R. Čiužas teigė, kad mažėjo visų narkotinių medžiagų prieinamumas, bet vienų – ypatingai.

„Kai yra kalbama apie narkotikų prieinamumą, galiu pasakyti, kad tam tikri pokyčiai rinkoje buvo. Anot mūsų partnerių – policijos departamento, pats prieinamumas sumažėjo. Tačiau natūralu, kad dalis narkotinių medžiagų gan net ženkliau sumažėjo – kaip tos pačios kanapės. Šalių sienos buvo uždarytos ir galimybės judėti tarp jų nebuvo“, – galimas priežastis vardijo ekspertas.

Jis teigė, kad alkoholio taip pat buvo perkama mažiau.

„Tačiau alkoholio pardavimai, ką matau iš didmenininkų parduotų kiekių, praktiškai visų alkoholinių gėrimų pardavimai mažėjo. Ne taip ženkliai, bet bent jau spiritiniai, fermentuoti gėrimai (jų buvo parduodama mažiau, aut.p.) alus išliko panašiame pardavimų lygyje, vyno parduota šiek tiek daugiau“, – statistinius duomenis vardijo R. Čiužas.

Vertinant šių ir pernai metų laikotarpį nuo kovo 16 dienos iki gegužės 1 dienos, paaiškėjo, kad bendras apsinuodijimų skaičius alkoholio sumažėjo per pusę.

„Ir lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, galima sakyti, kad narkotikų ir psichotropinių medžiagų apsinuodijimų sumažėjo 25 procentais“, – kalbėjo departamento vadovas.

Jo teigimu, apsinuodijimų opiodais padidėjo trečdaliu, o pavyzdžiui kanapėmis – sumažėjo per pusę.

„Vertinant tendencijas, jos panašios ir pagal lytį. Iš 58 ūmių apsinuodijimų narkotikais – 46 atvejai su vyrais, 12 atvejų – moterų. Lyginant su pernai – 37 vyrų ir 4 moterų. Daugiausiai apsinuodijimų registruota Vilniuje, apie 12“, – kalbėjo R. Čiužas.

Departamento vadovas atkreipė dėmesį ir į ekspertus neraminančią tendenciją – narkotinėmis medžiagomis per anksčiau paminėtą laikotarpį šiemet apsinuodjimo daugiau asmenų iki 15 metų.

„Ir tokių atvejų šiemet mes turėjome 7, pernai buvo mažiau“, – sakė jis.

„Kitas dalykas – apsinuodijimas alkoholiu, jis sumažėjo pusiau. (…) Alkoholio apsinuodijimo tenka daugiausiai sostinei ir Šiaulių miesto savivaldybe. Lyginant su pernai metais šis skaičius yra ženkliai mažesnis“, – sakė departamento vadovas.

Jo duomenimis, nuo kovo 16–osios iki gegužės 1–osios registruoti 304 apsinuodijimai alkoholiu. Pernai tuo pačiu laikotarpiu fiksuoti 778 tokie atvejai.

R. Čiužas svarstė, galbūt alkoholio ir tabako gaminių pirkimo mažėjimas gali būti aiškinamas finansiniais argumentais.

„Sumažėjimo vartojimas gal grįstas ir ekonominiais rodiklis. (…) Panaši tendencija ir su tabako gaminiais, perkamumas yra sumažėjęs, įvertinant finansines galimybes. Manau, kad tai yra viena iš priežasčių“, – teigė departamento vadovas.

Delfi primena, kad karantinas bus atšauktas birželio 17 dieną.