Vidaus sienos kontrolė

Nuo birželio 17 dienos iki liepos 16 dienos pratęsta laikina vidaus sienos kontrolė, vykdant į Lietuvos Respubliką atvykstančių asmenų patikrinimus prie vidaus Europos Sąjungos sienos: tarptautiniuose oro uostuose ir Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste. Tai reiškia, kad bus tikrinami tik atvykstančių lėktuvais arba keltais asmenų pasai. Atvykstančių sausumos keliais asmenų pasai nebus tikrinami.

Buvo nustatyti ir laikini valstybės sienos kirtimo apribojimai, nustatant atvejus, kai yra neleidžiamas užsieniečių atvykimas į Lietuvos Respublikos teritoriją.

Į šalį bus įleidžiami tik tie Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos Konfederacijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės piliečiai ir šiose valstybėse teisėtai gyvenantys asmenys, kurie atvyksta iš šių valstybių, jeigu valstybėje, kurioje jie teisėtai gyvena, sergamumas koronaviruso infekcija per pastarąsias 14 kalendorinių dienų neviršijo 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Naujausią tokių šalių sąrašą pateikiame čia.

Šalių sąrašas iš kurių atvykus saviizoliacija nėra taikoma.

Iš trečiųjų šalių atvykimas bus numatytas tik tuo atveju, jeigu bus pasiektas abipusis susitarimas tarp valstybių dėl piliečių įleidimo.

Taip pat, kaip ir iki šiol, bus įleidžiami visi užsieniečiai, kurie turi teisę gyventi Lietuvoje, ir užsieniečiai, kurie yra Lietuvos piliečių ir užsieniečių, turinčių teisę čia nuolat gyventi, šeimos nariai (tėvai (įtėviai), vaikai (įvaikiai), sutuoktiniai, globėjai). Draudimai bus netaikomi ir užsieniečiams, turintiems Lietuvos Respublikos nacionalinę vizą.

Saugos nurodymai lieka

Prekybos, paslaugų, renginių vietose nuo trečiadienio veido kaukės bus nebeprivalomos, bet kitos apsaugos priemonės – atstumai, dezinfenkcija – lieka, rodo sveikatos apsaugos ministro sprendimas.

Ekstremalių situacijų valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos antradienį pasirašytame sprendime nurodoma, kad pasibaigus karantinui, paslaugų teikimo, prekybos, laisvalaikio ir pramogų vietose ir toliau reikės išlaikyti vieno metro atstumą tarp žmonių, sudaryti galimybę rankų higienai ir dezinfekcijai.

Nosį ir burną dengiančios apsaugos priemonės nuo trečiadienio nebebus privalomos nei lankytojams, nei darbuotojams, tačiau rekomenduojama jas naudoti.

Sveikatos apsaugos ministerija BNS patvirtino, kad ir viešajame transporte veido kaukės dėvėti bus tik rekomenduojamos, bet nebebūtinos.

Į tokias vietas nebus įleidžiami asmenys, kuriems pasireiškia sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas.

Nosį ir burną dengiančios apsaugos priemonės nuo trečiadienio nebebus privalomos nei lankytojams, nei darbuotojams, tačiau rekomenduojama jas naudoti.

Taip pat lieka nurodymas ne rečiau kaip vieną kartą per valandą vėdinti patalpas, ne rečiau kaip du kartus per dieną dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius: rankenas, turėklus, elektros jungiklius, kėdžių atramas, apsipirkimo vežimėlius, krepšius.

Kaukės nebeprivalomos

Nuo trečiadienio neprivalomos tampa ir kaukės, tačiau rekomenduojama jas ir toliau dėvėti

Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys pirmadienį sakė, kad, nors nuo trečiadienio kaukės viešose vietose nebus privalomos, tačiau rekomenduojama jas ir toliau dėvėti.

„Pasibaigus karantinui, kaukės nebebus privalomos, tačiau tikrai stipriai rekomenduojame tas kaukes dėvėti, jei jaučiate, kad tai būtina dėl žmonių, esančių aplink, skaičiaus, arba dėl to, kad norite saugoti save ir kitus“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė G. Surplys.

Iki trečiadienio visiems vyresniems nei 6–erių metų nosį ir burną dengiančias kaukes, respiratorius ar kitas veido apsaugos priemones privaloma dėvėti turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, renginiuose, ekskursijose, viešojo transporto įlaipinimo vietose.

Taip pat ir viešose uždarose erdvėse, išskyrus valgant ir geriant viešojo maitinimo įstaigose bei sportuojant.

Renginių dalyvių skaičius bus ribojamas

Jau nuo birželio 17 dienos, trečiadienio, iki pat birželio pabaigos atvirose erdvėse bus leidžiami renginiai, kai jame dalyvauja ne daugiau nei 700 žiūrovų. Uždarose erdvėse bus leidžiama renginius vykdyti, kai žiūrovų skaičius neviršija 150 žiūrovų.

Nuo liepos 1 dienos iki liepos 16 dienos šie skaičiai keisis – atvirose erdvėse renginiai galės būti organizuojami, kai dalyvių skaičius neviršys 1000, uždarose – 200 žiūrovų.

Gydymo paslaugos

Gydymo įstaigų veikla turės būti organizuojama reguliuojant pacientų ir lankytojų srautus, prioritetas teikiamas nuotoliniam ambulatorinių paslaugų teikimo būdui, o tiesioginis kontaktas su pacientu galimas tik tuomet, kai paslaugos neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu dėl paciento būklės ar esant poreikiui atlikti išsamesnius tyrimus.

Gydymo paslaugos gali būti teikiamos tik tada, kai įstaigos parengia ir su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru suderina įstaigos planinių stacionarių ir ambulatorinių paslaugų planą.

Veiklos vaikams vasarą

Švietimo srityje atšaukus karantiną saugos reikalavimai bus taikomi tik veikloms, kurios bus vykdomos vasarą: ikimokykliniam, priešmokykliniam ugdymui ir neformaliajam vaikų švietimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)