Teismo nuosprendį išgirdo sulaukęs 71 metų

Kaunietis batsiuvys Eugenijus Žitinevičius prieš teismą dėl itin sunkaus nusikaltimo – savo buvusios žmonos nužudymo stojo sulaukęs garbaus amžiaus, 71 metų. Kaunietis savo buvusią žmoną pasmaugė 2011 metų kovo 20-ąją.

Nors vyras buvo jau seniai išsiskyręs, su buvusia sutuoktine gyveno tame pačiame bute, kur po skyrybų jam atiteko vienas kambarys. Tragedija įvyko alkoholio išgėrusiam batsiuviui ėmus priekaištauti buvusiai žmonai, neva ši jį apvogusi. Bylos duomenimis, įtūžęs E. Žitinevičius stipriai įbedė nykštį į moters kaklą ir ją pastūmė. Šiai nukritus ant lovos, batsiuvys moterį smaugė toliau. Jis atleido buvusios žmonos kaklą tik tada, kai šiai iš burnos ėmė veržtis putos.

Už šį nusikaltimą 2012 metų kovą Kauno apygardos teismas E. Žitinevičiui skyrė 9 metų laisvės atėmimo bausmę ir trims nukentėjusiems, nužudytosios vaikams priteisė sumokėti po 100 tūkst. litų kompensaciją. Bausmės laikas pradėtas skaičiuoti nuo jo sulaikymo 2011 metais. Žudikas nuosprendį apskundė, jam skirta įkalinimo bausmė buvo sumažinta vieneriais metais.

Sugrįžtančio žudiko laukimas virto nuolatine baime

Už grotų E. Žitinevičius praleido 8 metus. Kol jis kalėjo, buvo parduotas jam priklausantis kambarys, kad nukentėjusiais pripažintiems pasmaugtos moters vaikams būtų atlyginta bent dalis priteistos kompensacijos. Būtent ši aplinkybė tapo E. Žitinevičiaus siautėjimo priežastimi, galiausiai pasiuntusia jį atgal į įkalinimo įstaigą.

Į laisvę žudiku tapęs batsiuvys išėjo 2019 metų kovą. Panašu, kad nelaisvėje praleisti 8 metai ir garbus amžius nepakeitė šio kauniečio charakterio. Vos tik grįžęs į Kauną, bausmę atlikęs žmogžudys ėmė terorizuoti savo artimuosius – mirusio sūnaus žmoną bei anūkę.

Vėliau paaiškėjo, kad žudiko įtūžio priežastimi tapo dar jam būnant už grotų pasiekusi žinia, kad parduotas trijų kambarių butas, kuriame vienas kambarys priklausė nuteistam žudikui. Bylos duomenimis, E. Žitinevičiaus kalėdamas savo marčiai parašė kelis, ne paties gražiausio turinio laiškus. Moteris galiausiai pripažino su baime laukusi tos dienos, kai jos velionio sutuoktinio tėvas parkeliaus iš kalėjimo.

Apie košmaru tapusį žudiko laukimą teisme vėliau pasakojo ir nukentėjusiąją pripažinta jo anūkė, kuriai senelės nužudymo dieną buvo 14 metų. Ji nurodė žinanti, kad senelis padarė baisų dalyką, o iš kalėjimo mamai rašė grasinančius laiškus.

„Senelis rašė, kad savo žmoną nužudė, kad tėtį dievas nubaudė, todėl jis žuvo, kad ateis ir mūsų diena. Todėl, kai jai mama paskambino ir pasakė, kad senelis grįžo iš kalėjimo, tą naktį nutariau būti su mama, nes nenorėjau jos palikti vienos“, – prisiminė jauna moteris.

Brovėsi į namus, šiurpino kaimynus

Iš kalėjimo siųsti grasinimai išsipildė su kaupu. 2019 metų kovo 20 dieną išėjęs iš Alytaus pataisos namų jis važiavo į savo buvusį butą, kur prieš tai gyveno. Ten sužinojo, kad butas jau parduotas, nuvyko pas savo seserį. Bylos duomenimis, sesuo pasakė, kad jo nepriims gyventi, nes bijo ir neleido net telefonu paskambinti.

