„JAV karių buvimas Lietuvoje, bendros pratybos su Lietuvos ir NATO priešakinių pajėgų bataliono kariais yra geriausia atgrasymo priemonė šiais neramiais laikais“, – ministerijos pranešime cituojamas R. Karoblis.

Jis taip kalbėjo penktadienį surengtoje JAV karių rotacijos baigimo ceremonijoje Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje.

JAV karių kontingento vadas pulkininkas leitenantas Stephenas Johnsonas (Stivenas Džonsonas) teigė esantis dėkingas Lietuvai už darbus, priimant amerikiečių karius.

„Šis devynis mėnesius trukęs dislokavimas buvo be galo produktyvus ne tik stiprinant bendradarbiavimą saugumo srityje, bet ir daug platesniu mastu“, – teigė S. Johnsonas.

JAV kariuomenės 1-osios divizijos 9-ojo pulko 1-asis batalionas dėkingas Lietuvos žmonėms už paramą, kurie buvo be galo draugiški, svetingi, supažindino amerikiečių karius su Lietuvos kultūra. O kariai savo ruožtu įsitraukė į bendruomenių veiklą tiek Pabradėje, tiek kitose Lietuvos vietose“, – teigė karininkas.

JAV ambasadoriaus Lietuvoje Roberto Gilchristo teigimu, amerikiečių karių patirtis Lietuvoje įrodo tvirtą transatlantinį ryšį.

„Ši patirtis įrodo, kad transatlantinis ryšys yra tvirtas. Tikimės, kad ateityje jis tik stiprės. Esame dėkingi Lietuvos vyriausybei už jos nuveiktus darbus priimant amerikiečių karius. Esu tikras, kad tai duos daug naudos tiek Lietuvai, tiek Jungtinėms Amerikos Valstijoms toliau plėtojant draugystę“, – tvirtino diplomatas.

Pabradėje penktadienį surengta ceremonija simboliškai užbaigė JAV karių misiją Lietuvoje – buvo iškilmingai sulankstyta bataliono vėliava, atliktos specialios bataliono ir JAV kariuomenės dainos.

JAV karių batalionas Lietuvoje buvo dislokuotas nuo praėjusių metų spalio, kartu amerikiečių kariai į Lietuvą buvo atsigabenę ir apie 30 tankų „Abrams“, daugiau nei 20 pėstininkų kovos mašinų „Bradley“ ir kitų karinių priemonių.

Amerikiečių kariai rotaciją baigti turėjo šį pavasarį, tačiau koronaviruso pandemija pakoregavo JAV karių planus ir Lietuvoje jie pabuvo ilgiau.

Lietuva amerikiečių kariams skyrė apgyvendinimą, logistinę paramą, JAV kariai naudojosi Lietuvos kariuomenės poligonų infrastruktūra.

JAV kariai Lietuvoje dalyvavo kovinio rengimo treniruotėse, nedidelio masto pratybose, dalijosi profesine patirtimi su Lietuvos kariais, taip pat padėjo įrengti sporto salę Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje Kaune, dalyvavo įvairiuose susitikimuose su Lietuvos vietos bendruomenėmis.

Krašto apsaugos ministerijos teigimu, vien į Pabradėje esantį poligoną JAV yra investavusios daugiau nei 3,6 mln. eurų.