Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro vedėja Gražvydė Norkienė įvardijo, kad Šiaulių rajone yra maudyklų, kuriose maudytis negalima, nes ten vanduo neatitinka reikalavimų.

„Maudymosi sezonas Lietuvoje prasidėjo nuo birželio 1-osios. Praktiškai visos savivaldybės atliko maudyklų vandens tyrimus, pateikė duomenis – vandens kokybė prieš sezoną buvo gera, prasidėjus birželio mėnesiui, situacija nelabai blogėjo, bet norėčiau atkreipti dėmesį, kad mes iš Šiaulių apskrities, Šiaulių miesto vienos maudyklos, Rėkyvos ežero ir iš Radviliškio rajone, prie Eibariškių, esančio tvenkinio gavome mėginius, jie buvo imti du kartus ir rodė mikrobiologinę taršą.

Taigi kol kas dar nesame pakartotinai trečią kartą gavę paimtų mėginių rezultatų, bet tikimės, kad jie jau atitiks higienos normos reikalavimus, o, kalbant apie visos Lietuvos situaciją, kiek esame birželį gavę duomenų rezultatų, jie visi atitiko reikalavimus“, – tikino pašnekovė.

Kai kur kais iki 30 laipsnių

Primename, kad trečiadienio diena bus karšta ir tvanki, tik šiaurės vakariniame šalies pakraštyje ir prie jūros bus gaiviau, čia vyraus 18–22 laipsnių šiluma. Likusioje šalies dalyje bus apie 24–27 laipsnius karščio.

Vilniuje ir Kaune oras šils iki 27 laipsnių. Šiauliuose temperatūra kils iki 25, Panevėžyje – iki 26 laipsnių. Klaipėdoje bus apie 19 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienį temperatūra stiebsis dar aukščiau, kai kur pasieks 30 laipsnių. Naktį vietomis, o popietinėmis ir vakaro valandomis daug kur vėl galima tikėtis liūčių ir perkūnijų.

Pajūris atitinka reikalavimus

Tiesa, jeigu planuojate kelionę prie jūros, galite būti ramūs.

„Iš pajūrio esame gavę tiek Palangos, tiek Klaipėdos rezultatus. Mėginiai buvo imti pirmąją birželio savaitę. Nidos dar nepateikti, bet, pagal ilgų metų tradiciją, ten kokybė visada buvo puiki. Taigi kol kas pajūris atitinka higienos reikalavimus“, – sako specialistė.

Moters teigimu, asmenys, kurie rizikuoja ir lipa į nešvarius telkinius, gali pasigauti įvairių infekcijų.

„Visų pirma, galimos įvairios infekcijos: žarnyno, akių, ausų, nes tai yra mikrobiologinė tarša“, – atsakė ji.

Ne visada matome mikrobiologinę taršą

Žinoma, kaip pastebi pašnekovė, labai svarbu, kad ir pats žmogus pasidomėtų vandens telkiniais, kuriuose ketina maudytis.

„Vandens žydėjimas, žinoma, turi labai didelės įtakos vandens kokybei, žydintis vanduo pavojingas tuo, kad gali būti įvairių melsvabakterių, tiek hepatoksinų, tiek neurotoksinų ar dermatoksinų. Jie turi įvairų poveikį sveikatai. Taigi matant žydintį vandenį vis dėlto reikėtų padvejoti, ar į jį lipti. Reglamentuojama, kad žydintį vandenį reikėtų stebėti ir imti mėginius. Jeigu nustatoma, kad ląstelių yra daugiau nei 20 tūkst. viename litre, jau turėtų būti nepatariama maudytis, o jeigu viršija 100 tūkst., tokioje maudykloje maudytis draudžiama.

Svarbu vykdyti stebėseną viso žydėjimo metu, net ir pasibaigus stebėti dar porą savaičių. Žydintis vanduo jau iš karto vizualiai parodo, ar galite maudytis, taip pat svarbu ir jūsų pačių atsakomybė. O tą mikrobiologinę taršą tikrai ne visada matome ir žinome. Atrodytų, vanduo skaidrus ir švarus, bet rodo, kad yra mikrobiologinė tarša. Lietuvoje šią vasarą stebima jau 120 paviršinių vandens telkinių, prie kurių įrengtos maudyklos, rezultatai viešinami internete“, – pabrėžė ji.