Tada E. Žitinevičius ėmė siautėti – puolė terorizuoti butą su jam priklausančiu kambariu pardavusią mirusio sūnaus sutuoktinę bei jos dukrą, savo anūkę. Panašu, jog savo buvusią žmoną pasmaugęs ir dėl to už grotų patekęs batsiuvys net nenorėjo suvokti, jog kambarys parduotas siekiant bent dalinai kompensuoti velionės vaikams priteistą žalą.

Į daugiabutį, kuriame gyveno marti, E. Žitinevičius atvyko 2019 metų kovo 21 dieną. Jis skambino į duris, laukė marčios laiptinėje, ieškojo pas kaimynus. Garbaus amžiaus sulaukęs vyras neslėpė ką tik išėjęs iš kalėjimo.

Neradęs marčios namuose, bausmę atlikęs žudikas išsiaiškino, kad ji dirba viename grožio salonų, tad patraukė į moters darbovietę. Ten dirbusi moters kolegė vėliau pareigūnams pasakojo, jog vyras pasakė ką tik išėjęs iš kalėjimo ir pareikalavo pakviesti jo marčią. Pamačiusi išsigandusį moters veidą kolegė atsakė, jog ši čia nedirba. Liudininkė prisiminė, jog vyras kalbėjęs pakeltu tonu, matėsi, kad jis susijaudinęs.

„Kai vyriškis išėjo, išsigandusi kolegė pasakė, kad tai buvęs uošvis ir nori ją užmušti, ji atrodė susijaudinusi, susinervinusi, verkė, rankos drebėjo. Ji sakė, kad uošvis yra jai anksčiau grasinęs, kad ji jo labai bijo, nes nežino, ką jis gali padaryti“, – vėliau teisme pasakojo liudininkė.

Neradęs savo marčios darbe, E. Žitinevičius nenurimo, tos pačios dienos vakarą atėjo pas ją į namus, skambino į buto duris, moters ieškojo pas kaimynus.

Savo vizitą į laisvę išėjęs kalinys pakartojo ir kitą dieną. Tąkart trūko kaimynų kantrybė, tad šie liepė nešdintis lauk ir jų netrukdyti. Tačiau į šiuos prašymus E. Žitinevičius nereagavo.

Vėliau žudiko marti pasakojo bijojusi išeiti iš namų, dėl patiriamų košmaro gėrusi vaistus. Jos dukra net prašiusi savo vaikino pagyventi pas ją su mama.

Savo aukų ieškojo bažnyčioje, kur melstasi už nužudytą žmoną

8 metus kalėjime praleidusio vyro išpuoliai tapo vis agresyvesni. Bylos duomenimis, 2019 m. kovo 23 d. apie 9.53 val. jis ne mažiau 10 kartų spaudė durų skambutį, klibino rankeną, kumščiu daužė duris, plūdo viduje buvusią anūkę necenzūriniais žodžiais. Reikalaudamas atidaryti duris, sugriebęs už rankenos bandė jas išlaužti ir tokiu būdu patekti į buto vidų, grasino anūkę užmušti, su ja susidoroti.

Kitos dienos paryčiais įsisiautėjęs brovėsi tris kartus – pasilipęs ant vamzdžio ir tokiu būdu pasiekęs kaimyninio buto langą, jį daužė, rėkdamas reikalavo įleisti į laiptinę, pasakyti laiptinės užrakto kodą, daužė laiptinės duris. Po to dukart nesėkmingai bandė „šturmuoti“ marčios butą – daužė ir spardė duris, reikalavo įleisti vidun, plūdosi ir svaidėsi grasinimais.

Neprognozuojamo kauniečio išpuoliai kulminaciją pasiekė 2019 metų kovo 24 dieną, kai jis įsiveržė į bažnyčią, kurioje buvo aukojamos metinių Šv. Mišios už jo pasmaugtos buvusios žmonos vėlę. Vėliau žudiko marti su anūke liudijo, kad patekęs vidun šis dairėsi aplinkui jų ieškodamas ir tokiu būdu baugino.
Pats E. Žitinevičius vėliau tyrėjams pasakojo į bažnyčią atėjęs pasimelsti ir paaukoti pinigų. Jis sakė pats save apsukęs girlianda, norėjo save padegti, bet tai pamatė policijos pareigūnas.

