketoje turi pateikti pilietis, išsikėlęs arba keliamas kandidatu į Seimo narius.

Jei Seimas pritartų, įstatymas būtų papildytas nuostata, kad pateikiamoje informacijoje turi būti įvardijama ar jis, per paskutinius 4 metus iki kandidatų iškėlimo pareiškinių dokumentų pateikimo dienos įstatymų nustatyta tvarka buvo pripažintas pažeidusiu Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatas.

Pasak įstatymo pataisos rengėjų, projektas parengtas siekiant prisidėti prie atvirumo, skaidrumo ir sąžiningumo valstybės politikoje didinimo, užtikrinti antikorupcinių principų laikymąsi.

„Teikiamomis pataisomis siekiama užtikrinti, kad rinkėjai, išreikšdami savo valią dėl asmens tinkamumo būti Seimo nariu ir atstovauti rinkėjų interesams, gautų kuo išsamesnę informaciją apie kandidatus į Seimo narius, kuri gali būti reikšminga jiems priimant sprendimus dėl balsavimo už vieną ar kitą kandidatą ir vertinant jo pasirengimą tinkamai atstovauti viešajam interesui, nešališkai ir teisingai priimti sprendimus“, – sako G. Landsbergis ir R. Morkūnaitė – Mikulėnienė.

Šiuo metu Seimo rinkimų įstatyme nėra numatyta kandidato į Seimo narius pareiga pildant pareiškinius dokumentus pateikti informaciją apie tai, ar įstatymų nustatyta tvarka jis buvo pripažintas pažeidusiu Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatas.