Jau ketvirtus metus projektas „Misija Sibiras“ ragina visuomenę jungtis prie tylos minutės ir pagerbti trėmimus bei kalinimus patyrusius tautiečius, kurie taip ir negrįžo namo. Skaičiuojama, jog nuo sovietų represijų nukentėjo apie 300 000 Lietuvos gyventojų, kurie per daugiau nei 10 tremties metų buvo pasiųsti Sibiro, Kazachstano, Tadžikistano kryptimis, teigiama pranešime spaudai.

Tylos minutė, paplitusi visame pasaulyje, skirta ne tik išėjusiems atminti, bet ir organizuojama siekiant suvienyti žmones bendram tikslui. Pirmasis oficialus tylos momentas užfiksuotas 1912 m. vasario 13 d. Portugalijoje, kur 10 minučių trukusioje tyloje buvo siekiama pagerbti mirusį Brazilijos diplomatą Žozė Marija da Silva Paranjosą. Tais pačiais metais buvo surengta iškilminga tyla laivo „Titaniko“ katastrofos aukoms pagerbti.

Etnologas, Vytauto Didžiojo universiteto docentas daktaras Arūnas Vaicekauskas teigia, kad tylos minutė galėtų būti priskirta ir prie senųjų apeiginių tradicijų, kai, pavyzdžiui, laukiant mirusiųjų apsilankymo Kūčių naktį ar akcentuojant Kristaus mirties svarbą Didįjį penktadienį būdavo sureikšminama ir pabrėžiama rimtis.

„Modernioje visuomenėje, dvasiniams vidinio susikaupimo aspektams vis labiau nueinant į praeitį, į pirmą vietą, gan dažnai, iškyla vizualioji apeiginio elgesio pusė. Tokiu būdu viešai demonstruojama rimtis tampa svarbiu socialiniu ženklu, parodančiu žmogaus santykį su mirusiuoju ar reiškiniu, pavyzdžiui, žudynėmis, tremtimi, socialine sistema“, – sako A. Vaicekauskas.

Iniciatyvos organizatoriai teigia, jog tylos minutės, skirtos pagerbti įvairius įvykius masiškai skelbiamos ir kitose šalyse, todėl siekia, jog birželio 14-ąją tyla būtų kuo masiškesnė.

„Visuotinė tylos minutė yra kone paprasčiausias būdas, kaip prie Gedulo ir vilties dienos renginių gali prisijungti kiekvienas. Tam nereikia jokio pasiruošimo, registracijos ar pirkti bilietą – tereikia vieną minutę skirti tam, kad pagalvotume apie tautiečius, kurie taip ir nesugrįžo namo. Tikimės, jog ateityje ši tyla Lietuvoje bus dar vieningesnė“, – teigia projekto „Misija Sibiras“ vadovė Aistė Eidukaitytė.

Prie tylos minutės prisijungia Lietuvos ugdymo įstaigos, bendruomenės, valstybinės institucijos, žiniasklaidos priemonės. Minutei muziką išjungs kai kurie prekybos centrai, radijo stotys.

Visi norintys prisidėti prie projekto „Misija Sibiras“ ir įnešti savo indėlį į istorijos išsaugojimo veiklas, gali tai padaryti aukojimo platformoje aukok.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)