Tos pačios dienos vakarą E. Žitinevičius vėl „šturmavo“ marčios namus, daužydamas reikalavo atidaryti duris, grasino jas padegti, o marčią – užmušti. Tai buvo paskutinis 8 metus už grotų paleidusio kauniečio išpuolis, jį sulaikė policijos pareigūnai, dėl sistemingo terorizavimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Minėjo nužudytos žmonos pirštu sau išsidūręs akį

Bylai pasiekus Kauno apylinkės teismą, E. Žitinevičius pateikė savo versiją. Jis neneigė ieškojęs marčios ir anūkės, pripažino vaikščiojęs prie jų namų, beldęs į buto duris, skambinęs, tačiau tikino durų nedaužęs, „tik keturis kartus labai švelniai pajudinęs rankeną“.

Tokius savo veiksmus jis paaiškino tuo, kad norėjo su marčia pasikalbėti, tačiau neigė, kad plūdo ir įžeidinėjo, neigė joms grasinęs, jog užmuš.

2020 metų vasario 21 dieną E. Žitinevičius buvo pripažintas kaltu dėl sistemingo savo aukų terorizavimo panaudojant psichinę prievartą, jam skirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė.

Su šiuo nuosprendžiu E. Žitinevičius nesutiko ir jį apskundė Kauno apygardos teismui. Skunde jis nurodė keistus motyvus, jog „teismas turėjo jo kaltę įrodyti arba jį išteisinti, o ne manyti, kad jis yra kaltas“.

Kaunietis taip pat tikino, jog prokurorė akivaizdžiai buvo palanki nukentėjusiosioms, jo marčiai ir anūkei. Jis aiškino, kad „kaltinimas neįrodytas, o išgalvotas marčios, išlaužtas iš piršto, ir visi kaimynai bei liudytoja, kuri nupirko jo buto kambarį, taip pat palaiko jo marčią ir meluoja“.

„Apeliantas teigia, kad būtų nelogiška manyti, kad jis grasintų padegti ar užmušti savo marčią ir mylimą anūkę. Nurodo, kad jų santykiai buvo geri, marti jį gynė nuo smurtaujančio sūnaus. Jis supranta, kad dėl žmonos nužudymo jis jau laikomas žmogžudžiu, tačiau pati žmona jam melavo ir pati jam trenkė, dėl ko įvyko tokia tragedija. Jis dėl tos tragedijos labai pergyveno ir net sau akį išsidūrė mirusios žmonos pirštu, kas patvirtina jo pergyvenimus“, – rašoma Kauno apygardos teismo nutartyje.

Dėl savo išpuolių kaltino pačią auką

E. Žitinevičius skunde neslėpė ieškojęs marčios, esą jam rūpėjo, kur yra relikvijos, buvusios tėvo piniginėje, kurias norėjo padovanoti Karo muziejui.

Pasakojimai apie muziejui ketintas perduoti relikvijas gali turėti pagrindo. E. Žitinevičiaus senelis – pakaunės knygnešys, Steigiamojo Seimo narys, karys savanoris ir visuomenės veikėjas Jurgis Žitinevičius. 2012 metais skelbiant nuosprendį, viena pagyvenusi moteris guodėsi, jog buvusią žmoną nužudęs batsiuvys užtraukė baisią gėdą visai giminei.

Panašu, jog už grotų praleisti 8 metai nepakeitė E. Žitinevičiaus polinkio, dėl savo nusikaltimų kaltinti kitus. Pirmojoje byloje kaltinęs nužudytą savo buvusią žmoną, dabar jis savo skunde užsipuolė marčią.

„Nuteistojo nuomone, marti jau buvo jį palaidojusi ir viską, kas jai nereikalinga, sunaikino, o neturėdama ką apeliantui pasakyti, sugalvojo tokį kaltinimą arba pareigūnai ją prigąsdino, dėl ko ji kvietė policiją ir ji parašė tokį skundą“, – savo auką kaltino antrą kartą už grotų pasiųstas 78 metų kaunietis.

2020 metų birželio 10 dieną Kauno apygardos teismas E. Žitinevičiaus skundą atmetė ir paliko galioti nuosprendį, kuriuo už marčios ir anūkės terorizavimą jam skirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė.

Teismas, temidė, teisingumas, nuosprendis, sprendimas, byla