„Klausimai yra aktualūs, į kuriuos reikia atsakyti, – ar pirmininkas turi eiti pareigas, kol bus paskirtas teisėjas į jo vietą, ar pasibaigus kadencijai turėtų būti kitais principais pirmininko paskirtas laikinasis vadovas“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

„Abejonės tokios yra, o atsakymus, matyt, teisės teoretikai išgvildens“, – teigė jis.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tvirtino, kad klausimas dėl D. Žalimo kilo po trijų mėnesių nuo kadencijos pabaigos todėl, kad tik dabar teisininkai padėjo susigaudyti, jog gali būti pažeidžiamas įstatymas.

„Mes ne visi esame teisininkai, ir teisininkai mums padėjo susigaudyti, kad iš tikrųjų, atrodo, pažeidžiamas įstatymas. Antra vertus, net atrodo, paties Konstitucinio Teismo išaiškinimas tuo klausimu“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Valdantieji antradienį pranešė kreipęsi į prezidentą Gitaną Nausėdą teigdami, kad D. Žalimo kaip KT pirmininko įgaliojimai negalėjo būti pratęsti pasibaigus kadencijai.

„Valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio teigimu, įstatymas nenumato KT pirmininko įgaliojimų pratęsimo galimybės tam laikotarpiui, kol bus paskirtas visai kadencijai naujas KT pirmininkas, todėl D. Žalimas, nutrūkus jo įgaliojimams, turėjo paskirti laikinąjį teismo vadovą.

Valdantieji į prezidentą dėl D. Žalimo kreipėsi po Konstitucinio Teismo sprendimo, kuriuo neteisėta pripažinta Seime veikusi komisija, tyrusi galimą poveikį sprendimų priėmėjams ir politiniams procesams, ir jos išvados. Jai vadovavo „valstiečių“ atstovė, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Kovą baigėsi trijų KT teisėjų, tarp jų ir pirmininko D. Žalimo, kadencija, tačiau Seimui atmetus pasiūlytas kandidatūras Konstitucijoje numatyta teisėjų rotacija neįvyko ir Teismas toliau dirba sena sudėtimi.